Gazze'de son durum: İsrail, Cibaliye'den çekildi, Gazze'ye gıda satışının önü tekrar açıldı, Tel Aviv'in ateşkes koşulu belirtildi

İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki bir bölgede çatışmanın bittiğini duyurdu. Şehre gıda satışına yeniden başlayan Tel Aviv, ayrıca Hamas’ın 30 Mayıs’taki ateşkes çağrısına yanıt verdi.

İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde günlerce süren yoğun çatışmaların ve 200’den fazla hava saldırısının ardından operasyonlarına son verirken şehrin güneyindeki Refah’ı hedef aldı.

Uluslararası Adalet Divanı’nın “Refah’a saldırmama” emrine ve uluslararası toplumun bu yöndeki çağrılarına rağmen İsrail, geri adım atmayacağını bildirdi.

Öte yandan Filistinli yetkililer, iş insanları ve uluslararası yardım çalışanlarının aktardığına göre İsrail ordusu, uluslararası yardımları engellerken İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria’dan Gazze’ye gıda satışı yasağını kaldırdı.

Yetkililer, İsrail ordusunun, Gazzeli tüccarlara İsrailli ve Filistinli tedarikçilerden taze meyve, sebze ve süt ürünleri gibi gıda alımlarına devam etmeleri için yeşil ışık yaktığını belirtti.

Gazze Ticaret Odası Şefi Ayed ebu-Ramazan, “İsrail, savaştan önce Batı Şeria ve İsrail'den mal satın alan Gazzeli distribütörleri aradı. Onlara malların teslim alınmasını koordine etmeye hazır olduğunu söyledi” açıklamasında bulundu.

ATEŞKES İÇİN ŞART AÇIKLANDI

Hamas’ın 30 Mayıs Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail işgalini durdurduğu sürece, İsrail'de tutulan Filistinli esirler için rehine takası da dahil olmak üzere bir anlaşmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Tel Aviv, 31 Mayıs’ta verdiği yanıtta, rehinelerin iadesini de içeren bir anlaşmanın parçası olmayan Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili, “Gazze’de, rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olmayan hiçbir ateşkes ya da çatışmaların durması söz konusu olmayacaktır. Herhangi bir ateşkes yalnızca bir anlaşma çerçevesinde ortaya çıkacaktır” dedi.