İsrail-Filistin savaşının ardından Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'de hareketlilik yaşanıyor

İsrail ve Filistin arasında yaşanan savaş, dünyanın diğer ülkelerini yaşanabilecek yeni bir savaşa hazırlık yapmaya doğru yönlendiriyor. ABD, İsrail’e destek amaçlı büyük bir uçak filosunu Doğu Akdeniz’e göndermişti. ABD’nin ardından Almanya’da özel askeri kuvvetlerini Güney Kıbrıs’a konuşlandırdı. Çin ise savaş gemilerini olası bir savaşa yönelik olarak Orta Doğu’da görevlendirdi.

Baran DÖNER - barandoner@intell4.com

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e düzenlendiği ziyaretin ardından yaşanan çatışmalar hakkında yaptığı açıklamalarda, Filistin’in resmi bir devlet olması gerektiğini ancak Hamas tarafından yapılan saldırılara da İsrail’in karşılık verme hakkının olduğunu söyledi.

Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından ABD yönetimi, İsrail’in bütün mühimmat ihtiyacını karşılama kararı almış ve İsrail’in planladığı kara harekatına destek vereceğini de açıklamıştı.

Yaşanan gelişmelerin ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, önümüzdeki birkaç gün içerisinde tam teçhizatlı ikinci uçak gemisi Dwight D. Eisenhower'ı ABD'nin doğu kıyısından Doğu Akdeniz'e gönderme kararı aldıklarını duyurdu.

ABD’DEN DOĞU AKDENİZ’E UÇAK GEMİSİ HAMLESİ

İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalarda İsrail’e desteğini açık bir şekilde belirten ABD, Doğu Akdeniz’e uçak gemisi filosu konuşlandırdı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, gemilerin bölgeye ulaştığını ve olası bir hareketliliğe karşılık hazırlıklara başladıklarını söyledi.

NATO karargahında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Austin, “Hamas kasıtlı olarak sivilleri hedef aldı, sadece Yahudi oldukları için sivilleri öldürdü" iddiasında bulundu. Austin, "ABD ve diğer ülke vatandaşı sivillerin de saldırılarda öldüğünü” dile getirdi.

Austin, “USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubu Doğu Akdeniz’e varmıştır. Ayrıca ABD'nin bölgedeki savaş uçakları filosunu da genişlettik. ABD Savunma Bakanlığı gerektiğinde ilave askeri unsurları konuşlandırmaya hazırdır. Diğer ülkeler gibi İsrail'in de kendini savunma hakkı vardır” ifadelerini kullandı.

ABD ayrıca, istihbarata destek vermek ve bazı ABD'liler de dahil olmak üzere Hamas tarafından tutulan yaklaşık 150 rehinenin bulunmasına ve kurtarılmasına yardımcı olmak amacıyla her türlü operasyonu planlamak üzere İsrail'e özel harekât kuvvetlerinden oluşan bir destek ekibi gönderdi.

ALMAN ÖZEL KUVVETLERİ GÜNEY KIBRIS'TA

İsrail-Filistin arasında yaşanan çatışmalar sonrasında ABD, Doğu Akdeniz’e güçlü bir uçak gemisi filosu konuşlandırdı. ABD’nin ardından bir hamle de İsrail’e desteğini açıklayan Almanya’dan geldi.

Alman ordusu, özel kuvvet birliklerini Güney Kıbrıs’a konuşlandırdı. Güney Kıbrıs’ta İngiliz ve Amerikan özel kuvvet birlikleri de bulunuyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından dünyanın önde gelen ülkeleri, Orta Doğu ve Akdeniz’de önlemler almaya başladı.

Bölgede artan askeri hareketliliğe İngiltere ve ABD’nin ardından Almanya da dahil oldu. Alman ordusunu temsil eden özel kuvvet birliklerini taşıyan bir uçak, Amerikan ve İngiliz askerlerinin de bulunduğu Güney Kıbrıs'taki bir askeri üsse iniş yaptı.

Diğer yandan yaşanan gelişmelerle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Avrupa basınında çıkan haberlere göre, Alman özel kuvvetlerinin, Hamas'ın elinde tutulan Alman uyruklu rehinelerin kurtarılmasında İsrail ordusu ile birlikte hareket edeceği iddia edilmişti.

Bir başka açıklamaya göre ise ABD, İngiltere ve Almanya yönetimleri, bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle vatandaşlarına Lübnan’ı bir an önce terk etme çağrısında bulundu.

ÇİN ORTA DOĞU’DA SAVAŞ GEMİSİ KONUŞLANDIRDI

İsrail’in Gazze'ye başlatmayı planladığı kara harekatı nedeniyle ABD donanmasına bağlı uçak gemileri Doğu Akdeniz'de konuşlanırken, Çin'e ait savaş gemilerinin de geçtiğimiz hafta boyunca Orta Doğu’da görevlendirildiği belirlendi.

Çin’in Orta Doğu'da bulunan görev gücünün içinde bir destroyer, bir fırkateyn ve bir entegre tedarik gemisinin bulunduğu açıklandı.

South China Morning Post'un Çin donanmasının raporlarına dayandırdığı haberine göre, Orta Doğu'da görev yapan 6 gemilik görev gücünün özellikle Aden Körfezi'nde koruma görevlerine katıldığına dikkat çekiliyor. Ayrıca Panama bandıralı bir kargo gemisinin Çin donanması tarafından korunduğu aktarıldı.

Pekin geçmişte Orta Doğu'da yaşanan çatışmalardan vatandaşlarını tahliye etmek için savaş gemilerini kullanmıştı.

Mayıs ayında Sudan'da yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgeye gönderilen Çin donanmasına ait iki savaş gemisi, binden fazla Çin, Brezilya ve Pakistan yurttaşını bölgeden tahliye etmeyi başarmıştı. Aynı şekilde 2015 yılında Çin savaş gemileri Yemen'deki yaklaşık 600 Çinliyi ülkeden çıkarmak için kullanılmıştı.

PUTİN VE LAVROV’DAN ABD’YE GÖZDAĞI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail ve Filistin arasında yaşanan krizin ancak Filistin devletinin kurulması ile çözülebileceğini söyledi.

Rusya’nın her zaman bağımsız, egemen ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinden yana olduğunu belirten Putin, “Ancak biz bunu uzun süredir söylüyoruz, uluslararası toplum uzun süredir, iki bağımsız ve egemen devlet kurma görevinin belirlendiği 1948 yılından beri söylüyor. Bağımsız Filistin devleti kurulması, uzun bir tarihi perspektife sahip olası barış için gereken koşulları sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’da yenilgiye uğradığını belirtmesinin gülünç olduğunu söyleyerek, “Eğer Rusya savaşı kaybettiyse, neden ATACMS gönderiyorlar? ATACMS'larını, diğer tüm silahlarını geri alsınlar. Biden krep yapıp bize çaya gelsin” ifadelerini kullandı.

Karadeniz'deki durumu kontrol altında tutmak için talimat verdiğini söyleyen Vladimir Putin, bu talimat gereğince, “Kinjal hipersonik füzeleri yüklü MiG-31 uçaklarıyla Karadeniz semalarında devriye faaliyetleri yürüteceğini” söyledi.

ABD'nin eylemleriyle Ukrayna'daki çatışmaya giderek daha fazla müdahale ettiğini ve bunun bölgedeki atmosferi tırmandırdığını vurgulayan Rus lider, “Bin kilometreden daha uzun menzile ve 9 Mach hıza sahip MiG-31'lerle yürütülecek devriyeler bir tehdit teşkil etmeyecek” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin savaşında ABD’nin İran'ı suçlama çabalarının yangına körükle gitmek olduğunu söyleyerek Gazze'deki çatışmanın bölgesel bir krize dönüşme riski taşıdığı konusunda uyarılarda bulundu.

Lavrov, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'ı savaş nedeniyle suçlama çabalarının ABD'nin bir "provokasyonu" olduğunu belirtti.

ABD, Hamas'ın saldırısına karışmakla İran'ı doğrudan suçlamıyor ancak Tahran'ın Filistinli gruba uzun süredir destek vermesinden dolayı "büyük ölçüde suç ortağı" olduğunu söylüyor. ABD Başkanı Biden ayrıca, İran'ı çatışmayı tırmandırmamak için dikkatli olması konusunda uyardı.

Rusya, geçtiğimiz Salı günü yüzlerce insanın ölümüne neden olan hastanede meydana gelen patlamanın ardından Gazze'deki sivillerin Mısır üzerinden taşınması için 27 ton insani yardım gönderdiğini açıkladı. Putin, hastaneye yapılan saldırıyı bir “felaket” olarak nitelendirdi ve müzakereler için acil önlem alınması çağrısında bulundu.