Bazı ABD yetkilileri, İsrail'in uluslararası hukuka uymadığını düşünüyor
Reuters, incelediği ABD Dışişleri Bakanlığı dokümanlarında, Washington yetkililerinin İsrail’in Gazze’de uluslararası hukuka uymadığını düşündüklerine ilişkin ifadelere rastladı.
Üst düzey ABD'li yetkililer, İsrail'in ABD tarafından sağlanan silahları uluslararası insancıl hukuka uygun olarak kullandığına dair verdiği güvenceleri “inandırıcı ya da güvenilir” bulmadıklarını bildirdi.
Reuters’a konuşan ABD'li bir yetkili, “Bakanlıktaki bazı birimler İsrail'in verdiği güvencelerin kabul edilmesinden yana, bazıları reddedilmesinden yana ve bazıları da herhangi bir pozisyon almadı” dedi.
Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma; Nüfus, Mülteciler ve Göç; Küresel Ceza Adaleti ve Uluslararası Örgüt İşleri olmak üzere dört bürodan gelen ortak bir sunumda, “İsrail'in Gazze savaşını yürütürken uluslararası insancıl hukuka uymamasından duyulan ciddi endişe” dile getirildi.
Dört büronun değerlendirmesinde İsrail'in verdiği güvencelerin “ne inandırıcı ne de güvenilir” olduğu belirtildi.
Yetkililer, İsrail'in askeri eylemlerinin uluslararası insancıl hukukun potansiyel ihlalleri konusunda “ciddi soru işaretleri” teşkil ettiğinin altını çizdi.
Bu ihlaller arasında korunan alanların ve sivil altyapının defalarca vurulması; askeri avantaj sağlamak için sivillere verilen zararın mantıksız derecede yüksek olması; ihlallerin soruşturulması ya da sivillere verilen önemli zararlardan sorumlu olanlardan hesap sorulması için çok az adım atılması ve insani yardım çalışanlarının ve gazetecilerin daha önce görülmemiş bir oranda öldürülmesi suçları yer aldı.
Bu departmanların değerlendirmelerinde ayrıca İsrail ordusunun insani yardımları keyfi olarak kısıtladığı, hem sivil hem askeri kullanım alanı bulunan tek bir madde nedeniyle tüm yardım kamyonlarını geri çevirdiği, denetimlere yapay sınırlamalar getirdiği ve vurulmaması gereken insani yardım alanlarına tekrar tekrar saldırdığı 11 örnekten bahsedildi.
Reuters'a konuşan ikinci bir ABD'li yetkili, İsrail Büyükelçisi Jack Lew ve Antisemitizmi İzleme ve Mücadele Özel Temsilcilik Ofisi’nin, Tel Aviv tarafından verilen güvenceleri inandırıcı ve güvenilir olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Dışişleri Bakanlığı'nın Hukuk Müşavirliği’nin İsrail'in verdiği güvencelerin güvenilirliği konusunda “kesin bir duruş sergilemediğini” ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, bakanlığın sızdırılan belgeler hakkında yorum yapmadığını söyledi ve “Karmaşık konularda, Bakan genellikle Bakanlık içinde çeşitli görüşlere kulak verir ve bu görüşlerin hepsini dikkate alır” dedi.
Reuters’a konuşan İsrailli bir yetkili, “İsrail, ABD hükümetine verdiği güvenceler de dahil olmak üzere, taahhütlerine ve bunların uygulanmasına tamamen bağlıdır” açıklamasında bulundu.