ABD, Putin'in Dağıstan'daki Yahudi karşıtı eylemlerin arkasında Batı'nın olduğu iddiasını reddetti

ABD hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Batı ve Ukrayna'nın hafta sonu Rusya Dağıstan'daki bir havaalanında İsrail karşıtı bir isyan düzenlediği yönündeki suçlamalarını reddetti.

ABD, Rusya'nın, Müslümanların çoğunlukta olduğu Dağıstan'daki bir havaalanında meydana gelen ‘Yahudi karşıtı isyan’ nedeni ile Ukrayna'yı ve Batı'nın suçlanmasını kabul etmedi.

Rus lider Putin, İsrail'den gelen bir uçaktaki Yahudi yolcuları aramak için pazar akşamı Rusya'nın Kuzey Kafkasya'sındaki Mahaçkale havaalanına akın eden bir çetenin ardından Ukrayna'yı ve "batılı özel servis ajanlarını" suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, isyanın Rusya dışından düzenlenen bir "provokasyonun" sonucu olduğunu ve Ukrayna'nın " doğrudan ve kilit rol" oynadığını söyledi.

RUS YETKİLİ İDDİALARI REDDETTİ

31 Ekim'de yapılan açıklamada Vladimir Putin'in Sözcüsü Dmitry Peskov, suçlamaların  ‘dış müdahalenin sonucu’ olduğunu iddia etti.

Zakharova ve Peskov, dışarıdan müdahale iddialarını destekleyici bir kanıt sunmadı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Beyaz Saray toplantısında Batı'ya yönelik suçlamalarla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Klasik Rus retoriği, ülkenizde bir şeyler kötüye gittiğinde, başkasını suçlarsınız. Batı'nın bununla hiçbir ilgisi yok. Bu sadece nefret, bağnazlık ve gözdağıdır, saf ve basittir" dedi.

Kirby, Yahudi karşıtı saldırılar hakkında konuya şu sözlerle devam etti:

“Bazı insanlar bunu 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki olaylarla karşılaştıracak ve orada gördüğümüz video göz önüne alındığında bunun muhtemelen uygun bir açıklama olduğunu düşünüyorum.”

Kirby, Putin'in "ürpertici bir nefret gösterisi" olarak tanımladığı şiddeti yeteri kadar  kınamamasından dolayı eleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, daha önce Rusya'nın Ukrayna'nın müdahalesine ilişkin iddialarını "saçma" olarak nitelendirdi.

Miller, "Rus yetkililerine bu şiddetli protestoları kamuoyu önünde kınamaya, olaya karışan herkesi sorumlu tutmaya,  Rusya'daki İsraillilerin ve Yahudilerin güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz" dedi.

Bu konu hakkında Ukrayna hükümeti iddiaları şiddetle reddederek Rusya'nın “köklü antisemitizmine” işaret etti.

Yahudi karşıtı gösteriler, Putin'in İsrail-Hamas savaşında Filistin yanlısı bir duruş sergilediği bir ortamda gerçekleşti.

İsrail, 29 Ekim’de Rus Büyükelçisini ülkesine çağırarak Moskova'dan bir yetkilinin HAMAS heyetini ağırlamasını protesto etti.

İsrail, Rusya’nın Hamas'ı davet etmesi üzerine "terörü meşrulaştıran bir mesaj gönderdiğini" belirterek ziyareti eleştirdi.