Beyaz Saray'dan İran destekli hedeflerin vurulması hakkında açıklama: "Saldırıların İsrail-Hamas savaşıyla bir ilgisi yok"

ABD, Suriye’de İran tarafından desteklenen tesislere ve üslere saldırı düzenlendiğini ve bunun İran’ın saldırılarına karşılık olduğunu açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan bu açıklama, Pentagon tarafından doğrulandı. Beyaz Saray, daha önce saldırılara karşılık verileceği konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

Pentagon, Irak ve Suriye'de konuşlanan ABD silahlı güçlerine yönelik bir dizi saldırının düzenlendiğini ve buna karşılık olarak ABD'nin İran İslam Devrim Muhafızları Birliği ve İran destekli gruplar tarafından Suriye'de kullanılan iki tesise saldırdığını açıkladı.

ABD tarafından düzenlenen saldırılar, Başkan Joe Biden yönetiminin Washington'un İran tarafından desteklenen silahlı grupları suçladığı ve ABD güçlerine yönelik düzenlenen saldırılara karşılık vereceklerini açıklamasının hemen ardından geldi.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başlamasından sonra bölgede gerilim artarken, Irak ve Suriye'de bulunan ABD askerlerine yönelik saldırılar da günden güne artıyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “ABD çatışma istemiyor ve daha fazla düşmanlık yapmak için hiçbir niyeti veya arzusu yok ancak ABD kuvvetlerine karşı İran destekli bu saldırılar kabul edilemez ve durdurulmalıdır. İran saldırılarını gizlemek ve güçlerimize yönelik bu saldırılardaki rolünü inkar etmek istiyor. Biz onlara izin vermeyeceğiz. İran'ın vekillerinin ABD kuvvetlerine yönelik saldırıları devam ederse, halkımızı korumak için gerekli önlemleri almaktan çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Austin, ABD tarafından gerçekleştirilen saldırıların nefsi müdafaa olduğunu ve hiç bir şekilde İsrail-Hamas arasındaki savaşla bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Austin, “İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmadan ayrı ve farklıdırlar ve İsrail-Hamas çatışmasına yaklaşımımızda bir değişiklik teşkil etmezler” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Irak ve Suriye’de bulunan ABD güçlerinin bu ay içerisinde İran destekli milis grupları tarafından en az 16 kez saldırıya uğradığını belirtti.

Kirby, “Washington, İran tarafından düzenlenen saldırılara bizim istediğimiz zamanda ve bizim istediğimiz şekilde karşılık verecek” şeklinde konuştu.

ABD’li yetkililerin açıkladığına göre, İran tarafından düzenlenen saldırılarda 21 ABD askeri beyin travması geçirerek ağır şekilde yaralandı.

ABD Başkanı Joe Biden, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'i Orta Doğu'da konuşlanan ABD birliklerini hedef almamaları gerektiği konusunda doğrudan uyardığını vurguladı.

Başkan Biden gazetecilere yaptığı açıklamada “Ayetullah'a uyarım, bu birliklere karşı hareket etmeye devam ederlerse cevap vereceğiz ve buna hazırlıklı olmalılar. Bu saldırılarımızın İsrail ile hiçbir ilgisi olmayacak” dedi.

Washington ve Tahran arasında hiç bir resmi diplomatik ilişki bulunmuyor. Biden’ın bu mesajı nasıl ilettiği ise açıklanmadı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yardımcısı Mohammad Jamshidi, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Biden'ın açıklamalarına sert bir şekilde tepki gösterdi.

Jamshidi açıklamasında “ABD’nin mesajları ne İslam Devrimi'nin liderine yönelikti ne de İran tarafından gelen açıklamalara karşılıktı. Biden, İran'ı uyardığını düşünüyorsa, ekibinden kendisine mesajların metnini göstermesini istemeli” ifadelerini kullandı.

ABD'li üst düzey yetkililer, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme olasılığından oldukça tedirginler.

İran, hem Gazze'yi yöneten Hamas'ı hem de İsrail'in İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalarda karşı karşıya geldiği Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ı destekliyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahiyan, geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler'de yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'yi bombalamasının sona ermemesi durumunda ABD'nin bu durumdan korunamayacağını ve bu yangının onlarında etkileyeceğini söyledi.

Amir-Abdullahiyan, “Şu anda Filistin'deki soykırımı yöneten Amerikan devlet adamlarına açıkça söylüyorum ki, bölgedeki savaşın genişlemesini hoş karşılamıyoru ama Gazze'deki soykırım devam ederse onlarda bilsin ki bu yangından kurtulamayacaklar.” şeklinde konuştu.

ABD’nin İran’ı savaşa dahil olmama konusunda uyardığı ancak savaşın daha geniş bir bölgeye yayılması durumunda İran’ın açık bir şekilde destek vereceği konusunda hiç bir şüphe yok. İran’ın savaşa dahil olması durumunda ABD’nin Rusya ve Çin’i karşısına alıp İran’a somut bir müdahalede bulunabileceği pek de olası gözükmüyor.