İtalya, Libya'daki düzensiz göçü durdurmak için Türkiye'den yardım talebinde bulundu
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında gerçekleştirilen görüşmede göç konusunda anlaşmaya varıldığı aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta sonu İtalya Başbakanı Meloni’yi İstanbul'da misafir etti. Liderlerin 20 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenlenmedi.
Taraflardan resmi açıklamalar da gelmezken, Meloni’yi Türkiye’de takip eden gazetecilere İtalya Başbakanlığı kaynakları tarafından verilen bilgilere göre göç alanında iş birliğinin artırılmasına karar verildi.
Başbakan ayrıca, Libya üzerinden İtalya’ya geçen düzensiz göçmenlerin durdurulması için de Ankara yönetiminden yardım talebinde bulundu.
BBC’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre Roma hükümetine yakınlığıyla bilinen Il Giornale gazetesinde bu konuyla ilgili haberlere yer verildi.
Başbakanlık ofisinden bir kaynağa dayandırılan haberde İtalya-Türkiye arasında bir anlaşma ile Trablusgarp üzerinden ülkeye düzensiz göçmenlerin geçişinin durdurulacağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üç ülke arasında gerçekleşecek bir anlaşmayı teyit ettiğini doğruladığını aktardı.
Il Giornale, bu konudaki bir anlaşmanın geçtiğimiz eylül ayındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meloni arasında gerçekleşen görüşmede de gündeme alındığını, o zamandan beri iki ülkenin dışişleri bakanlıklarının metin üzerinde çalıştığını iddia etti.
ESKİ BAKAN UYARDI
La Stampa gazetesi de konunun kamuoyunda yayılması üzerine eski İçişleri Bakanı Marco Minniti ile bir röportaj gerçekleştirdi.
Minniti, kendisine yöneltilen “Meloni'nin Libya'daki sorunların çözümü için yardım istemek amacıyla Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la buluşması yanlış mıydı?” sorusuna, “Meloni'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum. Eğer İtalya, Türkiye'den gelen göç akışlarının idaresi için Ankara ile bir anlaşma imzalamak istiyorsa bu iyi olur… Ancak Libya'dan çıkışların idaresi için yardım istemek başka bir şey. Bunu denemek bile dramatik biçimde hatalı bir seçim olur” şeklinde cevap verdi.
Eski İçişleri Bakanı, yanıtını gerekçelendirirken bu karakterde bir anlaşmanın Libya’nın egemenliğini ihlal etme anlamını taşıyacağı ve BM’nin ülkede siyasal istikrarı tesis etmek için yürüttüğü diplomatik çabaların sorgulanmasına yol açacağı noktalarına değindi.