Laboratuvarda üretilen sentetik proteinler nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kilit rol oynayacak
Laboratuvar ortamında geliştirilen yeni sınıf proteinlerin Alzheimer hastalığına karşı büyük umut vaat ettiği aktarıldı.
Bilim insanları tarafından “ileriye doğru kayda değer bir sıçrama” olarak nitelenen keşif, Alzheimer, Parkinson, amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi beyin ve sinir sistemini etkileyen hastalıklara karşı büyük umut vaat ediyor.
Vücudun antioksidan tepkisini güçlendirebileceği söylenen tedavi geliştirilirken bu tepkide rol oynayan iki protein olan Keap1 ve Nrf2 hedef alındı.
Bu iki proteinin etkileşimini engelleyen sentetik bir protein geliştiren bilim insanları, bu sürecin bu tarz hastalıkların oluşturabileceği hasarı azaltma potansiyeli taşıdığını ifade etti.
Araştırmada görev alan bilim insanlarından Jeffrey Johnson, “Nrf2'yi son 20 yılda nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde temel bir hedef olarak belirledik fakat yolu etkinleştirmeye yönelik bu yenilikçi yaklaşım, hastalığı değiştiren tedaviler geliştirmede büyük umut vaat ediyor” açıklamasında bulundu.
Araştırmacıların sentetik proteinleri vücudun doğal proteinlerini taklit edecek şekilde geliştirmesi, sentetik proteinlerin hücrelerin içine kabul edilmelerini, parçalanmaya dayanıklı olmalarını ve kararsız olmamalarını sağladı.
Çalışmaya katkıda bulunan bir diğer araştırmacı Dr. Nathan Gianneschi, “Umut vaat eden şey, terapötiklerin tasarımında yeni bir yöntemin geliştirilmesinde yatıyor. Bu, geleneksel yaklaşımların zorlandığı Alzheimer, Parkinson ve bunlar gibi diğer hastalıklarla mücadele etmenin bir yolu olabilir” dedi.