Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da görüştü

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, birçok konuyu görüşmek üzere ABD Başkanı Joe Biden ile Washington’da bir araya geldi. Görüşmelerde İsrail-Filistin meselesi, Avustralya’nın Çin ile olan ticari ilişkileri ve Aukus Güvenlik Paktı gibi konular ön planda yer alıyor.

Baran DÖNER

ABD basınına göre ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Filistin savaşı devam ederken Çin’in ticari ilişkilerinin güçlü olduğu ülkelerden Avustralya'nın Başbakanını ülkesine davet ederek gücün hala kendisinde olduğunu kanıtlamak ve diğer önemli konularda toplantı yapmak amacıyla Albanese’yi Beyaz Saray’da ağırladığı belirtildi.

ABD medyası, ülkenin Orta Doğu'da yaşanan krizlerden olumsuz etkilenmesine rağmen Çin ile ilgili konuların hala ABD'nin gündemini belirlediğini ve Biden yönetiminin ABD'nin Çin'e karşı bir strateji geliştirme çabasında önemli bir rol oynayan Avustralya ile ilişkilere öncelik verdiğini vurguluyor.

Avustralya medya kuruluşu ABC News ise iki taraf arasındaki ilişkileri “ABD ve Avustralya diplomatik bir ipte yürüyor” olarak değerlendirdi.

ABC News haberinde "ABD Kongresi'nin bu hafta Hint-Pasifik, AUKUS, Avustralya başbakanı ile görüşme veya kendi içerisinde yaşadığı çatışmalar dışında hiç bir şeye öncelik vermediğini” aktardı.

Avustralya başbakanı Anthony Albanese’nin ABD Kongresi'nde bir konuşma yapması planlanıyordu ancak İsrail-Filistin savaşından dolayı Yahudilerin eylem düzenlemesi ve diğer ülkelere yapılan yardımların azaltılması yönündeki protestolar nedeniyle Avustralya Başbakanın konuşması başka bir tarihe ertelendi.

Anthony Albanese’nin ABD’ye düzenlediği ziyaretin ana konusu AUKUS Güvenlik Paktı olarak öne çıkıyor. Çünkü Avustralya’ya göre 2021 yılında AUKUS’un duyurulmasından bu yana ABD hiç bir sözünü yerine getirmedi. Bundan sonraki süreçte neler olacağı konusu ise Avustralya tarafında hayati bir önem taşıyor.

Başbakan Albanese, AUKUS’u küreselleştirmek ve dünyanın en önemli organizasyonlarından biri haline dönüşmek istiyor.

Birçok üye, ABD'nin özellikle askeri ve savunma üretim kapasitesinin Ukrayna’ya ve Filistin-İsrail çatışmasına koyduğu önemli miktarda çaba göz önüne alındığında sınıra ulaştığını savunduğu için anlaşma ABD Kongresi içinde uzun süredir bir direnişle karşı karşıya kaldı. Analistlere göre, Biden'ın AUKUS'ta gelişmeyi teşvik etme yönündeki tüm çabalarına rağmen, Avustralya'nın ihtiyaçlarının zamanında dikkate alınıp alınamayacağı konusunda ki şüpheler devam ediyor.

Avustralya, büyük bir bölümü Çin'e ihraç edilen ve dünyada bilinen en büyük lityum rezervlerine ve üretimine sahip ülke olarak öne çıkıyor. Siyasi uzmanlar, ekonomik çıkarları nedeniyle Avustralya'nın maden sorunuyla ilgili olarak ABD'yi dinlemesine rağmen kendi politikasını devam ettireceğini öngörüyor.

Avustralya Başbakanı Albanese, 4-7 Kasım tarihleri arasında Pekin ve Şangay'a bir seyahat düzenleyecek. Albanese, 7 yıl sonra Çin’e ziyaret gerçekleştiren ilk Avustralya Başbakanı olacak. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning tarafından 30 Ekim Pazartesi günü yapılan açıklamada, Çin'in Albanese'nin ülkeyi ziyaret etmesini ve 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na (CIIE) katılmasını memnuniyetle karşıladığı vurgulandı.

Avustralya'nın bugüne kadar bağımsız bir dış politika izlediğini söylemek mümkün olmadığı gibi ABD-Avustralya ittifakının Avustralya’nın dış politikasının temel taşı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Başbakan Albanese, bundan sonraki süreçte Avustralya için daha bağımsız bir politika izlemek ve kendi yollarını çizmek istediklerini söylüyor.

Avustralya’nın tüm uyarılara rağmen Çin ile olan ticari ilişkilerini azaltmaması durumunda ABD tarafından Avustralya’ya bir yaptırım uygulanabilir. Avustralya açısından ise dünya artık tek kutuplu değil ve ticari ilişkiler açısından en büyük alıcısı olan Çin ile olan ticari bağları koparmak pek kolay ve mümkün gözükmüyor.