Gürcistan'da "yabancı etki ajanları" tasarısı, kanunlaşmaya doğru ilerliyor

Gürcistan Parlamentosu’nda 28 Nisan Salı günü gerçekleşen oylamada, ülkeyi krize sürükleyen “yabancı ajanlar” yasa tasarısının Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi geçersiz kılındı.

Bu oylama ile meclis başkanının önümüzdeki günlerde tasarıyı imzalayarak yasalaştırmasına zemin hazırlanmış oldu.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, iktidar partisi milletvekillerinin "Rus köleliğini" seçtiklerini söyledi ve halkı onları sandıkta görevden etmeye teşvik etti.

Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların “yabancı etki ajanları” olarak kayıt yaptırmalarını zorunlu kılarken, ihlaller için yüklü para cezaları öngörüyor.

Gürcistan hükümeti, tasarının şeffaflığı teşvik etmek ve Batılı ülkelerin Gürcistan’ı Rusya ile bir savaşa sürükleme planı olarak tanımladığı durumu durdurmak için gerekli olduğunu söylüyor.

Yasa tasarısına karşı çıkan binlerce kişi, 1991’den bu yana görülen en büyük protestolardan bazılarına imza atmaya devam ediyor. Bu gösterilerin sonuncusu, oylamanın yapıldığı gün meclis binası önünde gerçekleşti.

Reuters’a konuşan protestoculardan biri, Cumhurbaşkanı’nın vetosunu geçersiz kılmak için oy kullanan milletvekillerini “Gürcistan tarihindeki en hain insanlar” olarak tanımladı.