İngiltere’ye 100 yıl sonra grevler damga vurdu
İngiltere’de sağlık çalışanları, ambulans görevlileri, demiryolu işçileri ve diğer sektörlerde çalışanlar; hükümetin enflasyonun altında teklif ettiği maaş zamlarına tepki gösteriyor. Ülkede 100 yıl sonra çalışanlar greve gidiyor. Hükümet ile sendikalar arasında aylardır devam eden görüşmelerde bir türlü orta yol bulunamıyor.
İngiltere’de çok sayıda sendika, ülkede artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında maaşların eridiğini düşünüyor. Sendikalar uzun bir süredir yıllık bazda yüzde 11’i geçen enflasyonun altında teklif edilen maaş zamlarına tepki gösteriyor.
Hükümet ile yapılan görüşmelerden bir türlü sonuç alamayan sendikalar, grev kararı alıyor. Ülkede geçtiğimiz ay birçok sektörden çalışanlar greve giderek hükümet tarafından teklif edilen zam oranlarına tepkisini dile getirdi.
Öğretmenler, gazeteciler, kamu personelleri, otobüs şoförleri, ceza avukatları, posta servisi çalışanları başta olmak üzere çok çeşitli meslek grupları geçtiğimiz ay iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
AA’nın aktardığına göre, geçtiğimiz ay Londra’da hizmet veren 1000 otobüs şoförü iş bıraktı, “Reach pic” medya grubunda 1000’den fazla gazeteci ağustos ayında grev kararı aldı. İngiltere’de 40 bin demiryolu işçisi 13-14 ve 16-17 Aralık tarihlerinde greve gitti. Demiryolu işçilerinin 3-4 Ocak ve 6-7 Ocak tarihlerinde yeniden greve gitmesi bekleniyor.
Havalimanlarında çalışan sınır güvenlik personeli ise Noel’de 8 gün grev kararı alarak hükümete tepki göstermişti. Geçtiğimiz kasım ayında ise 70 bin üniversite çalışanı ve öğretmenlerin grev kararı alması, ülke gündeminde yankı yaratmıştı.
Ülkede son aylarda greve giden sendika ve çalışanlar; hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarına da tepkilerini dile getiriyor. Başkent Londra başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen gösterilerde hükümet aleyhinde sloganlar atılıyor.
Londra hükümeti ise uzun süredir devam eden grevler ve protesto gösterileri karşısında bir çözüm yolu bulamıyor. Ekim ayının sonlarında göreve gelen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, greve gitmekte kararlı olan işçi sendikaları “sert karşılık” vermekle tehdit ediyor. Sunak ayrıca, grev dalgasına karşı Londra hükümetinin yeni yasalar üzerinde çalıştığına dikkat çekiyor.
GREVLER OCAK AYINDA DA DEVAM EDEBİLİR
İngiltere’de geçtiğimiz kasım ve aralık aylarında on binlerce üniversite çalışanı greve gitme karar almıştı. 24, 25 ve 30 Kasım tarihlerinde üç günlük greve giden üniversite çalışanları; maaş, emeklilik ve çalışma koşullarını protesto etmişti.
Ulusal Öğrenci Birliği’nin de destek verdiği grevlere; maaşlarda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle İskoçya’daki öğretmenler de katılım göstermişti. AA’nın aktardığına göre, İskoçya’daki grevlerden ilk ve ortaokulun yanı sıra birçok anaokuldaki öğrenci de olumsuz etkilendi.
İskoç Orta Öğretim Öğretmenleri Derneği (SSTA), Ulusal Okul Müdürleri ve Kadın Öğretmenler Birliğine (NASUWT) üye öğretmenler, geçtiğimiz ay anlaşma sağlanamaması durumunda 10 ve 11 Ocak’ta greve gideceklerini duyurmuştu.
İngiltere’de geçtiğimiz kasım ve aralık aylarına damga vuran olaylardan biri de 1000 otobüs şoförünün işi bırakma kararı almasıydı. Başkent Londra’nın batısı ve güneyinde hizmet veren otobüs şoförleri, maaş artışındaki sorunlar nedeniyle 22 Kasım’da 10 günlük greve gitmişti.
Otobüs şoförleri, 1, 2, 3, 9, 10, 16 ve 17 Aralık’ta da işi bırakma kararı almış, bu nedenle grevin olmadığı güzergahlardaki otobüs seferlerinde yoğunluk yaşanmıştı. Otobüs şoförlerinin önümüzdeki günlerde yeniden greve gitmesi, yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.
Geçtiğimiz ay hemşireleri temsil eden RCN (Royal College of Nursing) sendikası, 106 yıllık tarihinde ilk kez grev oylaması yapmış ve sendikaya üye hemşirelerin büyük bir çoğunluğu greve gidilmesi yönünde oy kullanmıştı.
RCN Genel Sekreteri ve İcra Kurulu Başkanı Pat Cullen, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Öfke eyleme dönüştü ve üyelerimiz ‘artık yeter’ diyor” şeklinde konuşmuştu. Cullen ayrıca, hemşirelerin yıllardır maaş konusunda haksız muameleye maruz kaldığını dile getirmişti.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa’da patlak veren enerji krizi, koronavirüs nedeniyle alınan kapanma kararları ve son aylarda yaşanan siyasi krizler, İngiltere’de enflasyonun son 41 yılın en üst seviyesine çıkmasına neden oldu. Hükümet her geçen gün artan hayat pahalılığı ve enflasyonun önüne geçemiyor.
25 Ekim’de göreve gelen Rishi Sunak hükümeti, sendikaların ve çalışanların taleplerine karşılık veremiyor. Sunak, greve gidenlere yönelik sert tedbirler alacaklarını ve bu kapsamda yeni yasalar üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Diğer yandan İngiltere ekonomisi daralmaya devam ediyor.
Tüm bu yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda; İngiliz hükümetini önümüzdeki günlerde zorlu günler beklediğini söylemek mümkün. Çalışanlar aylardır tepkilerini yüksek sesle dile getirirken, Başbakan Sunak, hükümetine yönelik eleştiriler karşısında daha da sert bir dil kullanıyor. İngiltere’de 2022 yılının sonuna damga vuran grev kararlarının, 2023 yılında da devam etmesi bekleniyor.