Birleşmiş Milletler raporuna göre göçmen türler yok oluşla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan bir raporda, iklim değişikliği ve beşeri faaliyetler nedeniyle göçmen hayvan türlerinin beşte birinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktardı.

Dünya Göçmen Türlerinin Durumu adlı BM raporunda, göçmen türlerin yüzde 22’sinin yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve türlerin yüzde 44’ünün nüfusunda azalma görüldüğü aktarıldı.

En büyük tehlikenin göçmen balıklarda olduğunu vurgulayan rapor, Göçmen Yabani Hayvan Türlerinin Korunması Sözleşmesi (CMS - Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals) listesindeki balıkların yüzde 97’sinin soyunun tükenme tehlikesi taşıdığını bildirdi.

Bu balık türlerinin nüfuslarında 1970 yılından beri yüzde 90 azalma olduğuna dikkat çekildi.

Hem CMS listesindeki hem de tüm göçmen türler için en büyük iki tehdidin aşırı avlanma ve insan faaliyetleri nedeniyle habitat kaybı olduğu ifade edilirken; iklim değişikliği, kirlilik ve istilacı türlerin de göçmen türlerinin karşılaştığı tehlikelerde önemli rol oynadığı biliniyor.

Göçmen türlerin yaşam alanlarının yüzde 85’i beşeri aktiviteler nedeniyle tehlikede bulunuyor.

BM Çevre Programı Genel Direktörü Inger Andersen, türünün ilk örneği olan araştırmanın ekosistemler üzerindeki tehdidi vurguladığını ifade etti ve riskin göz önünde bulundurularak acil eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.