ABD ve Çin arasında diplomatik temaslar devam ediyor: Antony Blinken, mevkidaşı Wang Yi ile görüşecek
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ve ilaçlarda kullanılmak amacıyla Pekin’den alınan opioidlerin tedarikini görüşmek amacıyla nisan ayının son haftası Çin’e ziyaret düzenleyecek.
Çin ve ABD; Rusya-Ukrayna, Tayvan meselesi, Güney Çin Denizi’nde artan gerilimler, Kuzey Kore konusu ve ABD vatandaşlarının gözaltına alınması gibi bir çok konuda anlaşmazlık yaşıyor.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin’e yapılan çelik ihracatında yeni yaptırımlar uygulaması nedeniyle iki taraf ticaret sorunu yaşıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 21 Nisan Pazar günü yapılan açıklamada, Bakan Antony Blinken'in bir yıldan kısa bir süre sonra Çin’e yapacağı ikinci ziyarette, Dışişleri Bakanı Wang Yi de dahil olmak üzere üst düzey Çinli yetkililerle üç gün sürecek görüşmeler için 24 Nisan Çarşamba günü Şanghay ve Pekin'e gideceğini belirtildi.
Blinken ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında da görüşmeler yapılması bekleniyor.
Blinken’in gezi planlaması, Biden ile Xi arasında nisan ayında yapılan ve üst düzey temasları açık tutma sözü verdikleri bir telefon görüşmesinin ardından geldi. Bu çağrının ardından Hazine Bakanı Janet Yellen Çin’i ziyaret etti ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin’li mevkidaşı ile telefonda görüştü. Daha alt düzeylerde de toplantılar yapıldı.
Bu ziyaretlere rağmen iki devlet arasındaki ilişkiler çalkantılı şekilde ilerliyor. ABD, Çin'in Rusya'nın askeri-endüstriyel sektörünü desteklemeyi bırakması yönündeki çağrılarını son zamanlarda daha yüksek sesle dile getiriyor. Washington, Pekin’in dolaylı yoldan Moskova'nın Ukrayna’ya karşı savaşını desteklemek için silah üretimini artırmasına izin verdiğini belirtiyor.
İRAN-İSRAİL GERİLİMİ VE TAYVAN MESELESİ MASADA
Washington, Çin’in İran’a Orta Doğu’da gerilimi tırmandırmaması konusunda daha aktif bir duruş sergilemesini istiyor. Blinken, İsrail-Hamas savaşının altı ay önce başlamasından bu yana Çinli mevkidaşı ile birkaç kez görüştü ve İran'ın bölgede desteklediği, silahlandırdığı ve finanse ettiği grupları dizginlemesi için Çin'den yardım istedi.
İran ve İsrail'in birbirlerinin topraklarına yönelik doğrudan saldırılarının ardından bu konu yeni bir aciliyet kazandı.
Blinken'in gündeminin üst sıralarında ayrıca Tayvan ve Güney Çin Denizi meselesi de yer alacak.
ABD, Pekin'in kendi eyaleti olarak gördüğü Tayvan'ı tehdit eden Çin askeri tatbikatlarını güçlü bir şekilde kınadı. ABD yönetimi, Çinli yetkilileri öfkelendirecek şekilde Taipei'ye yönelik askeri desteği ve satışları istikrarlı bir şekilde artırdı.
Güney Çin Denizi'nde ABD ve bölge ülkeleri, Çin'in tartışmalı bölge ve çevresindeki provokatif eylemlerinden giderek daha fazla endişe duymaya başladı. Özellikle ABD, Çin'in başta Filipinler ve Vietnam olmak üzere diğer ülkelerin su yolundaki meşru faaliyetlerini engellemeye yönelik girişimlerine itirazlarını dile getiriyor.
Nisan ayının ilk haftasında Joe Biden, Japonya Başbakanı ve Filipinler Cumhurbaşkanıyla üçlü bir zirve düzenledi ve bu zirve, yaşanan gerilimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı.