Fransa'da protesto tutuklamaları devam ediyor: Cumhurbaşkanı Macron kabinede değişikliğe gitti

Fransa’nın Nanterre şehrinde 17 yaşındaki Kuzey Afrika kökenli genç Nahel, trafik polisinin dur çağrısına uymaması sonucu polis tarafından vurularak hayatını kaybetmişti. Nahel’in öldürülmesi sonucu göçmenlerin çoğunluğunu oluşturduğu gruplar sokaklara çıkarak olayları protesto etmişti. 27 Haziran’da başlayıp yaklaşık 5 gün süren olayların sonucunda yargılamalar ve tutuklamalar devam ediyor.

Fransa’da geçtiğimiz ay Nahel adlı gencin polis tarafından öldürülmesi ile yoğun protesto olayları yaşanmıştı. Protestolar ile ilgili devam eden soruşturmalar sonucunda yaklaşık 700 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuklu olarak yargılananların büyük bir bölümü kamu malına zarar vermek ve polis memurlarına saldırmak suçlarından ceza aldı. Savunma avukatları tarafından yapılan açıklamalarda ise yargı sürecinin tarafsızlığı ve verilen hapis cezaları gibi konularda endişe duydukları dile getirildi.

İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANLARININ AÇIKLAMALARI

Fransa’da Nahel adlı gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protesto olaylarında tutuklamalar devam ediyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, devam eden yargı süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Darmanin, yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduğunu ve genci öldüren polisin hukuka aykırı davrandığını söyledi.

Darmanin, “Yargı süreci tarafsız bir şekilde devam ediyor. Tutuklanan kişilerin yaklaşık yüzde 60 kadarının daha önce sabıka kaydı bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupont-Moretti ise yargıçları kararlı ve tarafsız bir şekilde karar vermesinden dolayı kutladığını söyledi.

Dupont-Moretti, “Sert ve sistematik bir karşılık vermek son derece önemliydi. Ulusal düzeni yeniden tesis etmemiz elzemdi” ifadelerini kullandı.

Dupont-Moretti, yargılanma süreci başlamadan önce mahkemelere sert ve ağır cezalar vermesi için çağrıda bulunmuştu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tutuklanan yaklaşık 3.800 kişinin yaşının 18’in altında olduğu ve bu kişilerin çocuk mahkemelerinde yargılandığı belirtildi.

Fransa’da yaşanan protestolar sonucunda verilen cezalar, ülkede en son 2005 yılında gerçekleşen protestolar sonucunda verilen cezaları geçti.

2005 yılında gerçekleşen protestolar sonucunda yaklaşık 400 kişi hapis cezası almıştı.

BM’DEN FRANSA’YA “IRKÇILIK” UYARISI

Birleşmiş Milletler, Fransa’da Nahel adlı gencin polis tarafından öldürülmesi ile ilgili “ırksal profilleme ve kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullanımı” konuları ile ilgili olarak Paris hükümetine uyarılarda bulundu.

BM’nin 18 bağımsız uzmanın bir araya gelmesi sonucu oluşturduğu Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi (CERD) “protestocuların toplu olarak tutuklanması ve gözaltı kararları haberleri” uygunsuz bulduğu gerekçesiyle kınadığını açıkladı.

Fransa hükümeti ise BM’nin bu kararının aşırı olduğunu söyleyerek itiraz etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Fransa'da kolluk kuvvetleri tarafından her türlü etnik profilleme yasaklanmıştır. Irksal profillemedeki aşırılıklara karşı mücadele de yoğunlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.

BM Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise “Fransa, Nahel M.'nin ölümüne yol açan koşullara ilişkin soruşturmanın eksiksiz ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini derhal sağlamalı. Failler yargılanmalı ve suçlu bulunmaları halinde onlara gerekli yaptırımlar uygulanmalı” denilerek Fransa hükümetine çağrıda bulunuldu.

Ülkede Arap ve Afrika kökenlilere karşı özellikle polis tarafından “ırksal profilleme” olduğunu vurgulayan BM Komitesi, “kolluk kuvvetleri tarafından azınlık gruplarının üyelerine, özellikle de Afrika ve Arap kökenli insanlara karşı aşırı güç kullanımıyla birlikte devam eden ırksal profilleme uygulamasından” büyük bir endişe duyduğunu belirtti.

BM Komitesi ayrıca, “özel ve kamu mallarının yağmalanması ve tahrip edilmesiyle” ilgili açılan ve yürütülen soruşturma davalarını memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini açıkladı.

MACRON’DAN KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ KARARI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; Eğitim, Sağlık ve İçişleri gibi önemli bakanlıklar başta olmak üzere 8 bakanlıkta değişikliğe gittiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, değiştirilmesi gündemde olan Başbakan Elisabeth Borne ile yola devam etme kararı alırken diğer 8 bakanlıkta değişikliğe gittiğini duyurdu.

Son dönemde emeklilik reformu yasası ve Nahel adlı gencin öldürülmesi sonrası yaşanan büyük protestolara tanıklık eden Macron, ikinci döneminde birçok derin kriz yaşadı.

Fransa’nın ilk siyahi Eğitim Bakanı olan Pap Ndiaye, siyasi deneyim tecrübesi olmaması üzerinden gelen eleştiriler sonucunda görevi bırakacağını açıklamıştı.

Eğitim Bakanı olarak Ndiaye’nin yerine Macron ile iyi ilişkileri bulunan ve Kamu Hesapları Bakanlığı görevinde bulunan 34 yaşındaki Gabriel Attal getirildi.

İçişleri Bakanlığı’nda ise Marlene Schiappa görevden alındı. Geçtiğimiz aylarda bir playboy dergisine poz vermesi, hükümet ve parti yetkilileri tarafından olumsuz bir şekilde karşılanmıştı.

Sağlık Bakanlığı’nda ise Emmanuel Macron, Başbakan Borne’un özel kalem müdürü olarak görev yapan Aurelien Rousseau’yu göreve getirdi.

Özellikle Cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde birçok kriz yaşayan Emmanuel Macron'un kabine değişikliği sonrası yeni bir döneme işaret etmesi, bir krize daha izin vermeyeceği mesajı olarak yorumlanıyor.

Önümüzdeki süreç özellikle Emmanuel Macron'un iktidarını sağlamlaştırması için kritik bir önem taşıyor.