ABD Temsilciler Meclisi'nden antisemitizme yönelik karar
ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, ülke genelindeki üniversitelerde düzenlenen Filistin’e destek eylemlerini bastırmaya izin veren antisemitizmle mücadele tasarısını kabul etti.
ABD genelinde antisemitizm olarak nitelendirilen eylemleri konu alan ‘Antisemitizm Farkındalık Yasası’ başlıklı tasarı, ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 91 hayır oyuna karşılık olarak 320 evet oyuyla kabul edildi.
The Washington Post’a konuşan uzmanlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçilerin hazırladığı ve bazı Demokratların destek verdiği tasarının, “İsrail'i eleştirenleri susturmaya yönelik bir girişim” ve ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğüyle ilgili metninin ihlali olduğunu vurguladı. Son dönemde ülkenin genelindeki üniversitelerin kampüslerinde gerçekleştirilen Filistin yanlısı protestolara sert yanıt olarak nitelendirilen tasarı, federal hükümete İsrail karşıtı protestoları antisemitizm olarak tanımlama yoluyla engelleme fırsatı tanıyor.
Tasarıya göre antisemitizm tanımı Yahudilere yönelik tehditlerin yanı sıra, İsrail’e yönelik eleştirileri de kapsıyor.
Protestoların başladığı günden bu yana Cumhuriyetçiler, Eğitim Bakanlığı’ndan üniversitelere yönelik ek soruşturma başlatılmasını talep ediyor. Tasarı, “antisemitik protestoların yapıldığı” üniversitelerin finansmanını kesme fırsatını veriyor.
Senatoya gönderilen ve oradan da geçmesi halinde ABD Başkanı Joe Biden'ın masasına gidecek olan tasarı, ABD’li insan hakları savunucuları tarafından sert bir dille eleştiriliyor.