Hawaii yangınlarında ölü sayısı 100'ü geçti: 1300'ün üzerinde kayıp var

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Hawaii eyaletinde bulunan ve en büyük adalarından olan Maui’de başlayan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 100’Ü aştı. Hawaii Valisi Josh Green, hayatını kaybedenlerin sayısının daha da artmasından endişe ediyor. Bu yangın, eyalet tarihindeki en ölümcül doğal afet olarak kayıtlara geçti.

Hawaii eyaletinin Maui Adası’nda büyük yıkıma sebep olan yangında can kaybının 1300 civarında olduğu belirtildi. Eyalet tarihinin en ölümcül faciasında hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya yükseldi. Yetkili kurumlardan yapılan açıklamalara göre can kaybının artması bekleniyor.

Hawaii Valisi Josh Green, günde 10 ile 20 arasında cesete ulaşabileceklerini söyledi.

Yangınlara müdahalede gecikme ve uyarı sistemlerinin yavaşlığı eleştirilere sebep olurken ABD Başkanı Joe Biden, "en kısa zamanda" eyaleti ziyaret edeceğini vurguladı.

BÖLGEDEKİ YANGINLAR DEVAM EDİYOR

Hawaiİ eyaletinin Maui Adası’nda çıkan orman yangınları 8 Ağustos gecesi başladı. Yangın afetinden kaçarak Maui Adası’nın farklı bölgelerine sığınan yüzlerce kişi barınaklarda kalıyor.

Vali Josh Green, önceliklerinin adanın çeşitli bölgelerinde hayatta kalan kişilere gerekli bakımın yapılması ve bütün ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu belirtti.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, adada 4 bin 500 kişinin barınağa ihtiyacı bulunuyor. Ada genelindeki hasarın yaklaşık 6 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Yangın felaketinin en önemli konularından biri de bölgede yaşayan insanların yetkililer tarafından zamanında hızlı bir şekilde uyarılmamış olması. Hawaii Başsavcılığı, yangınlarla mücadele konusunda “kapsamlı bir inceleme” başlatıldığını açıkladı.

Yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığı bölgede, sahildeki tekne ve botlar da yangından olumsuz bir şekilde etkilendi. Maui’de bulunan yetkililer, yangının yayılma sürecinde Dora Kasırgası’nın yarattığı rüzgarların önemli bir rol oynadığını vurguluyor.

Kısa bir süre içerisinde Ada’yı hapseden ve alarm verilemeden yerleşim alanlarına ulaşan yangından çok sayıda kişi de denize atlayarak hayatta kaldı.

Hawaii eyaletinin Maui Adası’nda yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı biliniyor.

Maui Adası Polis Şefi Jeff Pelletier, 13 kilometrekarelik bir bölgede ceset araması yapılacağını belirtti.

Maui Adası yetkilileri de Lahaina'da ölü sayısının 1960 yılında 61 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan tsunami felaketinin önüne geçerek Hawaii eyaletinin en ölümcül doğal afeti olarak kayıtlara geçti.

Adada yaşayan binlerce insan evsiz durumda bulunuyor. Yeniden inşa sürecinin milyarlarca dolara mal olacağı ifade ediliyor.

ORMAN YANGINLARINA NE SEBEP OLDU?

Hawaii adası, orman yangını felaketinin belirli aralıklarla yaşandığı bir bölge fakat yetkili kurumlara göre son birkaç gün içinde gerçekleşen yangınlar, ada tarihinde yaşanan en kötü yangınlar olarak belirtiliyor.

Hawaii eyaletinin büyük bir alanında etkisini gösteren kuraklık veya ileri derece kuru hava şartları da yangının büyümesinde büyük rol oynayan sebepler olarak öne çıkıyor.

ABD tarafından açıklanan Kuraklık Raporları'na göre, ülkenin yaklaşık yüzde 14'ünün önemli derecede veya hafif kuraklık yaşadığını açıklanırken Hawaii eyaletinin yaklaşık yüzde 80'inde hava sıcaklığı anormal kuraklık seviyesine çıkmış durumda.

Geçtiğimiz ay ABD Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Maui Adası’nda çalı yangınlarının olduğu ve yangın nedeniyle kısa süreliğine bir otoyolun kapandığı belirtildi. Bu durum ile beraber meteorologlar da "bu yılki kuru mevsimde yangın riskinin yükseldiği" konusunda tedbirli olmak gerektiğini duyurmuştu.

Diğer yandan bilim insanları Hawaii adalarının çeşitli bölgelerinin yerli bitkilerden daha kolay tutuşabilir olan yabancı otlarla kaplı olduğunu vurguluyor.

Geçtiğimiz salı günü Hawaii eyaleti kıyılarından geçen Dora Kasırgası'nın güçlü rüzgarları alevleri daha körükledi ve yangınların yayılmasında önemli derecede etkili oldu.

Olumsuz iklim koşullarının Hawaii eyaletinde üzerinde benzeri görülmemiş bir durum yarattığını belirten Hawaii Valisi Josh Green, "Dünyanın birçok farklı bölgesinde bunu ilk kez görüyoruz" ifadeleri kullandı.

Hawaii eyaletindeki son büyük yangın 2018 yılında gerçekleşmişti. Lane Kasırgası'nın rüzgarları Lahaina etrafındaki alevleri körükledi ve kasaba bu haftaki yangınlar sonucunda harap oldu.

Bölgenin yerel medyasına göre beş yıl önceki doğal afette 2 bin dönüm arazi ile birlikte 31 araç ve büyük bir bölümü ev olmak üzere 21 yapı zarar görmüştü.

Hawaii eyaletinde gerçekleşen orman yangınları eskiden nadir görülen doğa olaylarıydı. Büyük ölçüde volkanik patlamalar veya yıldırım çarpmaları gerçekleşiyordu ancak son yıllarda gerçekleşen insan faaliyetleri onları daha yaygın ve daha büyük ölçekli duruma getirdi.