Almanya'da aylık enflasyon tahminlerin çok az üzerinde kaydedildi

Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) 29 Mayıs Çarşamba günü açıkladığı ilk verilere göre Almanya'da enflasyon mayıs ayında beklenenden biraz daha fazla artarak yüzde 2,8’e yükseldi.

Reuters anketine katılan analistler, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırmak için uyumlaştırılmış verilere dayanarak, nisan ayında tüketici fiyatlarında yıllık yüzde 2,4’lük bir artışın ardından mayıs ayında yüzde 2,7’lik bir değer ölçüleceğini tahmin etmişlerdi.

Ekonomistlerin, açıklanması beklenen Avro Bölgesi enflasyon verileri öncesinde, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya’dan gelen verileri göz önünde bulunduracağı belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası, şimdiye kadarki en büyük artış serisinin enflasyonu yüzde 2’lik hedefinin hemen üzerine düşürmesinin ardından önümüzdeki hafta faiz oranlarını düşürmeye hazırlanıyor.

Almanya’da enerji ve gıda fiyatlarındaki gerileme, bu yıl enflasyonu düşürücü bir etkiye sebep oldu ancak bu gibi daha değişken unsurları dışarıda bırakan çekirdek enflasyon, yüksek kalmaya devam etti.

Destatis, mayıs ayında çekirdek enflasyonun bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 3 olduğunu açıkladı.