G-20 zirvesi Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de başlıyor

Dünya ekonomisinin ve nüfusunun büyük bir çoğunluğunu kapsayan ve 20’li grup olarak adlandırılan G-20 ülkeleri, önümüzdeki hafta Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir araya geliyor. Uluslararası arenada yaşanan gelişmeleri ve ekonomik boyutları da ele alınacağı planlanan zirveye bazı ülkelerin devlet başkanlarının katılmayacağı açıklandı.

G-20 ülkelerinin liderleri gelecek hafta Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir araya gelecek. Zirvenin başlıca konuları arasında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, ülke ekonomilerinin gelişmesi ve iş birliklerinin artırılması yer alıyor. 

Hindistan’da düzenlenecek G-20 Zirvesi'ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in katılmayacağı ancak üst düzey yetkililerin zirvede ülkelerini temsilen bulunacağı açıklandı.

G-20 NE ANLAMA GELİYOR?

Dünyanın en büyük nüfusuna ve ekonomilerine sahip ülkeler olarak bilinen ve 20’li grup olarak adlandırılan G-20 ülkeleri, küresel ekonominin gidişatı ve planlamasını yapmak üzere Hindistan’da bir araya geliyor.

Gruba dâhil olan ülkeler, küresel ekonomi üretiminin yaklaşık olarak yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 75’ini temsil ediyor. Bu ülkeler aynı zamanda dünya nüfusunun da üçte ikisini kapsıyor.

G-20 ülkeleri Avrupa Birliği ve 19 devlet tarafından oluşturuluyor. Gruba dâhil olan ülkeler Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD.

Bu ülkelerin dışında ise İspanya, G-20 ülkelerinin görüşmelerine misafir olarak davet ediliyor.

G-20 ülkeleri arasında bulunan ve sanayileşme anlamında güçlü konumda bulunan yedi ülke G-7 grubunda temsil ediliyor.

G-20 liderlerinin özellikle ekonomiyi konuşmak üzere bir araya geldiği toplantılarda iklim değişikliğinden yenilenebilir enerjiye, uluslararası borç affından çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine kadar geniş kapsamda konular gündemde tutuluyor.

Her yıl bir başka ülke G-20 grubunun başkanlığını devralıyor ve toplantıda konuşulacak konuları belirliyor.

G-20 zirvesi, ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması ve diyalog ortamının sağlanmasına büyük katkıda bulunuyor.

VLADİMİR PUTİN ZİRVEYE KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde G20 Zirvesi'ne katılmayacağını söyledi.

Putin, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenecek zirveye katılmayacağını ancak yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılacağını açıkladı.

Hindistan tarafından yapılan açıklamada, iki liderin "karşılıklı kaygı uyandıran birçok bölgesel ve küresel meseleyi" görüştüğünün altı çizildi.

Hindistan şu anda G-20 grubunun dönem başkanlığı görevini yürütüyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın da aralarında bulunduğu dünya liderlerinin katılacağı Yeni Delhi'deki zirvede Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin de ele alınacağı öngörülüyor.

Putin geçtiğimiz hafta Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde gerçekleştirilen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi'ne, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından tutuklanma ihtimaline karşı video bağlantısıyla katılım göstermişti.

Yeni Delhi hükûmetinden geçtiğimiz gün yapılan açıklamada, Modi'nin "Rusya'nın kararını anladığını" belirttiği ve G-20 başkanlığını yürütürken Delhi'nin girişimlerini desteklediği için Putin'e teşekkür ettiği belirtildi.

Moskova hükûmetinden yapılan açıklamada ise “İki ülke, 1 Ocak'ta başlayacak Rusya'nın BRICS başkanlığı nedeniyle yakın iş birliği yapma konusunda anlaştı. Aynı zamanda özel stratejik ortaklık ruhuyla hareket ederek ve giderek gelişen Rusya-Hindistan ilişkilerinin güncel sorunlarına da değinildi" ifadeleri yer aldı.

Xİ JİNPİNG DE ZİRVEYE KATILMAMA KARARI ALDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de önümüzdeki hafta Hindistan'da gerçekleştirilmesi planlanan G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmama kararı aldı.

Hindistan'dan üst düzey iki yetkili, Çin'de yerleşik iki diplomat ve bir başka G-20 ülkesi hükûmeti yetkilisi; 9-10 Eylül tarihlerinde Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenecek toplantıda Pekin'i Çin Başbakanı Li Qiang'ın temsil etmesinin düşünüldüğünü belirtti.

Japon haber ajansı Kyodo'nun paylaştığı habere göre; 5-7 Eylül tarihleri arasında Endonezya'nın başkenti Jakarta'da gerçekleştirilecek Doğu ve Güneydoğu Asya liderleri zirvesine yine Li'nin katılacağı öngörülüyor.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirilecek zirve, ABD ile Çin'in bozulan ilişkilerini düzeltmeye çalıştığı bir dönemde, Xi Jinping ile Joe Biden'ın bir araya gelebileceği ve diyalog kurabileceği bir adres olarak düşünülüyordu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'da düzenlenen BRICS Zirvesi'ne katılmış ancak son dakika alınan kararla açılış konuşmasını kendisi yapmamış ve yerine Ticaret Bakanı yazılı bir metni okumuştu.

BOLA AHMED TİNİBU ZİRVEYE KATILMA KARARI ALDI

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleştirilecek G-20 Liderler Zirvesi’ne katılma kararı aldığını açıkladı.

Nijerya Devlet Başkanı Tinubu, 9-10 Eylül tarihleri arasında G-20 Liderler Zirvesi'ne katılım gerçekleştirecek.

Nijerya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ajuri Ngelale; konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Tinubu'nun Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin daveti üzerine zirveye katılmak için yarın yola çıkacağını belirtti. 

Ngelale, "Nijerya'nın G-20'ye üyeliği arzu edilir olsa da, hükümet üyeliğin faydalarını ve risklerini belirlemek amacıyla geniş kapsamlı istişarelere başladı" şeklinde konuştu.

Ngelale ayrıca, Nijerya'nın G-20 grubuna üyelik başvurusunda bulunacağını vurguladı.

Tinubu'nun G-20 Zirvesi'ne dışişleri, maliye ve ticaret bakanlarının da aralarında bulunduğu bazı kabine üyeleriyle birlikte katılacağı öngörülüyor.

Tinubu'nun yabancı yatırımı teşvik etmek, altyapıyı geliştirmek ve küresel sermayeyi harekete geçirmek amacıyla G-20 Liderler Zirvesi'ne katılacağı belirtiliyor.

G-20 ZİRVESİ İÇİN “MAYMUN ALARMI”

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de sayıları günden güne artan maymunlar, şehirde kaosa sebebiyet veriyor. Hırsız maymunlar sokaklarda, kamu binalarında ve başkanlık sarayında ve ülkenin birçok yerinde görülebiliyor.

Sayıları 5 bine yakın olduğu tahmin edilen maymunlar, tıpkı bir çete gibi hareket ediyor.

İnternet ve elektrik kablolarına zarar veriyor; açık pencere bulunca evlere ve kamu binalarına giriyor.

Yetkililer, şehri istila eden bu maymunların 9-10 Eylül’de Yeni Delhi’de düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi’nde bir soruna neden olmamasını istiyor ve bu nedenle de bazı önlemler alınıyor.

Alınan önlemlerden birisi maymunları korkutmak için kullanılacak gri langur maketleri. Maketlerin, zirveye katılacak liderlerin konaklayacağı otellere ve zirve sırasında kullanılacak mekanlara asılacağı belirtildi.

Bir diğer önlem ise gri langur sesi. Yetkililer langurların çıkardığı sesi taklit edebilen ve alanında uzman 30 ile 40 kişinin maymunları korkutmak için görevlendirileceğini vurguladı.

Diğer yandan yetkililer, maymunların şehirde yiyecek aramalarını önlemek amacıyla çeşitli bölgelere yiyecek hazırlamak için düzenlemeler yapıyor. Hindistan’da yaşananlar bir ilk değil.

Ülkede daha önce de yetkililer, maymunları korkutmak için langur kullanımına başvurmuştu. 2014 yılında yetkililer, maymunları parlamentodan ve başkentteki diğer hükümet binalarından korumak için 40 profesyonel langur taklitçisi kiralamıştı.