Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Gazze'de acil ateşkes talep etti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) gerçekleştirilen oylamada Gazze’de Ramazan ayında acil olarak başlayacak ve kalıcı ve sürdürülebilir olacak bir ateşkese varılmasını talep eden tasarı kabul edildi.
15 üyeli Konsey’de geçici üye olarak bulunan 10 ülke tarafından hazırlanan tasarı 14 lehte oy ile kabul edildi. Tasarıya karşı oy kullanılmadı ancak ABD “çekimser” oy kullandı.
Tasarı metninde ilk olarak “daimi ateşkes” ifadesi üzerinde anlaşma sağlanmıştı ancak ABD heyetinin son anda gelen talebi ile ifade “kalıcı ateşkes” olarak değiştirildi. Rus temsilciler oylama öncesinde ifadenin ilk haline dönüştürülmesi önerisinde bulundu ancak bu öneri ABD tarafından veto edildi.
Bu onay ile birlikte 7 Ekim’den bu yana ilk defa BMGK’de Gazze’de ateşkes talep eden bir karar kabul edilmiş oldu.
Hamas tasarıyı memnuniyetle karşılarken BM Genel Sekreteri António Guterres, X hesabından yaptığı açıklamada “Güvenlik Konseyi, Gazze ile ilgili uzun zamandır beklenen ve acil ateşkes ile tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden tasarıyı az önce onayladı. Bu tasarı mutlaka uygulanmalıdır, başarısız olması affedilemez” ifadelerine yer verdi.
Hamas ise açıklamasında esir takasına hazır olduğunu belirtirken Gazze’de duyulan insani ihtiyaçlar, enkaz kaldırmak için ağır iş ekipmanları gibi ihtiyaçlara değindi.
Açıklamada ayrıca ateşkesin uygulanması için BMGK’nin İsrail’e baskıda bulunması, soykırım savaşının durdurulması, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filsitin devletinin kurulması çağrısında da bulunuldu.
Kararı memnuniyetle karşılayan diğer aktörler arasında Avrupa Birliği, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Filistin yer aldı.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise yaptığı açıklamalarda, “Ne yazık ki, 'kalıcı' kelimesi çeşitli şekillerde yorumlanabileceğinden, Ramazan ayı sona erdikten sonra ne olacağı belirsizliğini korumaktadır. İsrail'e koruma sağlayanlar hala ona serbestlik sağlamak istiyorlar. Bu ifadenin İsrail'in Filistinlilere yönelik insanlık dışı operasyonunu ilerletmek yerine barışın yararına kullanılacağına inanmayı çok istiyoruz. Her şeye rağmen, barış lehine oy kullanmanın temelde önemli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
KARARIN İÇERİĞİ
Kararda tüm tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna uyma yükümlülüğü tekrardan dile getirilirken esir almanın uluslararası hukukun ihlalini teşkil ettiği belirtildi.
Sivil ve sivil altyapılara yönelik saldırılar ve her türlü terör eyleminin kınayan karar, Gazze Şeridi'ndeki korkunç insani duruma yönelik duyulan derin endişeyi bir kez daha ifade etti.
Katar, Mısır ve ABD’nin ateşkes için yürüttükleri diplomatik çabanın onaylandığı kararda taraflara tuttukları rehinelere yönelik uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuldu.
"Ramazan ayında tüm tarafların saygı duyacağı acil ateşkes sağlanması, bunun kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese yol açması ve tüm rehinelerin acil ve koşulsuz serbest bırakılması" talep edilen kararda, rehinelerin insani ve tıbbi gereksinimlerinin giderilmesi için erişim sağlanması istendi.
Kararda Gazze Şeridi'ne insani yardım sevkiyatının acilen artırılması gerektiğinin önemine dikkat çekilirken sivillerin korunması ve gerekli insani yardımların sağlanması için tüm engellerin kaldırılması talep edildi.
Birleşmiş Milletler’in yetkili organları karar uyarınca Gazze’deki durumu yakından izleyecek.