Disney "Atatürk" dizisini hem TV'de hem sinemada yayınlama kararı aldı

Disney+’ın Atatürk dizisini iptal etme kararına birçok yerden tepki ve eleştiri geliyor. RTÜK, yerli içerik olan “Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı veren Disney+ adlı kuruluşun konu hakkında savunmasının alınacağını ve yayınlamama kararı hakkında inceleme başlatılacağını açıkladı.

Disney+ isimli kuruluşun Atatürk dizisini platformunda yayınlamama kararı vermesinin ardından Türkiye’den büyük bir tepki geldi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığını açıklayan Disney+ kuruluşunun konu hakkında savunmasının alınacağını ve iptal nedeni hakkında soruşturma başlatılacağını açıkladı.

EBUBEKİR ŞAHİN VE ÖMER ÇELİK’TEN AÇIKLAMALAR

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından açıklamalar yaparak “Ermeni lobisi” iddialarının ayrıntılı şekilde araştırıldığını açıkladı.

Şahin, “Disney+ isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan ‘Atatürk’ dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum” ifadelerini kullandı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Amerika merkezli bir dizi platformunun Ermeni lobisinin baskılarına boyun eğerek “Atatürk” dizisini platformdan kaldırmasının utanç verici olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından konu ile ilgili paylaşımda bulunan Çelik şu ifadeleri kullandı:

Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD'deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın.”

ANCA’DAN “ATATÜRK” DİZİSİNE KARŞI PROVOKATİF KAMPANYA

Dizi/Film platformu Disney+’ın “Atatürk” isimli dizinin yayınlanacağını duyurmasının ardından ABD’de bulunan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), dizinin iptal edilmesi ve yayınlanmaması için çeşitli kampanyalar yürütüyor.

ANCA, dizinin yayınlanmaması için birçok kampanya yürütürken The Walt Disney Company’den geçtiğimiz günlerde bir açıklama geldi.

Kurum, “Atatürk” dizisinin platformlarında yayınlanmayacağını fakat FOX ve Lanistar Medya aracılığıyla iki film şeklinde hem TV’de hem de sinemada seyircilerle buluşacağını açıkladı.

Bu kararın alınmasında ANCA tarafından yürütülen kampanyaların büyük bir etkisinin olduğu belirtiliyor.

ANCA, ABD’de sözde Ermeni soykırımının resmen tanınması ve bu konu hakkında Türkiye’ye yaptırım uygulanması gibi meseleleri yürüten Türk karşıtı kuruluşlardan biri olarak öne çıkıyor.

Diğer yandan ANCA’nın sadece bir Ermeni lobi kuruluşu olmadığı, özellikle ABD’de faaliyet yürüten Ermeni terör örgütleri ve teröristlerine yardım ettiği biliniyor.

“ATATÜRK” DİZİSİ HEM TV’DE HEM DE SİNEMADA YAYINLANACAK

Walt Disney’in Türkiye temsilcisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının anlatıldığı “Atatürk” dizisinin iki bölüm şeklinde hem TV’de hem de sinemada yayınlanacağını açıkladı.

Walt Disney şirketinin Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, “Atatürk” dizisinin FOX TV televizyonunda ve sinemalarda yayınlanacağını, yapımın bu şekilde çok daha geniş kitlelere ulaşabileceğini söyledi. FOX TV, Disney+ bünyesinde bulunuyor.

Mehmet Ada Öztekin’in yönetmen koltuğunda oturduğu yapımda Atatürk’ü Aras Bulut İynemli canlandıracak.

The Walt Disney şirketinden yapılan açıklamaya göre “Atatürk” dizisinin yayın takvimi şu şekilde olacak:

-29 Ekim, 1. film TV özel versiyonu FOX ekranlarında 


-3 Kasım 1. film sinemalarda


-22 Aralık 2. film sinemalarda


-2024 yazı, Her iki film FOX ekranlarında.