Avrupa Birliği ülkeleri arasında asgari ücret güncel rakamları belirlendi
Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerinde asgari ücret önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Bu ülkeler arasında aylık asgari ücretler Arnavutluk'ta 375 avro ile Lüksemburg'da 2.387 avro arasında değişiyor. Veriler sonucunda AB üyesi devletlerin ekonomileri arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda GSYİH, (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ve tüketici fiyat endeksi gibi temel göstergeler üye ülkeler arasında değişiklik gösteriyor.
1 Ocak 2022 itibari ile 27 Avrupa Birliği (AB) üye devletinin 21'inde ulusal asgari ücret bulunuyor. 1 Ocak 2023'te ise Kıbrıs da dahil olmak üzere Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkeden 22'si, ulusal asgari ücrete geçiş yaptığını duyurdu.
Ulusal asgari ücretin uygulanmadığı Avrupa Birliği ülkeleri ise Danimarka, İtalya, Avusturya, Finlandiya ve İsveç olarak belirlendi.
Avrupa Birliği ülkelerindeki ücretler farklılık gösteriyor ve bazen bu fark çok ciddi boyutlara ulaşıyor.
ÜLKELER ARASI ASGARİ ÜCRET FARKI GİDEREK ARTIYOR
Avrupa İstatistik Ofisi, (Eurostat) tarafından sağlanan rakamlara göre, Avrupa Birliği ülkelerindeki asgari ücret Bulgaristan'da aylık 399 avro, Lüksemburg'da toplam 2.387 avroya kadar değişiyor.
Bulgaristan'ı bu sene geride bırakan Arnavutluk ise 375 avro ile 2023 yılının en düşük asgari ücretini veren ülke oldu.
Asgari ücretler son dönemde Avrupa ülkeleri genelinde arttı. Ancak ülkeler bazında bir sıralama yapacak olursak refah seviyesi her AB üyesi ülkelerinde aynı değil.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, asgari ücretlerin rahat bir yaşam standardı sağlayacak seviyelere yükseltilmesi için hazırlanan yasaya onay verdi.
AB üye ülkeleri arasında maaş ve ücretler söz konusu olduğunda, iş kanunları, talep, enflasyon ve daha fazlası gibi bir dizi faktöre bağlı olarak hala önemli farklılıklar yer alıyor.
ASGARİ ÜCRETİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE İSVİÇRE
Eurostat'a göre, 2023'te ortalama asgari ücret İsviçre'de 4.443 avro olarak veriliyor. Ekonomik refah düzeyi en yüksek ülkelerden olan İsviçre, en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor.
Eurofound, (AB Yaşam ve Çalışma Standartları İnceleme Ajansı) 29 Haziran 2023'te asgari ücretlere ilişkin yeni bir araştırma raporu yayımladı.
Rapor, yüksek enflasyonlu bir ortamda 2023'te geçerli olan brüt yasal asgari ücretleri analiz ediyor ve yasal asgari ücretin bulunmadığı ülkelerdeki bazı düşük ücretli işçiler için toplu sözleşmelerdeki ücret düzeylerine dikkat çekiyor. Ayrıca ücret ve işgücü verimliliğindeki uzun vadeli eğilimleri karşılaştırıyor.
Aynı zamanda AB direktifinin yeterli asgari ücretler üzerindeki erken etkilerini de inceliyor.
Rapor, Ocak 2022 ile Ocak 2023 arasında üye devletlerin yasal brüt asgari ücretleri Almanya ve Letonya'nın yüzde 20'nin, Lüksemburg'un ise yüzde 5'in üzerine kadar artırdığını gösteriyor.
Analize katılan 21 üye devlet genelinde en yüksek asgari ücret, en düşük asgari ücretten neredeyse 7 kat daha yüksek görünüyor. Ancak ücret seviyelerine bakıldığında farklılıklar oldukça azalıyor.
Satın alma gücü standardı (PPS) ile ifade edildiğinde, daha düşük fiyat seviyesine sahip üye devletlerdeki asgari ücretler, daha yüksek fiyat seviyesine sahip üye devletlere kıyasla nispeten daha yüksek hale geliyor.
Ancak 2022'deki yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücretlilerin satın alma gücü tüm üye devletlerde iyileşme gösterdi.
ÜCRETLER ENFLASYONA KARŞI EZİLMEYECEK ŞEKİLDE KORUNACAK
Yasal asgari ücretin enflasyona paralel değişmemesi koşulu ile enflasyonun sürmesi halinde 2023'te satın alma gücü giderek azalabilir.
2020 yılında, Avrupa Komisyonu bu açığı 2025 yılına kadar kapatmaya yönelik bir strateji açıklamıştı. Bunu komisyonun Haziran 2023'te aynı uygulamaya yardımcı olmak için 6,1 milyon avroluk bir fonla Ücret Şeffaflığı Direktifini başlatması izledi.
Bu, çalışanların ücret ayrımcılığını fark etmesini kolaylaştırdı ve aynı zamanda işverenler için bir kılavuz işlevi gördü.
Ortalama yıllık net maaşlar hem AB hem de Avro bölgesi için yıllar içinde hafif bir artış gösterdi, ancak istenilen seviyeye ulaşmadı.
Bunun nedeni büyük ölçüde, özellikle küresel mali krizin yaşanması oldu. Son yıllarda ekonomik büyümeninde toparlanmaya başlaması küresel refahın artmasına katkı sağladı.