BRICS Zirvesi sonrası liderler yeni üye alımı kararı aldıklarını açıkladı

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS Zirvesinde kurucu üyeler Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika bir araya geldi. Zirvede birçok önemli konu konuşuldu ve liderlerden örgütün geleceği hakkında son derece önemli açıklamalar geldi.

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’nın dahil olduğu BRICS liderleri, Johannesburg’da gerçekleşen 15’inci zirve kapsamında örgütü genişletme konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük nüfus ve ekonomilerine sahip ülkelerinden oluşan BRICS örgütünün liderleri, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan başta olmak üzere toplam altı ülkeyi BRICS örgütüne katılmaya davet etti.

Bu ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya’dan oluşuyor.

GENİŞLEME KONUSUNDA FİKİR AYRILIKLARI

BRICS üyelerinin tamamı örgütün genişlemesinden yana olduklarını açıkça belirtse de üyelerin liderleri arasında ne kadar ve ne hızda genişleyeceği konusunda fikir ayrılıkları oluşmuş durumda.

Örgütün genişleme fikrine Çin liderlik ediyor. Rusya ve Güney Afrika da Çin’in öncülük ettiği bu fikre desteklerini açıkladı.

Ancak Hindistan, örgütün genişlemesi durumunda Çin’in bütün gücü kontrolü alacağından, Brezilya ise Batı'yı yabancılaştırma konusunda duyduğu endişeden dolayı bu fikre çok sıcak bakmadıklarını belirttiler.

BRICS üyeleri, örgütün ABD’nin liderliğini üstlendiği G-7’nin dünyada yaşanan olaylar ve gelişmeler üzerindeki hakimiyetine karşı koymayı sağlayacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Riyad hükümeti, BRICS Zirvesine üst düzey yetkililerini gönderdi ancak BRICS’e potansiyel katılımı konusundaki tutumunu uluslararası alanda henüz duyurmadı.

Güney Afrikalı üst düzey yetkililere göre, BRICS Zirvesinden hemen önce 40’tan fazla ülke örgüte katılmak istediğini iletti. 22 ülke ise resmen örgüte katılmak üzere başvuruda bulundu.

Başvuruda bulunan adayların en önemli önceliği “Batı Hegemonyasına” karşı olduklarını bildirmeleri oldu.

LİDERLERDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

BRICS örgütünün kurucu üyelerinin liderleri, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkelerine uygulanan ekonomik yaptırımlara, ambargolara ve çeşitli baskılara karşı koyması ve direnmesi için ticari iş birliğinin çok büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Xi Jinping, “BRICS ülkeleri kalkınma ve büyüme yolunda birbirlerinin yol arkadaşları olmalı, grubu dağıtma girişimlerine, ekonomik baskıya karşı koymalı ve ticari iş birliğine odaklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı; ekonomi, ticaret ve finans bölümlerindeki ticaret ve alışverişleri teşvik etmek amacıyla özellikle dijital ekonomi, yeşil kalkınma ve tedarik zincirleri alanlarında iş birliğine gitmenin örgütü güçlendireceğini ve tek kutuplu dünya düzenini tamamen yıkacağını vurguladı.

Günümüzde Soğuk Savaş ideolojisinin devam ettiğini, jeopolitik konum ve durumların oldukça kötüye gittiğini belirten Xi Jinping, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Siyasi iş birliğini, güvenlik iş birliğini genişletmeli, barış ve huzuru korumalıyız. Taraflardan her birinin çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirimizi desteklemeli, önemli uluslararası ve bölgesel konularda koordinasyonu güçlendirmeli, önemli sorunların çözümünde aktif olarak ara buluculuk yapmalı, siyasi çözüme katkı sunmalıyız.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, BRICS üyelerini kapsayan bir para biriminin oluşturulmasının grubu güçlendireceğini ve dış ülkelere önemli derecede gözdağı vereceğini söyledi.

Lula, “BRICS ülkelerine yönelik ticari transferlerimiz ve yatırımlarımız için ortak bir para birimi oluşturulması, ödeme seçeneklerimizin sayısını artıracak ve kırılganlığımızı azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Yeni Delhi yönetiminin BRICS’in genişleme fikrini desteklediğini ve gerekli bütün adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Modi, “BRICS engelleri yıkacak, ekonomiyi canlandıracak, inovasyonu teşvik edecek, fırsatlar yaratacak ve geleceği şekillendirecek. Hindistan, BRICS'in genişletilmesini tamamen destekliyor ve bu yönde ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyor” şeklinde konuştu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Johannesburg şehrinde gerçekleştirilen 15’inci BRICS Zirvesinde ev sahibi olarak açıklamalarda bulundu. Ramaphosa, örgüte yeni üyelerin alınması konusunun tartışıldığını ve yeni üyelerin örgüte güç katacağını söyledi.

Ramaphosa, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “BRICS ailesini genişletmenin eşiğindeyiz çünkü yaşadığımız bu çalkantılı zamanlarda çok daha güçlü bir BRICS’e ancak bu genişleme sayesinde sahip olabiliriz” şeklinde konuştu.

Ramaphosa, liderlerin toplantıda bu konuda hemfikir olduğunu söyleyerek, “Umuyoruz ki, BRICS liderleri olarak kendi aramızda bu konuya net bir çözüm bulacağız” ifadelerini kullandı.

BRICS VE NATO ARASINDAKİ MÜCADELE

Dünyanın büyümekte olan ekonomi grubu BRICS’in 15’inci zirvesi Johannesburg’da gerçekleşti. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmadığı organizasyonda örgüt, Orta Doğu coğrafyasının güçlü ülkelerini bünyesine dahil ederek büyümeyi ve güçlenmeyi planlıyor.

Gelişmekte olan birçok ülke, Amerika Birleşik Devletleri’nin global finans üzerindeki hakimiyetinden ve özellikle tekel para biçimini alan dolardan oldukça rahatsız gözüküyor.

BRICS İş Konseyi tarafından açıklanan rapora göre, örgüte üye olan ülkelerin toplam gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) yaklaşık 57 trilyon doları buluyor ve küresel hasılanın yüzde 31,5’ini oluşturuyor.

Yapılan hesaplamalara göre, bu oranın 2030 yılına gelindiğinde yüzde 50’ye ulaşması planlanıyor.

BRICS’e üye olan ülkeler, global ticaretin yaklaşık yüzde 18’ini kontrol altında tutuyor ve dünya genelinde yapılan araştırmalara göre yabancı yatırımcıların yüzde 22’sine denk geliyor.

Diğer yandan 3,2 milyarı bulan nüfusuyla, dünya nüfusunun yüzde 41’ini oluşturan BRICS üyelerinin toplam yüzölçümleri hesaplandığında dünyanın karasal yüz ölçümünün yüzde 26,7’sini kapsıyor.

Uluslararası alanda çalışmalar yapan ekonomistlere göre, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan’ın, BRICS ve NDB’ye (Yeni Kalkınma Bankası) katılımı büyük önem taşımakla birlikte birçok şeyi değiştirecek.

Riyad’ın örgüte dahil olması durumunda BRICS’in küresel finans piyasasında Batı hakimiyetini sona erdirmek için gerekli gördüğü petro-doları elde etmek önemli.

Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan BRICS örgütüne dahil olup petrol ihracatı yaparken, petrolüne ihtiyaç duyan başta Avrupa devletleri olmak üzere birçok ülke dolar yerine BRICS’in para birimi ile ticaret yapmak zorunda kalabilir.

Diğer yandan BRICS’in dünya nüfusu, gelişmekte ve büyümekte olan ekonomisi dikkate alındığında ve Suudi Arabistan’ın örgüte katılması durumunda geniş bir ticaret ve ekonomik ağa erişebileceği gibi Batı ile ilişkilerinde de müzakere alanının büyüyeceği öngörülüyor.

Uluslararası ekonomistlere göre büyümeye devam eden bir BRICS, 2040 yılına kadar küresel finans piyasasının yüzde 44’ünü kontrol altına alarak G-7’nin yüzde 21’lik gayrisafi yurtiçi hasıla payını geride bırakacak gibi görünüyor.

İlerleyen dönemde sadece G-7 ülkeleri değil, aynı zamanda BRICS örgütünün NATO’yu da geride bırakacağı ve dünya ekonomisinin çok büyük bir bölümünü elinde tutacağı düşünülüyor.