Brezilya'da Lula yönetiminin yeni stratejisi: Çin ile iş birliği, ABD ile mücadele!
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Çin ile ikili ilişkilerini güçlendirmek için ticaret, ekonomi, savunma, eğitim ve teknoloji gibi birçok alanda iş birliği anlaşmaları imzaladı. Lula'nın Pekin ziyareti, dünya kamuoyu tarafından yakından takip edildi. Peki, Lula-Xi görüşmesinde hangi konular ele alındı? Lula, Pekin'den ABD'ye ve dünyaya hangi mesajları verdi?
Brezilya'ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girmişti.
Lula da Silva, 31 Aralık 2010'da başkanlık görevini bırakana kadar sevilen bir lider olarak öne çıktı. Ancak 2011'de kendisi ve partisi hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları, Lula için kötü bir imaj çizdi.
Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva'nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018'de aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu.
Yüksek Mahkeme, Lula'nın yolsuzluk davalarından sorumlu yargıcın davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmetmişti.
Bundan dolayı düşürülen davalar, Lula da Silva'nın 2022 seçimlerine katılmasının önünü açtı.
Silva; yemin konuşmasında, Brezilya'yı yeniden inşa etme sözü vererek, "Anayasayı koruyacağıma, savunacağıma ve ona uyacağıma söz veriyorum. Tüm Brezilya halkının iyiliğini destekleyeceğime, birlik, bütünlük ve bağımsızlık yolunda yürüyeceğime söz veriyorum." ifadelerini kullandı.
ABD, AB ve Çin ile aktif diyalog sürdüreceklerini belirten Silva, "Seçimlerde dünyanın gözü bizdeydi, bundan sonra daha fazla güce sahip olabilmek için daha fazla ittifak içinde olacağız. Brezilya, kaderinin efendisi ve egemen bir ülke olmalıdır." dedi.
“BREZİLYA ULUSLARARASI EKONOMİNİN ÖN SAFLARINDA YER ALMALI"
Silva, ülkede çok fazla güvensizliğin olduğunu vurgulayarak, "Brezilya, halkının elinde silah olmasını istemiyor ve buna gerek de yok. Daha adil bir ülke olabilmemiz için kültüre, kitaplara ihtiyacımız var. Yakıt ve diğer malzemeleri ithal etmenin hiçbir anlamı yok. Brezilya, uluslararası ekonominin ön saflarında yer almalı." diye konuştu.
Amazon ormanlarındaki duruma dikkat çeken Silva, "Hedefimiz Amazon'da sıfır sera gazı emisyonu sağlamak. Yerli halklara karşı işlenen tüm haksızlıkları kınayacağız." dedi.
Silva, ülkedeki ekonomik gidişata işaret ederek 33 milyon insanı açlıktan, 100 milyonu ise yoksulluktan kurtarma sözü verdi.
LULA DA SİLVA'NIN ÇİN ZİYARETİ: “BREZİLYA GERİ DÖNÜYOR”
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, 300 kişilik bir heyetle geçtiğimiz günlerde Çin’e gitti.
Brezilya ve Çin arasında 20’den fazla anlaşma imzalandı.
Silva’nın Çin ziyareti, dünya ana akım medyası ve küresel sistemin sinir uçları tarafından yakından takip edildi.
Lula ve heyeti, yapılan toplantılarda ekonomik ve diplomatik konuları ele alarak, gelişmekte olan ülkelerle Brezilya'nın dünyadaki siyasi ve ticari nüfuzunu genişletme niyetini ortaya koydu.
BREZİLYA VE ÇİN ARASINDA HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ?
Brezilya ile Çin arasında bilim ve teknoloji, ekonomi, dış ticaret, kültür, sanayi, savunma ve eğitim ağırlıklı olmak üzere, farklı alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Bunun dışında Brezilya'da gerçekleşmesi ihtimal dâhilinde olan 20 milyar dolarlık bir Çin finansmanı da onaylandı.
Brezilya ile Çin arasında ayrıca, altıncı nesil Çin-Brezilya uydusunu geliştirmek için bir ortaklık anlaşması imzalandı.
Lula da Silva hükümetinin inisiyatifiyle, Pekin ile iklim ve hatta iklim değişikliği ile mücadele için ikili bir fon kuruldu.
Brezilya’nın Çin ile ticaretlerinde dolar yerine yuanı tercih etmesi ve BRICS üzerinden ortak para birimi oluşturma konusu da yer alıyor.
BRICS'ın yanı sıra ASEAN ülkeleri de kendi aralarında ticarette dolar dışı paralar kullanma eğilimindeler.
Lula da Silva, Çin ziyaretinde gelişmekte olan ülkelere, “uluslararası ticarette doları terk ederek ulusal para birimlerine geçmeleri” çağrısını yaptı.
Brezilya Devlet Başkanı, iklim değişikliğine karşı mücadeleye liderlik etmek ve Ukrayna’daki savaşı bitirmek için “uluslararası barış grubu" kurmak istediğini de belirtti.
Brezilya’nın Ukrayna'daki savaşı bitirmek için “barış grubu” kurma önerisi, hem Lula’nın Rusya’ya karşı toleranslı olduğuna inanan Batı’yı hem de Xi Jinping’i rahatsız ediyor.
Ancak Lula; ABD ve Çin ile iyi ilişkiler sürdürerek, Ukrayna'da barışı sağlayarak ve Amazon yağmur ormanlarını koruyarak bunu düzeltmek istiyor.
Lula'nın ilk amacı, ABD ile Çin arasındaki rekabeti dengelemek ve bu denge içerisinde bağımsız dış politikasını yönetmek olacak.
Brezilya, ihracat sepetine daha yüksek ve değerli malları eklemek ve sepetini çeşitlendirmek istiyor.
Kasım ayında Çin, mısır pazarını da Brezilya'ya açtı. Şimdi dünyanın en büyük mısır ihracatçısı olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne rakip olmaya hazırlanıyor.
LULA ÇİN'DEN SONRA BAE’YE ZİYARETE GİTTİ
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, ekonomik ve diplomatik ilişkileri güçlendirmek için Çin ziyaretinden sonra da BAE’ye gitti.
Brezilya Başkanı Lula, Abu Dabi havaalanında Emirlik Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail bin Mohammed al-Mazrouei tarafından karşılandı.
Emirlik Devlet Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayed Al Nahyan ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Brezilya ve BAE arasında iklim kriziyle mücadele ve biyoyakıtların geliştirilmesi konularında anlaşmalar imzalandı.
Lula, görüşmeden sonra Brezilya’nın TV Globo kanalına “Son derece verimli bir ziyaret oldu” açıklamasını yaptı.