Almanya'da hükümet, aşırı sağ ile mücadele etmek amacıyla yeni bir yasa çıkarıyor
Alman hükümeti, aşırı sağ ile mücadele etmeyi amaçlayan bir yasal önlem paketi çıkarıldığını duyurdu.
Almanya’da vatandaşlar, ocak ayında aşırı sağcılığı protesto etmek amacıyla yüzbinlerce kişi ile sokaklara çıktı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, protestoların siyaseti hareketlendirdiğini ve insanların sesini duymanın kendileri için bir görev olduğunu söyledi.
Bakan Faeser, 13 Şubat Salı günü yasal önlem paketi hakkında basına açıklamalarda bulunarak, “Demokrasimizi korumak için tüm hukuk devleti araçlarını kullanmak istiyoruz. Aşırı sağcı ağları parçalamak, fonlarını kesmek ve silahlarını almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yasal önlem paketi, banka hesaplarını dondurmayı ve aşırılık yanlıları için bütün finansmanları kesmeyi amaçlayan yeni yasaları barındırıyor. Ayrıca bu oluşumlara bağışta bulunanlar için de ayrı cezalar verilmesi gündemde.
Alman yetkililer, bundan sonraki süreçte aşırı sağcı eylemleri daha kolay yasaklayabilecek ve aşırı sağcı aktivistlerin ülkeye girişi ve çıkışı yasaklanacak.
Alman halkının aşırı sağcılığa olan öfkesi göz önüne alındığında, Bakan Faeser verilecek tekliflerin koalisyon ortaklarından ve parlamentodan daha rahat bir şekilde geçeceğini öngörüyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, yılda yaklaşık 20.000 aşırı sağcı suç işlemekten gözaltına alınıyor ve bu olayların sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor.
Alman istihbaratı, ülkede 38.000’den fazla aşırı sağcı olduğunu ve bunların yaklaşık 14.000’in potansiyel olarak suç işleyebileceğini belirtiyor.
AFD ANKETLERDE BAŞARILI OLMAYA DEVAM EDİYOR
Almanya için Alternatif (AFD) partisi, her geçen gün oyunu artırmaya devam ediyor. Ancak ülkede protestoların başlamasından bu yana parti yaklaşık iki puan kaybetti ve yüzde 20’nin altına düştü.
İçişleri Bakanı Faeser’in açıklamasından saatler sonra, 1945 yılında müttefiklerin şehri bombalamasının 79. yıl dönümü için binlerce aşırılık karşıtı protestocu Dresden’de sokaklara çıktı. Bombalamalar sonucunda Almanya’nın en güzel şehirlerinden biri harap oldu ve yaklaşık 25.000 kişi hayatını kaybetti.
Bu olayın yıl dönümü, önceki yıllarda aşırı sağ gruplar tarafından Almanya’yı İkinci Dünya Savaşı’nın kurbanı olarak göstermek ve Nazilerin suçlarını göreceli duruma getirmek için kullanıldı. Bu yıl ise Dresden’de aşırı sağ karşıtı düzinelerce etkinlik ve gösteri düzenleniyor.
Bu bölgelerdeki AfD liderleri radikal ve açık sözlü olarak öne çıkıyor. Bölge halkı ne için oy verdiklerinin farkındalar ve ülke genelindeki protestolar onları pek etkilemiyor.
Irkçılık karşıtı aktivistler, Alman hükümetinin aşırı sağcılığa karşı daha sert önlemler almasının memnuniyetle karşılıyorlar ancak yükselişini kontrol altına almak için geç kalınmış olabileceğinden de oldukça endişe duyuyorlar.