G7’nin finans liderlerinden ortak Filistin çağrısı

G7 ülkelerinin finans liderleri, İsrail’e Filistin bankalarıyla ticari bağlantılarını sürdürme çağrısında bulundu.

G7 finans liderleri tarafından ortak hazırlanan bildiri taslağına göre, G7 finans liderleri İsrail'e, hayati işlemlerin, ticaretin ve hizmetlerin devam etmesine izin vermek için İsrail ve Filistin bankaları arasındaki ticari bankacılık bağlantılarını sürdürme çağrısında bulunacak.

Yedi maliye bakanı ve merkez bankası başkanlarının kuzey İtalya'daki toplantısının sonunda yayınlanacak olan açıklamada, aynı zamanda İsrail'in "Acil mali ihtiyaçları göz önüne alınarak, kesilen gümrükleme gelirlerini Filistin Yönetimi'ne bırakması" yönünde çağrıda bulunuluyor.

Açıklama, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in, süresi yakında dolacak olan bankacılık muafiyetinin yenilenmemesinin, Gazze’deki yıkıcı çatışmanın ortasında Filistin toprakları için kritik bir cankurtaran halatını keseceğini söyleyen uyarısını da yansıtıyor.

Taslak bildiride, "İsrail'i, Filistin bankaları ile olan ticari bankacılık hizmetlerinin devam etmesini, böylece hayati finansal işlemlerin, kritik ticaret ve hizmetlerin devam etmesini sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.