Bulgaristan'da seçim sonuçları belli oldu: Koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor...

Bulgaristan’da geçtiğimiz pazar günü genel seçimler gerçekleştirildi. Son iki yılda beşinci seçime gidilen ülkede, sandıklardan çıkan sonuçlar bir koalisyon hükûmetinin oluşacağını gösteriyor. Seçim sonuçlarına göre büyük farkla kazanan bir taraf olmazken, Bulgaristan vatandaşları yeniden seçime gitmek istemiyor. Peki, Bulgaristan'da seçimler nasıl sonuçlandı? Bulgaristan'da hükümet krizi aşılabilecek mi?

Bulgaristan vatandaşları, son iki yılda beş kez parlamentolarını yenilemek zorunda kaldı.

İki yıldır ülkede bu kadar çok seçim gerçekleştirilmesinin sebebi, hiçbir seçimde partilerin salt çoğunluğa ulaşamaması veya ayakta kalabilecek bir koalisyon hükûmeti kurulamaması.

Ülkede 2021’den beri devam eden bu siyasî krizin temelinde, 2009’dan 2021’e kadar Başbakanlık yapan Boyko Borisov’un ve partisi GERB’in adlarının karıştığı yolsuzluk krizi var.

Borisov’un Bulgar organize suç şebekeleriyle ilişkisi, AB fonlarının harcanmasında çıkan yolsuzluk ve oligarklar Ahmet Doğan ve Delyan Peevski’nin devlet liderlerini korumak için kurulan Ulusal Güvenlik Servisi adlı muhafız kuvvetlerinden faydalanıyor olmaları, protesto gösterilerinin patlak vermesine sebep oldu.

Protestolar, 2021’de Borisov’un görev süresi bitene kadar günlük olarak devam etti. O zamandan beri yapılan hiçbir seçimde sağlam bir hükûmet kurulamadı. Ülke, Başkan Rumen Radev’in atadığı geçici hükûmetlerle idare edildi.

Ülkede bir türlü kurulamayan hükûmet, parlamentoda da tıkanıklığa yol açtı. Özellikle yolsuzlukla mücadelede adımlar atılmasının önüne geçen bu tıkanıklık, AB’nin de dikkatini çekti.

Brüksel’den üst düzey yetkililer, tıkanıklığın Sofya’nın Avro Bölgesi’ne girişini olumsuz etkileyebileceğine dair açıklamalarda bulundu.

48 ayda beş seçime giden vatandaşların sisteme katılma isteği yıl geçtikçe azaldı. Yaklaşık dokuz buçuk aya bir seçim düşen ülkede seçmen katılımı, 2017'deki yüzde 53.8 değerinden Ekim 2022'de yüzde 39’lara düştü.

BTA’nın yayınladığı bir habere göre, Merkez Seçim Komisyonu Sözcüsü Rositsa Mateva, seçim günü akşam saat 16.00 itibarıyla seçmenlerin yüzde 27.27’sinin oy kullandığını belirtti.

Eğer son açıklanacak oran yüzde 39 seviyelerinin altında kalırsa Bulgaristan seçmen katılımında 32 yılın dip seviyesi rekorunu yeniden kıracak.

SEÇİM SONUÇLARI

Radio Bulgaria'nın Merkez Seçim Komisyonu'ndan aktardığına göre, pazartesi günü saat 17.55 itibarıyla kullanılan oyların tamamı sayıldı.

Seçim sonuçları, 6 partinin 49. Bulgar Meclisi’ne girmeye hak kazandığına işaret etti.

Sayılan oylara göre, merkez sağ GERB-SDS ittifakı oyların yüzde 26.51’ini alarak Meclis'e lider girdi.

İkinci sırada ise merkez partiler Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan ittifakı yüzde 24.54 puan ile yer aldı.

Üçüncü sırada yüzde 14.15 puan ile aşırı sağ Diriliş partisi bulunuyor. Diriliş partisi, ülkede Rusya yanlılığıyla biliniyor.

Radio Bulgaria, Parti lideri Kostadin Kostadinov’un koalisyon ile ilgili, “Diriliş olarak destekleyeceğimiz tek parti, Diriliş partisine verilecek görevle kurulacak hükûmet olur” dediğini aktardı.

Devlet Başkanı Rumen Radev ve geçici olarak göreve getirdiği Başbakan Gılıb Donev de Moskova ile yakın ilişkilere sahip siyasî figürler olarak tanınıyorlar.

Onu, Türk azınlıklar tarafından kurulan Haklar ve Özgürlükler Hareketi yüzde 13.72 puan ile takip ediyor.

Beşinci sırada yüzde 8.94 puanla Bulgaristan için BSP, son sırada ise yüzde 4.11 puanla Böyle Bir Halk Var Partisi geldi.

Yüzde 4’lük seçim barajına sahip ülkede, 109 bine yakın oy boş kullanıldı. Barajın altında, yüzde 3.08 oy alan milliyetçi muhafazakâr Bulgar Yükselişi Partisi ile seçmenin yüzde 2.24'üne hitap eden Sol ittifak yer aldı.

Bu sonuçlar, zorunlu olarak bir koalisyon hükûmeti kurulacağına işaret ediyor. Ülkedeki siyaset krizinin sona ermesi için sağlam bir hükûmet kurulması gerekiyor.

Reuters’tan Stoyan Nenov’a göre, iki ana ittifakın liderlerinin arasındaki düşmanlık ve güvensizlik havası, yaşayabilir bir koalisyonun kurulmasına engel teşkil ediyor.

Meclis'e giren partilerin yine bir koalisyon kuramaması hâlinde siyasî kriz devam edecek. Euronews, Değişime Devam Partisinin GERB ile başında Borisov olduğu sürece bir koalisyon hükûmetine sıcak bakmadığını aktardı.