Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılacak yasa tasarısı mecliste oylanacak
Parlamentoda Cuma günü oylanacak yasa tasarısının onaylanması durumunda, Alman vatandaşlığına geçiş süreçleri kolaylaşacak ve çifte vatandaşlıkla ilgili engeller ortadan kaldırılacak.
Mecliste Cuma günü oylamaya sunulacak yasa tasarısı, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırarak çifte vatandaşlığın önündeki engelleri kaldırmayı amaçlıyor.
Almanya'da uzun süredir beklenen çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısı, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından hazırlandı.
"Vatandaşlık yasasının modernizasyonu" adını taşıyan tasarı, kabul edilmesi durumunda Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin daha önce sahip oldukları vatandaşlıklarını bırakma zorunluluğunu ortadan kaldıracak.
Yasa tasarısı, Alman vatandaşlığına geçiş için istenen yasal ikamet süresini 8 yıldan 5 yıla düşürmeyi öngörüyor. Ayrıca, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bireylerin yaşam şartlarına uyum sağlama konusundaki kriterleri karşılamaları durumunda bu süreyi 3 yıla indirebilecekleri bir esneklik öngörüyor.
Çifte vatandaşlık imkanı tanıyan tasarı, gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı arasında seçim yapmalarını zorlayan "opsiyon modeli"ni tamamen kaldırıyor. Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığına başvurabilecek.
Misafir işçi jenerasyonu ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ile tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri, çifte vatandaşlık geçiş koşullarında bazı avantajlara sahip olacak. Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak.
Ancak antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı kapsamında ceza alanlar, Alman vatandaşlığına alınmayacak. Ayrıca, çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.
Alman milletvekili Helge Lindh, tasarının çifte vatandaşlık için uzun süren mücadelelerin ardından önemli bir adım olduğunu belirtti. Lindh, özellikle misafir işçi olarak adlandırılan kuşaktan gelenlerin artık daha kolay bir şekilde vatandaşlığa geçebileceğini ifade etti.
SPD milletvekili Hakan Demir, tasarının Almanya'nın dünyadaki en modern vatandaşlık yasalarından birine sahip olmasını sağlayacağını söyledi. Ancak, bazı eleştirmenler, geçim teminini sosyal yardım almadan sağlama şartının zor ve tartışmalı olduğunu dile getiriyor.
Almanya'da yabancılar ve vatandaşlık konularında çalışan Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Safter Çınar, tasarının iyi ve kötü yanları olduğunu belirterek, geçmişten bu yana vatandaşlığa geçmeyi zorlaştıran koşulların daha da artacağına dikkat çekiyor. Çınar ayrıca, bürokratik işlemlerin yoğunluğu nedeniyle bu durumun bazı başvurucular için zorlayıcı olabileceğine işaret ediyor.
Alman milletvekili Macit Karaahmetoğlu, çifte vatandaşlık meselesinin Türk kökenli insanlar için uzun süredir önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, SPD'nin bu konuda uzun süredir mücadele verdiğini ve şimdi tasarının hayata geçirilmesiyle önemli bir adım atılacağını belirtiyor.