Almanya’da Scholz ile Baerbock arasında Rusya ve Çin anlaşmazlığı derinleşiyor!

Almanya koalisyon hükümetinde Başbakan Olaf Scholz ile Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya ve Çin politikası konusunda anlaşamıyor. Başbakan Rusya ve Çin karşısında ılımlı bir tavır sergilerken, Dışişleri Bakanı Baerbock ise sert sözleriyle dikkat çekiyor. 

Almanya, Ukrayna savaşının başından bu yana Rusya karşısında ABD ve Doğu Avrupa ülkelerinden farklı bir politika izliyor. Berlin hükümeti, Rusya ile geçtiğimiz yıllarda enerji alanında önemli adımlar atmış, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattı projelerini birlikte yürütmüştü. 

Berlin hükümeti, savaşın başlamasının hemen ardından Rusya ile yürüttüğü Kuzey Akım 2 projesini sonlandırsa da; diğer Avrupa ülkelerine kıyasla Moskova hükümetine karşı ılımlı bir tavır sergiledi. 

ABD ve Doğu Avrupa ülkelerinin sık sık eleştiri ve tepkilerine maruz kalan Berlin hükümeti; Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların Almanya ekonomisini olumsuz etkilediğini düşünüyor.

Öte yandan Almanya ile Fransa, uzun zamandır Avrupa’nın ABD’den her alanda bağımsız olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak Ukrayna savaşının devam etmesi ve Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz satışını durdurması; Berlin hükümetini ekonomik olarak zorluyor ve ABD’den sıvılaştırılmış gaz almaya itiyor. 

Konu hakkında Cumhuriyet Gazetesi’nde bir yazı kaleme alan Dış Politika Uzmanı Mehmet Ali Güller, Rus gazının yerine ABD iç pazarının 3-4 katı fiyatlarla Almanya’ya sıvılaştırılmış doğal gaz sattığına dikkat çekiyor. 

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna savaşının; ekonomiye zarar verdiğini, enerji alanındaki sıkıntıları her geçen gün derinleştirdiğini ve ABD’ye olan bağımlılığı arttırdığını düşünüyor. Bu nedenle Başbakan Olaf Scholz, Rusya karşısında ılımlı bir politika izleyerek, Ukrayna krizinin sonlanması için çalışıyor.

Ancak Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Rusya’ya yönelik sert sözleri ve tehditleri ile ön plana çıktı. Almanya’nın ABD ve Doğu Avrupa’daki Rusya karşısında sert politika izleyen ülkelerle birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünen Baerbock; Ukrayna’ya askeri yardımların artmasını savunuyor.

Bir taraftan Rusya ile doğal gaz ve petrol alanında yeniden iş birliğini artırmak isteyen Başbakan Scholz; bir taraftan da Çin ile ilişkileri yeniden ele alıyor. Geçtiğimiz ay Çin’in başkenti Pekin’e önemli bir ziyaret gerçekleştiren Scholz; ülkesinin Çin ile ilişkilerini yeniden ele aldığına dikkat çekmiş, ilerleyen dönemde iş birliğinin gelişeceğini dile getirmişti. 

Angela Merkel gibi Rusya ve Çin ile ilişkilerin ilerlemesi gerektiğini düşünen Başbakan Scholz; ülkede yaşanan enerji krizinin ve yükselen enflasyonun çözümü için bu iki ülkeyle diplomatik temaslarını artırıyor.

Scholz’a Çin ziyaretinde; BASF, Siemans, Deutsche Bank, BionTech, Adidas, Merck, Volswagen ve BMW’nin üst yöneticilerinin (CEO) eşlik etmesi oldukça dikkat çekmişti. Scholz’un bu ziyaretinde, Alman sanayisinin Rusya’daki kayıplarını Çin ile dengelemeyi hedeflediği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

Geçtiğimiz hafta ise Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Çin Devlet Başkanı Xi Cinping bir araya geldi. Önümüzdeki dönemde Başbakan Scholz ile Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Çin ile diplomatik temaslarını artırması bekleniyor.

Almanya’da koalisyonun ortağı ve Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock’un partisi Yeşiller’in ise Çin ve Rusya ile yakınlaşmadan rahatsız olduğu biliniyor. İki taraf arasında ilerleyen dönemde dış politikadaki anlaşmazlıkların artması ve tartışmaların yoğunlaşması, yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.