Joe Biden, seçim yaklaşırken göç sorununu çözmek için kararname çıkarmayı düşünüyor
ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık döneminde rekor düzeye ulaşan düzensiz göçü durdurmak için başkanlık kararnamesi yayımlamayı değerlendiriyor. Demokrat Parti içindeki ilerici hizip tarafından eleştirilen bu hamle, 2024 seçimlerine giderken Cumhuriyetçi Parti’nin (GOP) en güçlü olduğu konulardan birinde öne geçmeyi hedefliyor.
Joe Biden göreve geldiğinde, önceki Başkan Donald Trump döneminde çıkarılan ve göçü düzenleyen bir dizi yasayı yürürlükten kaldırmıştı.
Biden’ın tanıttığı göç kanunları neticesinde sınırı düzensiz bir biçimde geçip sığınma başvurusunda bulunan göçmenler, başvuruları mahkemede görülene kadar ülkede kalabiliyor.
Düzensiz göçü artıran bu yaklaşım, 2020 yılından bu yana ülkeye 7,2 milyonu aşkın düzensiz göçmen girmesine yol açtı. Bu sayı, ABD’yi oluşturan 50 eyaletin 36’sının nüfusundan daha fazla.
Daha çok güney eyaletleri için sorun teşkil eden bu durumdan ötürü geçtiğimiz aylarda Teksas hükümeti, Beyaz Saray’ın “yasa dışı” olarak nitelediği bir dizi önlem aldı. Bu kararlar, merkezi hükümetin Vali Greg Abbott yönetimini dava etmesine yol açtı.
Özellikle 2023 yılında ABD-Meksika sınırındaki düzensiz geçişlerde görülen rekor artışlar, GOP temsilcilerinin Biden yönetimine eleştiriler yöneltmesine sebep oldu.
Seçimlere 10 aydan kısa bir süre kalmışken bu tartışmaların yükselmesi, anketlerde Trump'ın gerisinde kalan Biden’ı çözüm arayışına itti. Göçü kısıtlayacak bir yasayı siyasi sebeplerle Kongre’den geçiremeyen Biden, başkanlık kararnamesi yoluyla sorunu dizginlemeyi hedefliyor.
CNN’e yazan Priscilla Alvarez ve MJ Lee, Washington’da değerlendirilen eylemi, Kongre’ye sunulan tasarıdaki en sert önlemlerden bazılarının bir uzantısı ve Beyaz Saray'ın seçim öncesinde sınır güvenliği konusunda kararlı olduklarını gösterme çabalarının bir işareti olarak değerlendirdi.
Hükümetin henüz eylemle ilgili bir karar vermediği aktarıldı. Bir yetkili, Adalet Bakanlığı’nın önerilen başkanlık kararnamesinin yasal uygunluğunu incelediğini aktardı.
Beyaz Saray Sözcüsü Angelo Fernández Hernández, “Ne kadar agresif olursa olsun hiçbir kararname, Kongre'nin sağlayabileceği ve Cumhuriyetçilerin reddettiği önemli politika reformlarını ve ek kaynakları sağlayamaz. Meclis Başkanı Johnson ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerine sınırın güvenliğini sağlamaya yönelik iki partili anlaşmayı kabul etmeleri çağrısında bulunmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Şubat ayının başlarında konuşan Biden da Kongre’ye sunulan yasa tasarısı kanunlaşmış olsaydı Meksika sınırının kapatılmış olacağını ifade etmişti.
SINIRDA ZORLU DURUM SÜRÜYOR
ABD ile Meksika yönetimleri arasında gerçekleştirilen üst düzeyli görüşmeler sonrasında geçtiğimiz ocak ayında sınırda yakalanan göçmen sayılarının yüzde 50 oranında düştüğü aktarıldı.
İç Güvenlik Bakanlığı, geçişlerin geleneksel olarak ocak aylarında düştüğü, sonra yeniden yükseldiği konusunda hatırlatmada bulundu.
ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği (CBP) Vekil Komiseri Troy Miller, sınırda göç sisteminin kapasitesini aşan zorluklarla mücadele edildiğini belirtti.
Ocak ayında yayımlanan CBP verileri, ABD-Meksika sınırı boyunca 124 bin 220 göçmenle karşılaşıldığını bildirdi. Bu sayı, 2023 yılının Aralık ayında 250 binin üstünde kaydedilerek rekor kırmıştı.