Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğini onaylayan yasa tasarısını parlamentoya sundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. Batı medyası, bu konu hakkında Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine giden yolda memnuniyet duydukları bilgisini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO üyelik hedefini onaylayan bir yasa tasarısını pazartesi günü onaylanmak üzere parlamentoya sunduğunu bildirdi.

Bu hamle, yabancı basında farklı yorumlara neden oldu.

Yasa, Batı savunma ittifakına katılmanın önünü açtığı için Stockholm tarafından memnuniyetle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  İsveç’in  NATO'ya katılmasının önündeki son engellerden birini ortadan kaldırmış oldu.

Erdoğan, NATO müttefiklerine 1 Ekim’de  parlamentonun yeniden açılması ile İsveç'in üyeliğini onaylayacak bir yasa tasarısı sunacağına söz verdi ve yasa pazartesi günü üyelere sunuldu.

Xinhua haber ajansının haberine göre, protokol ilk olarak parlamento komitesinde tartışılacak ve daha sonra oylanmak üzere genel kurula sunulacak.

Türkiye daha önce gecikmenin nedeni olarak İsveç'in teröristleri barındırdığı yönündeki suçlamaları göstermişti. 

Ankara hükümeti, İsveç'in üyelik teklifi onaylanmadan önce Stockholm'ün Kürdistan İşçi Partisi'ni veya PKK’yı çökertmek için daha yoğun önlemler alması gerektiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı, X adlı sosyal medya platformunda yapmış olduğu paylaşımda, “İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir” açıklamalarında bulundu. 

BATI MEDYASI YASANIN PARLAMENTOYA GİRMESİNE NASIL BAKIYOR?

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladı.

Kristersson, X adlı sosyal medya platformunda "Artık bu sorunla ilgilenmek parlamentoya kalıyor" dedi. "NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk parlamentosunda "hızlı bir oylama" yapılmasını sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Stoltenberg, “Onay için belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Tasarı parlamentonun Dışişleri Komisyonunun gündemine alınacak ve Komisyonun onaylanmak üzere genel kurula gönderilmeden önce onu geçirmesi gerekecek” dedi.

ABD merkezli New York Times gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine onay vermesinin kritik zirve öncesinde birlik görüntüsünü güçlendirdiğini belirtti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson basına yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İskandinav ülkesinin NATO üyelik hedefini onaylayan bir tasarıyı onaylanmak üzere Türkiye parlamentosuna sunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü Türkiye Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay'ın yasa tasarının meclise sunulmasında Erdoğan'ın hamlesi, İsrail-Hamas savaşının dolaylı bir sonucu olarak ortaya çıkıyor öngörüsünde bulundu.

Çağaptay, “Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekten Türkiye'yi Gazze'de İsrail ile Filistinliler arasında arabulucu olarak görevlendirmek istiyor. Ve sanırım Washington ona  İsveç'in üyeliği konusunda adım atmadığı sürece böyle bir rolün kendisine verilmeyeceğinin sinyalini veriyor” ifadelerini kullandı.

Amerikan merkezli Barron’s haber sitesinde yapılan açıklamada, “ABD, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin parlamentoya sunduğu öneriyi memnuniyetle karşılıyor ve mümkün olan en kısa sürede onaylanmasını umuyor” sözlerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller’ın  gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz" diyerek, tasarının "Türk parlamentosunda değerlendirilip mümkün olan en kısa sürede kabul edileceğini" umduğunu dile getirdi.