Hindistan lideri Modi, Ayodhya'da tartışmalı Hindu tapınağını açtı
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkede yerle bir edilen caminin yerine inşa edilen Hindu tapınağının açılışını yaptı. Hindular ile Müslümanlar arasında geçmişten bu yana tartışmalara sebep olan Babri Camisi davası, Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından Hindular lehine karara bağlandı.
Hindu radikallerinden oluşan bir çetenin Hindistan'ın Ayodhya kasabasında Babri Cami'yi yerle bir etmesinden otuz yılı aşkın bir süre sonra ülkenin Başbakanı Narendra Modi, onun yerine geçecek yeni Hindu tapınağının açılışını yaptı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP), yaklaşan genel seçimlerde Hindu milliyetçilerinin vaadini yerine getirdi.
Bazı kesimler için açılış, son derece önemli bir dini ana işaret ediyor. Pek çok Hindu, Ayodhya'nın meşhur tanrısı Lord Ram'ın doğum yeri olduğuna inanıyor. Bir asırdan fazla süren anlaşmazlıklardan sonra tapınağın inşası, Ram tanrısının hak ettiği yere dönmesi ve Hindistan'ın kendisini geçmiş dini zincirlerinden kurtarması olarak müjdelendi.
Modi'nin kendisi de bunu "birçok kişinin yıllardır bağrına bastığı hayalin" gerçekleşmesi olarak nitelendirdi.
22 Ocak günü iç kutsal alana yerleştirilen genç Lord Ram'ın idolüne adaklar ve kutsamalar düzenlendi. Prana Pratishtha ritüellerinde Modi, son 11 gününü törene hazırlanmak adına özel bir arınma ritüeli gerçekleştirdi.
Ram tapınağının kutsanması, politikacılar, diplomatlar, Bollywood yıldızları ve kutsal şahsiyetlerin de aralarında bulunduğu 8 bin resmi misafirin katılımıyla ulusal bir olay haline dönüştü.
Yüz binlerce insan yeni tapınağa ve Lord Ram'a olan bağlılıklarını göstermek için ülkenin dört bir yanından Ayodhya'ya akın etti. Kasaba ayrıca 3 milyar dolarlık hükümet destekli bir dönüşümden geçti ve çiçekler, safran bayrakları, Ram resimleri ve Modi reklam panolarıyla süslendi.
GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI?
Hindistan’ın 1947’de ikiye bölünmesi sonrasında ülkedeki Müslümanların büyük bir kısmı Pakistan’a göç etmek yerine Hindistan’da yaşamaya devam etti.
Hindu milliyetçiliğinin yükseldiği 80’li yıllarda, Müslümanlar ile Hindular arasında kimlik temelli çatışmaların sayısı ve olaylarda yaşanan şiddetin boyutu arttı.
Aralık 1992’de Babri Camisi ve 2002’deki Gujarat olaylarında çoğunluğu Müslüman binlerce kişi hayatını kaybetti.
İdeolojisini Hindu milliyetçiliği üzerine oturtan Hindistan Halk Partisi (BJP), 90’lı yıllardan itibaren gücünü pekiştirdi ve 98 seçimlerinde Indian National Congress INC’den daha fazla sandalye elde etti.
BJP, 2014’teki seçimlerde Narendra Modi liderliğinde tek başına iktidara geldi ve 2019’daki genel seçimlerde vekil sayısını daha da artırdı. 2019’dan bu yana, BJP hükümetinin attığı adımlar, Müslümanlar arasında geleceklerine yönelik endişelere yol açtı.
Caminin yıkılmasının Hindistan genelinde çoğu Müslüman olmak üzere 2 bin kişinin ölümüne yol açan kanlı ayaklanmaları tetiklemesiyle bu bölge uzun zamandır iki toplum için dini bir parlama noktası haline geldi.
Anlaşmazlık, 2019 yılında Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin tartışmalı bir kararla caminin yıkılmasını yasanın "ciddi bir ihlali" olarak nitelendirmesi, ancak Müslümanlara farklı bir arazi verirken alanı Hindulara vermesiyle sona erdi.
Hindular ile Müslümanlar arasında uzun yıllardır tartışmalara sebep olan Babri Camisi davası, Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından Hindular lehine karara bağlandı. Cami “Güney Asya’nın Ayasofyası” olarak nitelendiriliyordu.