ABD ile Rusya Karadeniz’de karşı karşıya geldi!

Amerika Birleşik Devletleri’nin MQ-9 tipi insansız hava aracı (İHA), Rus savaş uçaklarının müdahalesi sonrası Karadeniz’de düşürülmüştü. Bu olayın ardından iki ülke arasındaki tansiyon her geçen gün yükseliyor. Peki, ABD, Karadeniz’de hangi faaliyetlerde bulunuyor? ABD ile Rusya arasındaki Karadeniz krizinde son durum ne?

ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracı (İHA), geçtiğimiz günlerde Rus savaş uçaklarının müdahalesi sonrası Karadeniz’de düşürülmüştü. Washington yönetimi Moskova’yı saldırganlıkla suçladı. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise ABD İHA’sına çarpan Rus Su-27 tipi savaş uçaklarının pilotlarına devlet ödülleri verilmesini istedi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus pilotlarının, ABD’ye ait hava aracının Rus sınırlarına ve özel askeri harekat bölgesine yaklaşmasını önlediği vurgulandı.

Açıklamada, “Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, özel askeri operasyonlarını yürütmek için oluşturulan geçici hava sahası kısıtlamasının ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracı tarafından ihlal edilmesini önleyen Su-27 uçaklarının pilotlarına devlet ödülleri verilmesini layık gördü” denildi.

Açıklamada, ABD’ye ait İHA’ya gerçekleşen önlemenin uluslararası normlara uygun olarak gerçekleştirildiği de kaydedilirken, 14 Mart sabahı Karadeniz üzerinde yaşanan olayın nasıl meydana geldiği belirtildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Pentagon’un, İHA’nın Rus uçakları nedeniyle düştüğü iddiasını yalanlarken, “09.30’da (TSİ) özel harekat bölgesinde keskin manevralar nedeniyle MQ-9 insansız hava aracı irtifa kaybederek kontrolsüz bir şekilde suya düştü” açıklamasında bulundu. 

Rus uçaklarının ABD’ye ait İHA’ya bir teması olmadığı tekrarlanırken, “Rus savaş uçakları havadayken silah kullanmadı ve insansız hava aracıyla bir teması olmadı” ifadelerini kullandı.

ABD, KARADENİZ’DE VARLIĞINI ARTIRMAK İSTİYOR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Uluslararası sular üzerindeki uluslararası hava sahasında uçmaya ve faaliyet göstermeye devam edeceğiz. Karadeniz hiçbir millete ait değildir. Dünyanın bu bölgesinde ulusal güvenlik çıkarlarımız için yapmamız gerekeni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Gazetesi’nde konu hakkında bir makale kaleme alan Mehmet Ali Güller, ABD’nin, SSCB’nin dağılmasının ardından ortaya çıkan yeni durumu, “Karadeniz’i bir NATO gölü” yapmanın yolu olarak kullanmaya çalıştığına dikkat çekti.

2004 yılında Romanya ve Bulgaristan’ın NATO’ya üye olmasının ardından bölgede dengeler değişti. Rusya, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin ittifaka üye olmasını istemiyor. Ancak Moskova hükümeti, Sofya ve Bükreş’in NATO’ya üyeliğinin önüne geçememişti.

Washington yönetimi ise Bulgaristan ve Romanya’nın ardından Ukrayna ile Gürcistan’ı da ittifaka üye yapmak istiyor. Güller, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki makalesinde, ABD’nin 6 Karadeniz ülkesinden 5’ini ittifaka üye yaparak, Karadeniz’i NATO gölü yapmaya çalıştığına dikkat çekiyor.

Washington, Karadeniz’de nüfuzunu artırarak Rusya’ya karşı stratejik üstünlüğü ele geçirmeye çalışıyor. Ancak Moskova hükümeti, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliğini “kırmızı çizgi” olarak ilan etmişti.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın en önemli gerekçelerinden biri de; Ukrayna’nın ittifaka üye olmaya hazırlanmasıydı. Moskova hükümeti, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olması durumunda; Karadeniz’de ve Doğu Avrupa’da tüm nüfuzunu kaybedeceğini düşünüyor. ABD’nin bölgede stratejik üstünlüğü ele geçirmesinden endişe duyan Moskova; Ukrayna savaşı ile NATO müttefiklerine mesaj veriyor.