CHP'de seçim sonrası yükselen 'değişim' sesleri hızla yükseliyor

Millet İttifakı’nın ortak adayı olarak genel seçimlerde beklenen oy oranının altında kalmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na tepkiler devam ediyor. CHP’nin içerisinde de oldukça ağır eleştirilere maruz kalan Kılıçdaroğlu, ‘değişim rüzgarı’na karşı direnmeye çalışıyor.

Parti içinde Kılıçdaroğlu’nu en çok eleştiren isimlerden olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, hazırlıkları başlayan parti kurultayında genel başkanlığa aday olmasına dair mesajlar verdi. Halk TV’ye konuşan Özel, “Partinin bir yenilgi daha almaması için her göreve talibim, genel başkanlıksa genel başkanlığa” dedi.

CHP Grup Başkanı, 28.Dönem Milletvekili Seçimi’nde ‘altılı masa’da yer alan Millet İttifakı partilerine kontenjan ayrılması ile hata yapıldığını savundu. “Seçime tek başımıza girseydik yüzde 25'in üstüne çıkardık” diyen Özel, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin neresine giderse git insanlar bir şey bekliyor. Bu duygusal kopuş her yerde var. Meseleyi seçmene yüklemek doğru değil. Her seçim sonucu seçmenin size yazdığı bir mektup var. Onu açıp satır satır okuyacaksınız. Bunu yaptığınıza ikna olurlarsa kopmazlar. Sizi değiştirirler ama kopmazlar. Önemli olan ve beni iten mesele 'duygusal kopuş' meselesi.”

Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunda, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın desteğinin alınmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Özel, imzalanan mutabakattan haberlerinin olmadığını ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu ile üç bakanlık için yazılı, Milli İstihbarat Teşkilatı için de sözlü anlaşma konusuna değinen Özel, “Biz çok ciddi bir kayba uğradık, getirinin üzerinde götürü oldu. Normalde bu milletvekili seçiminde bir iç hukuk belgesine ihtiyaç vardı. Kılıçdaroğlu-Özdağ Mutabakatını bilmiyorduk. Bu anlaşmanın yapılmış olmasını hiç beklemezdim. Ben CHP'nin kendi kimliğiyle kendine yakışan bir çizgi sürdürmesini düşünürüm. Meral Hanımın 'biz her yetkiyi vermiştik' açıklamasını da hatırlatmak lazım" şeklinde konuştu.

Özel, CHP’de ‘değişim rüzgarı’ estiren bir diğer isim olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ise yerel seçimlerde tekrar aday olması gerektiğine dair mesaj verdi.

CHP Grup Başkanı, "Ekrem Bey de bu kararı kendi durumunu değerlendirip kendisi verecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye açısından iyi bir ölçeklendirme. AK Parti'ye hiç kaybetmeyen biri olacak. Bu, gelecekte Türkiye'yi yönetme talebiyle ortaya çıkmak için güçlü bir pozisyon" dedi.

Ekrem İmamoğlu’nun ise nihai kararına ilişkin açıklamayı 10 Ağutos’a kadar yapması bekleniyor.

PARTİ MECLİSİNDE DEĞİŞİM TALEBİ

CHP Parti Meclisi toplantısında muhalif isimler seçim sonrası artan değişim talebini tekrar dile getirdi. Kılıçdaroğlu başkanlığında basına kapalı gerçekleşen toplantı 12 saat sürdü.

Çevrimiçi toplantı tartışmaları gündemdeyken bu toplantının katılımcılarından olan Bülent Tezcan, Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulundu. Tezcan, “Değişim lazım, sizin de bizim de değişmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Parti Meclisi’nde çevrimiçi toplantıdan da bahsedildi. “Bir odada bir salonda olabilecek bir toplantının dijital odada olması değil, kaydedilip yayılması ayıp. Bu kadar steril bir içeriğe ihanet denmesi ayıp” değerlendirmeleri yapıldı.

Muş İl Başkanı İsmail Adanur, Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan ile İstanbul Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün seçimden sonra görevden alınmıştı.

CHP’deki isimlerin göreve iadeleri talebi için oylama yapıldı ancak 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı için görevleri iade edilemedi.

Parti meclisinde CHP içindeki muhalif kanat istediğini alamamasına karşın 60 kişilik muhalif kanadın fazlalığı değişim talep edenler için umut oluyor. Oylama sonucu ise Kılıçdaroğlu için güven kaybı niteliğinde açıklanıyor. 

‘GİZLİ TOPLANTI’ TARTIŞMASI

Cumhuriyet Halk Partisi’nde, değişimin öncü ismi olan İmamoğlu’nun, bir dönem Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun en yakınındaki eski yöneticilerin de dahil olduğu isimlerle birlikte yaptığı çevrimiçi toplantının görüntüleri medyaya sızmıştı.

Toplantının gündem olmasıyla parti kendi içinde ikiye bölündü. Genel başkanlığa aday isimlerden Özgür Özel’in yanı sıra, Bülent Tezcan, Engin Altay, Tekin Bingöl, Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel gibi isimler de çevrimiçi toplantıda yerini almıştı.

Çevrimiçi görüşmede bazı il ve ilçe başkanlarının görevden alınma kararları ve olağanüstü kurultay süreci ele alındı.

İmamoğlu, toplantının gizli bir tarafı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Partimin mevzuları partililerle konuşulur. Partinin yöneticileriyle konuşulur, parti meclisi üyeleriyle konuşulur, partinin eski yeni milletvekilleriyle konuşulur. İlçe başkanlarıyla, il başkanlarıyla konuşulur. Dolayısıyla bundan daha doğal bir şey yoktur." 

Parti içi toplantıların şimdiye dek yapıldığını ve bundan sonra da devam edeceğini ifade eden İmamoğlu, toplantını sızdırılması ile ilgili, “Onu araştıracağız, bakacağız, ne olmuş, nasıl olmuş… Bunu seven kimler var. Partinin içinden mi var, dışından mı var. Ona da bakacağız ama biz partimizle ilgili mevzuları partimizin yetkilileriyle çekinmeden, açık ve seçik kalbimizde ne varsa bir arada bir aile meselesi gibi konuşuyoruz, konuşmaya devam edeceğiz. Oradan sağlıklı kararlar çıkması için de yapılan her işlemi takip edeceğiz" dedi.

Muhalif isimlerin yanı sıra CHP’nin önde gelen bazı isimlerinden de değişim toplantılarına eleştiri gecikmedi.

Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Ülke yangın yerine dönmüşken, millet zam altında inlerken zoom konuşmalarını doğru bulmayız" ifadelerini kullandı.

Kongre sürecinin hızla devam ettiğini vurgulayan Öztrak, partinin hiyerarşisini dikkate almayan ve etik olmayan toplantıyı doğru bulmadığını söyledi.

Öztrak toplantıyla ilgili, “Partimizin Genel Başkanı ve MYK, yüz yıllık CHP gemisini limana hasarsız yanaştırmaya kararlıdır. Bunu da yapacaktır. Bir de Genel Merkez’in haberi var mıydı diye bir soru vardı... Hayır haberimiz yoktu” açıklamasını yaptı.

Konuya ilişkin bir değerlendirme de Genel Başkanı olduğu Türkiye Değişim Partisi ile CHP’ye katılma kararı alan ve Parti Meclisi’nde katılımı resmen ilan edilen Mustafa Sarıgül’den geldi.

İsmi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de sıkça anılan CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül, katıldığı televizyon programında Kılıçdaroğlu’nun yanında olduğu mesajını verdi.

Sarıgül, "Gün, vefalı olma günü. Gün, birlik beraberlik günü. Gün, Genel Başkanımızın yanında dimdik durma ve kendisine destek verme günü" ifadelerini kullandı.

Başta Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldığı düşünülen Sarıgül parti içi muhalefeti şu sözlerle eleştirdi:

"Bugün değişim isteyen güzel kardeşlerim, aslan parçaları, yiğitler siz zaten o işin başındaydınız. Benim gibi sadece Erzincan'a mahkum olmadınız. Genel Başkanımız her türlü önünüzü açtı, siz zaten bu çalışmaları yaptınız. Orada bir kayıp varsa, kaybın baş sorumlusu sizsiniz kardeşim. Başarı 'lider-kadro-proje'den geçiyor. Lider çalışıyor, liderin kadrosu olarak siz ne yaptınız? Bu çalışmalarda hiç mi kabahatiniz yok?" 

Basına sızan çevrimiçi toplantı için ‘parti kültürüne aykırı’ değerlendirmesi yapan Sarıgül, bu kaosun CHP’yi yıpratacağını belirtti. 

Sarıgül, genel başkanlığa adaylığı defalarca gündeme gelen Özgür Özel’i hedef alarak, “Etik olan kural birisi adayım diyorsa bulunduğu görevlerden istifa etmeli, çıkmalı delikanlıca mertçe çalışmasını yapmalı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde görev yapan herkesin bunu yapma hakkı vardır. Ama bunun da bir nezaketi, zarafeti ve etik kuralları vardır” sözleriyle istifa çağrısında bulundu. 

KURULTAY İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Cumhuriyet Halk Partisi’nde kurultay için süreç devam ediyor. Temmuz ayında ilçe kongrelerinde oy kullanma hakkına sahip delegelerin seçimi tamamlandı.

İlçe yönetimlerinin belirleneceği kongre ise bugün başlıyor. 10 Eylül’de sona erecek kongrelerde yönetim kadrolarında yüksek oranda yeni isimlere yer verileceği düşünülüyor.

Delege üstünlüğünü elinde tutmaya çalışan Genel Başkan Kılıçdaroğlu ise süreci yakından izliyor. Kılıçdaroğlu bazı kurultaylara bizzat katılacak, bazı kurultaylara ise videolu bağlantı yapacak.

İl kongreleri 16 Eylül ile 15 Ekim tarihleri arasında planlanıyor. Kongrelerin ardından CHP Parti Meclisi, seçimli olağan kurultay tarihini belirleyecek.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden adaylığı sonucuna varılması beklenen kurultay hem parti içinde hem de diğer çevrelerde merakla bekleniyor.

Sonuç her ne olursa olsun parti içerisinde görevden alma ve istifaların kurultay sonrasında da devam edeceği öngörülüyor.

Ekrem İmamoğlu’nun ‘İktidar İçin Değişim’ isimli internet sitesiyle başlattığı harekete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı kararı yön verecek.