Rusya Ukrayna’yı işgal edecek mi?
Geçtiğimiz ay ABD tarafından hazırlanan bir istihbarat raporu ortaya çıktı. Bu raporun ardından tüm dünya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini konuşmaya başladı. Peki, ABD’nin yayımladığı istihbarat raporunda neler vardı? Raporun ardından dünya siyasetinde neler yaşandı? Rusya, Ukrayna’yı işgal edecek mi?
Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmalar, uzun bir süredir devam ediyor. Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakı ile başlayan gerilim, bölgede her geçen gün tırmanıyor. Moskova hükümeti, Ukrayna sınırlarına yakın bölgelerde askeri hareketliliğini artırıyor. Rusya’nın en büyük endişesi, Ukrayna’nın NATO'ya dahil edilmesi.
Rusya, Kiev’in NATO’ya dahil edilmeyeceğine dair Avrupa’dan garanti isterken, Ukrayna’nın ittifaka üye olmasını 'kırmızı çizgi' olarak görüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre, Ukrayna’nın ittifaka dahil olması durumunda, NATO uçaklarının Moskova ile mesafesi 15 dakikaya düşecek. Bu durumun önüne geçmeye çalışan Rusya; NATO birliklerinin Ukrayna içinde ve çevresinde askeri aktivitelerde bulunmasını istemiyor.
Ukrayna ise Kırım’ın ardından Donetsk, Lugansk ve Donbass gibi bölgeleri Rusya’ya vermek istemiyor. Rusya’nın kendi topraklarını işgal edeceğini düşünen Kiev hükümeti, çareyi ise NATO’ya üye olmakta görüyor.
Geçtiğimiz ay ABD tarafından yayımlanan bir istihbarat raporu; tüm dünyada “Rusya, Ukrayna’yı işgal edecek” söyleminin yayılmasına yol açtı. İsmini açıklamayan ABD yönetiminden bir kaynak, 2022 yılının başlarında Rus ordusunun Ukrayna’ya saldıracağını söyledi. Ayrıca kaynak, “Plan, tahmini 175 bin kişilik askeri güç ile 100 tabur taktik grubunun kapsamlı hareketi ve zırhlı, topçu birliklerle beraber geniş bir mühimmatı kapsıyor” ifadelerini kullandı.
ABD istihbarat raporlarında bulunan uydu fotoğrafları ise Rus güçlerinin dört farklı bölgede yoğunlaştığını gözler önüne serdi. Belgelerde, yeni gelen tank ve topçularla birlikte 50 savaş alanı taktik grubunun bölgeye yerleştirildiği ortaya çıktı. Kiev yönetimi tarafından yapılan açıklamada, sınırlarda toplanan Rus askeri personel sayısının 94 bin olduğu belirtildi.
İNGİLTERE İSTİHBARAT KAYNAKLARINDAN KRİTİK İDDİA
Bölgede tansiyon bir türlü düşmezken, geçtiğimiz hafta İngiltere’den kritik bir açıklama geldi. İngiliz istihbaratı, Rusya’nın birkaç gün içerisinde Ukrayna’yı işgal edebileceğini öne sürdü. İngiltere’de Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, Ukrayna’da savaşın ‘kaçınılmaz’ olduğunu ifade etti.
Birkaç gün içerisinde Rus işgalinin olabileceğini söyleyen Ellwood; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya girmeyi haklı çıkarmak için kendi güçlerine gizli bir saldırı başlatabileceğini dile getirdi.
Ellwood, “Korkarım Rus kuvvetleri tarafından bir işgal kaçınılmaz ve çok yakın. Biz de bunun olmasına izin verdik. Ukrayna’ya Başkan Putin’i işgal hakkında iki kez düşündürmek için yeterli askeri donanım ve personel yerleştirme fırsatımız oldu, ancak bunu yapamadık” ifadelerini kullandı.
ABD ve BATI, RUSYA’YA KARŞI HAREKETE GEÇTİ
ABD, İngiltere ve Ukrayna istihbaratından yayımlanan raporların ardından ülkeler harekete geçti. Başta ABD ve Almanya olmak üzere birçok ülke, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale hazırlandığını dile getirmeye başladı. Birçok ülkeden, Ukrayna’yı işgal etmesi konusunda Moskova’ya tehdit geldi.
Berlin’de bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı James Clever; Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Moskova’nın Kiev’e dönük tehdidine göz yumulamayacağını söylerken, “Rusya’nın Ukrayna sınırına, Belarus’a birliklerini konuşlandırması Moskova’nın başka bir dil konuştuğunu gösteriyor. Biz zaman kaybetmeden Rusya’nın gerilimi düşürmek için gereken adımları atmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Baerbock, Rusya’nın tutumunda ısrarcı olması durumunda bunun ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Moskova’nın kışkırtıcı tutumuna karşı Batılı müttefiklerinin birlikte hareket edeceğini ve bunda kararlı olduklarını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı, “Kışkırtıcı yolu mu yoksa diplomasi yolunu mu seçeceği Moskova’nın elinde. Bizim ortak hedefimiz gerilimi düşürmek için diplomatik yoldur” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden da yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini düşündüğünü ancak bunun sonucun Moskova için “felaket” olacağını söyledi.
ABD Başkanı, “Ukrayna’yı işgal edip etmemek Rusya’ya bağlı. Ancak Ukrayna’ya küçük bir müdahale olursa, bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekiyor. Ancak sınıra yığdıkları askerlerin kapasitesi kadar büyük bir işe girişirlerse bu Moskova hükümeti için felaket olur. Rusya, Ukrayna’yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya’ya hasar verecek ciddi adımlar hazırız ve NATO müttefiklerimize de destek veririz” ifadelerini kullandı.
İŞGAL İDDİASI SONRASI UKRAYNA’YA DESTEK ARTIYOR
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği yönündeki raporlar, ABD ve Batı tarafından Kiev’e yönelik yardımların artmasını beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’den uluslararası teknik yardım kapsamında gönderilen hafif antitank savunma sistemleri Ukrayna’ya gönderildi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Petrenko ise silahların yalnızca savunma amaçlı kullanılacağını söyledi.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus işgaline karşı Ukrayna’ya daha fazla savunma silahı ve askeri eğitim vereceklerini açıkladı. Wallace, “Ukrayna’ya hafif antitank savunma silah sistemleri tedarik etme kararı aldık. Az sayıda İngiliz personeli, İngiltere’ye dönmeden önce Orbital Operasyonu kapsamında kısa bir süre için erken aşama eğitimi verecek” ifadelerini kullandı.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde Kanada’nın özel harekat birliklerini Ukrayna’ya gönderdiği bildirildi. Global News televizyonuna konuşan kaynaklara göre, Kanada, NATO müttefikleri tarafından Rus saldırganlığının çerçevelenmesi ve Ukrayna hükümetini destekleme yollarının bulunması için özel birliklerini bölgeye gönderdi.
Rusya ise yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’yı işgal etme gibi bir planının olmadığını belirtiyor. Ancak söz konusu açıklamalara rağmen bölgedeki askeri faaliyetlerini artırıyor. İlerleyen dönemde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi mümkün görünmüyor. Ancak Kiev’in NATO’ya dahil edilmesi, bölgedeki tüm dengelerin değişmesine yol açabilir.
Bölgede Ukrayna, Gürcistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerin NATO’ya dahil edilmesini istemeyen Moskova, söz konusu ülkelerin ittifaka üye olması halinde bu duruma askeri bir şekilde yanıt verebilir.
Diğer yandan ABD’de Başkan Biden’ın sürekli gündeme gelen sağlık problemleri, Rusya’da ise Başkan Putin’in sarayında ortaya çıkan görüntülerin tartışmalara neden olması; her iki lideri de Ukrayna meselesini gündemde tutmaya zorluyor.