Blinken, Sandu ile bir araya geldi: ABD, Moldova'ya 135 milyon dolarlık yardımda bulunacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 29 Mayıs Çarşamba günü Moldova'ya düzenlediği resmi ziyarette ülkeye 135 milyon dolar yardım sözü verdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Doğu Avrupa turuna Moldova’nın başkenti Kişinev ile başladı.

Burada Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan, Washington’un Moldova’ya 135 milyon dolarlık ekonomik yardım sağlayacağını duyurdu.

Blinken, bu paketin 85 milyon doların enerji altyapısını güçlendirmek için kullanılacağını, 50 milyon doların ise enerji ve tarım sektörlerini elden geçirmeyi ve ülkedeki Rusya kaynaklı dezenformasyonu engellemeyi amaçladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı, konuşmasında “Bu da Moldovalıların Rus müdahalesine direnme, özgür ve adil seçimler yapma, Avrupa Birliği ve Batı ile bütünleşme yolunda ilerlemeye devam etme ve daha fazla ekonomik fırsat yaratma becerilerini destekleyecektir” ifadelerine yer verdi.

Moskova’nın, Moldova’nın demokratik kurumlarını hedef aldığını belirten Blinken, “Kişinev’in bu hibrit saldırılara karşı iyi bir savunma” sergilediğini dile getirdi.

Sandu da ABD’nin yardımları için minnettar olduklarını belirterek “Enerji güvenliğimizi Rus enerji kaynaklarına tamamen bağımlı olmaktan kurtarmayı başardık. Bugün, doğal gazı Amerika Birleşik Devletleri'ndekiler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan temin ediyoruz. Amerika'nın 80 milyon dolarlık mali yardımı sayesinde geçtiğimiz kış vatandaşlarımızın enerji faturalarını telafi etmeyi başardık” dedi.