Çin, İran ile BAE arasındaki tartışmada Abu Dabi'nin yanında durdu
Çin ile İran arasında, Basra Körfezi’nde yer alan ve Tahran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında tartışmalı konumda olan adalarla ilgili bir kriz çıktı.
Çin, BAE ile İran arasında tartışmalı statüde olan Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adaları üzerinde Abu Dabi’nin egemenliğini kabul etti.
BAE ve İran tarafından hak iddia edilen adalar, İngiliz kuvvetlerinin Körfez'den çekilmesinin ardından 1971'den beri Tahran'ın kontrolünde bulunuyor. İngiltere, adaları terk ettiği sırada egemenliği Ebu Dabi’ye bırakmıştı.
İran Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz pazar günü Pekin’in BAE'nin “temelsiz iddialarına” verdiği desteği protesto etmek için Çin’in İran Büyükelçisini çağırdı.
İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin yönetiminin BAE ile düzenlenen toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride bir kez daha adalar konusundaki asılsız iddiaları desteklemesi kabul edilemez. İran olarak Çin ile kurduğumuz ilişkiyi ayrıcalıklı ve özel görüyoruz. Sınırlara karşılıklı saygı ve toprak bütünlüğünün korunması iki ülke ilişkilerinin temelini oluşturmaktadır. Tahran ve Pekin arasındaki stratejik iş birliği göz önüne alındığında, Çin hükümetinin bu konudaki tutumunu gözden geçirmesi beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, 3 Haziran Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran ve BAE'ye aralarındaki farklılıkları diyalog ve istişare yoluyla çözmeleri çağrısını yineleyerek Pekin’in bu konudaki tutumunun tutarlı olduğunu belirtti.
Düzenlediği basın toplantısında Pekin ve Tahran’ın güçlü ilişkilere sahip olduğunu ve stratejik ortaklığın geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Çin Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Mao Ning, “Çin-BAE Ortak Bildirisinin ilgili içeriği, Çin'in tutumuyla tutarlıdır” dedi.