Fransa’da genel seçimin ikinci turunda Yeni Halk Cephesi zafere ulaştı

Fransa’da genel seçimin ikinci turunda en çok oyu alan sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi birinci oldu. İlk turda birinci olan aşırı sağcı Ulusal Birlik ise üçüncü sıraya geriledi.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre hiçbir ittifak 577 üyeli Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayacak 289 milletvekili sayısını elde edemedi.

Yeni Halk Cephesi 182, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı 168, Ulusal Birlik Partisi 143, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi ise 60 milletvekili çıkardı.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanı Macron’a istifasını sunmaya hazırlanıyor.

Yeni Halk Cephesi’ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk seçim sonuçları sonrası Cumhurbaşkanı Macron'un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini dile getirdi.

Melenchon, “Ülkeyi yönetmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Sosyalist Parti'nin lideri Olivier Faure de, Parlamento'daki en büyük blok olan Yeni Halk Cephesi’nin hükümeti kurması gerektiğini belirtti.

Faure, başbakan adaylarını bu hafta açıklayacaklarını açıkladı.

BARDELLA: “MACRON FRANSA’YI BELİRSİZLİĞE VE İSTİKRARSIZLIĞA İTİYOR”

Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Jordan Bardella ise ikinci tur öncesi yapılan "doğal olmayan ve onursuz" ittifakın zaferlerine engel olduğunu dile getirdi.

Bardella, "Bu akşam tüm bu ittifaklar Fransa'yı aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un kollarına itmiştir” ifadelerini kullandı.

Bardella ayrıca, Cumhurbaşkanı Macron’a "Fransa'yı belirsizliğe ve istikrarsızlığa itme” suçlamasında bulundu.

Ulusal Birlik Partisi'nin son cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, yaptığı açıklamada, "Zaferimiz sadece ertelendi. Bugünkü sonuçla yarının zaferinin tohumlarının atıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İki yıl önce sadece yedi milletvekilleri olduğunu hatırlatan Le Pen, ittifaklar dışında en fazla milletvekiline sahip parti olduklarını kaydetti.

Ulusal Birlik'in yeni mecliste 140'tan fazla vekili bulunacak.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un seçim sonuçlarını analiz ettiği ve seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından kararlarını duyuracağı kaydedildi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, kurumlarımızın garantörü olarak Fransız halkının tercihine saygı duyacaktır” ifadelerine yer verildi.

Hiçbir parti ya da ittifakın Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamaması Fransa'da siyasi belirsizliğe neden olabilir. Meclis'te çoğunluğa sahip bir hükümet kurulamaması durumunda, Macron’un geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacağı belirtiliyor.

Fransa'nın istikrarsızlığa sürüklenmesi durumunda Macron’a istifa çağrılarının artması bekleniyor.

Fransa lideri, istifa etmesinin söz konusu olmadığını belirterek, 2027’ye kadar görevde kalacağını söylüyor.