İsrail-Hamas savaşı Orta Doğu'da bölgesel bir çatışmaya mı dönüşüyor?

Orta Doğu'daki ABD askerleri, İsrail-Hamas çatışmasında kendilerine yönelik yapılacak herhangi bir savaşa karşılık vermeye hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basına yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas arasındaki çatışmanın Orta Doğu'ya yayılma olasılığı arttıkça çıkan çatışmalarda ABD askerlerinin hedef alınması halinde Washington'un misilleme yapmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD Donanması, Doğu Akdeniz'de son 40 yılın en yüksek kapasiteli güç artışından birini gerçekleştiriyor.

Aljazeera'nın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Halkımızı etkili bir şekilde savunabilmemiz ve gerekirse kararlı bir şekilde karşılık verebilmemiz için adımlar atıyoruz" açıklamalarında bulundu. 

Bu açıklama sonrası ABD'nin Orta Doğu'da bir savaş hazırlığı sürecine girmesi gündeme geliyor.

ABD'nin savunma alanı olarak gördüğü bir yer olan Ege Adaları ve Dedeağaç, İsrail-Hamas çatışmasında yeniden dikkat çekti.

Washington hükümeti uzun yıllardır Ege Adalarını ve Dedeağaç’ı askeri üs olarak görmesi ve oraya yığınak oluşturmasının da önemli planları bulunuyor.

Yunanistan’ın bu meselede ABD ile birlikte çalışmasının en temel amacı, Batı Trakya konusunda Türkiye’nin önüne bir ABD engeli koymak ve Güney Kıbrıs ile İsrail enerji kaynaklarının Avrupa’ya arzını güvence altına almayı hedefliyor.

ABD bu üsle Türkiye’yi çevrelemeyi aynı zamanda Boğazlar ile Ege’yi gözlem altına almayı planlıyor.

Dedeağaç, Yunanistan'ın Bulgaristan ve Türkiye sınırlarına yakın olup kara ve demiryolları ile Karadeniz limanlarına bağlıdır.

Kent aynı zamanda bölgesel enerji güvenliği açısından da giderek önem kazanıyor.

Dedeağaç limanını ve tesislerini geliştirmek, ABD'nin Karadeniz'in güneybatı ve batı kıyılarına daha hızlı asker konuşlandırmasına olanak tanıyacak. Bu da bölgedeki müttefiklere daha fazla yardım etme olanağı sağlıyor.

ABD'NİN DOĞU AKDENİZ PLANI NE?

Washington hükümeti, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısının ardından Doğu Akdeniz'e geniş çaplı bir deniz gücü yerleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Doğu Akdeniz'e doğru ilerleyen ikinci askeri desteği gönderdiğini açıkladı.

Pentagon, açıklamasında, İsrail'e yardım etmek üzere yaklaşık 2.000 asker seçerek bölgeye konuşlandırdığını aktardı.

Washington, İran'ı ve müttefikleri Suriye ile Hizbullah'ı İsrail'e karşı yeni cepheler açmaktan caydırmak için bu askerleri yolladıklarını bildirdi.

İki bin ABD Deniz Piyadesi bölgeye konuşlanmak üzere hazır bekliyor.

ABD'li yetkililerden gelen açıklamaya göre, bazı füzeler Lübnan'dan İsrail topraklarına gönderilmiş olsa da bunun önemli bir sebebi var.

Üst düzey yetkili, ABD'nin USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve saldırı grubunu bölgeye göndermesinin temel nedenlerinden birinin de Hizbullah'ı savaşı farklı cephelere doğru ilerlemesinin önüne geçmek olduğunu söyledi.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞI DİĞER BÖLGELERE YAYILIR MI?

Uzmanlara göre, çatışma ortamının başka cephelere doğru ilerlemesi, geniş çapta kalıcı hasarlara neden olabileceğinden dolayı askerlerin gönderilmesi caydırıcı etki yaratabilir.

Yetkililer, Hizbullah'ın İsrail'e karşı geniş çaplı bir savaş başlatması halinde ABD'nin Hizbullah mevzilerini havadan ve denizden füzelerle bombalayabileceğini söylüyor.

ABD bu krizi İran'a karşı gerilimi tırmandırmaya yönelik kendi planlarını hayata geçirmek için kullanıyor.

Pentagon’un açıklamasına göre askeri kuvvetler, USS Gerald R. Ford ve USS Dwight Eisenhower (uçak gemisi) etrafında yoğunlaşan iki taşıyıcı saldırı grubundan oluşacağı duyuruldu.

ABD'li yetkililer, uçak gemilerinin İran'ı hedef aldığını açıkça ifade ediyor.

World Socialist’in aktardığına göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Bu çatışmanın tırmanması, kuzeyde ikinci bir cephenin açılması ve tabii ki İran'ın müdahalesi riski var. Joe Biden bu yüzden bu kadar hızlı hareket etti ve Doğu Akdeniz'e uçak gemisi sokmaya, Körfez'e uçak sokmaya kararlı bir şekilde çünkü çok açık bir caydırıcılık mesajı vermek istiyor” ifadelerini kullandı.

Washington, “İkinci askeri güçler de bölgede hazır olarak bulunuyor” dedi.

ABD'li yetkililer, 21 Ekim'de askeri uçak gemilerini, İsrail'in savunmasına yardımcı olmak üzere Umman Denizi'ne gönderdi.

Joe Biden hükümeti, USS Bataan Amfibi Hazır Grubu'nu (ARG) da bölgeye kaydırıyor ve 26'ncı Deniz Seferi Birimi'ni (MEU) bölgeye sevk ediyor. 

Biden yönetimi ayrıca, USS Mount Whitney komuta gemisinin Doğu Akdeniz harekatına destek amacıyla konuşlandırıldığını da aktardı.

Donanmanın en güçlü iki savaş gemisinin varlığı, İran'a ve onun Hizbullah gibi bölgesel destekçilerine çatışmayı artırmamaları yönünde açık bir sinyal yollayacak.

Hamas geçmiş çatışmalarda İsrail’e karşı seyir füzeleri kullanmamış olsa da Hizbullah ve Yemenli Husiler, İran tarafından sağlanan bu tür silahları savaşta ellerinde bulundurdular. 

Bazı uzmanlar, Hamas'ın, patlayıcılarla dolu su altı insansız hava araçları da dahil olmak üzere sürpriz silahlar geliştirdiğini ve bunun da kullanılmasının engellendiğini düşünüyor.

Orta Doğu'da geniş çaplı bir savaşın gelişmesi, ABD-NATO'nun Ukrayna sebebi ile Rusya'ya karşı uzun süren ve tırmanan savaşına yol açan politikaların devamı olarak görülüyor.

ABD’nin, Ukrayna'da Rusya'yı askeri açıdan yenmek ve Moskova'da bir rejim değişikliği getirmek amacıyla çatışmayı kışkırttığı düşünülüyor.