Japonya Başbakanı Kishida'nın Washington ziyareti başladı
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek ve birçok konuyu değerlendirmek üzere Washington ziyaretine başladı. Kishida ve Biden’ın Pasifik'te yaşanan gelişmeler, AUKUS güvenlik paktına Japonya’nın katılımı ve Çin’in provokatif eylemleri gibi konuları masaya yatırması bekleniyor.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Çin'in Pasifik'teki provokatif askeri harekâtına ilişkin ortak endişeleri, Japonya’nın Pasifik ülkeleri ile güvenlik anlaşmaları ve AUKUS güvenlik paktı ile ilgili konuları değerlendirmek üzere Washington ziyaretine başladı.
ABD Başkanı Joe Biden, Hint-Pasifik politikasının temel taşı olarak gördüğü, on yıllardır süren müttefikini kutlamaya çalışırken Kishida ve eşi, 10 Nisan Çarşamba günkü resmi ziyaret ve davet yemeği öncesinde Beyaz Saray'a uğradı. Kishida, Biden'ın 2021'de göreve gelmesinden bu yana devlet yemeğiyle onurlandırdığı beşinci dünya lideri oldu.
Başbakan Kishida, 11 Nisan Perşembe günü Kongre'nin ortak toplantısına da davet edildi. Kishida, topluluğa seslenen ikinci Japon lider olacak; Shinzo Abe, 2015 yılında Kongre'de bir konuşma gerçekleştirmişti.
Biden, Mart ayında yaptığı açıklamada, Pittsburgh merkezli US Steel'in Japonya'daki Nippon Steel firmasına satılmasına karşı olduğunu açıklamıştı. Bu durum, iki liderin ortaklığı güçlendirmeyi amaçladığı anda ortaklıkta belirgin bir çatlağı ortaya çıkardı. Biden bu karara muhalefetini açıklarken, ABD'nin "Amerikalı çelik işçileri tarafından desteklenen güçlü Amerikan çelik şirketlerini sürdürmesi" gerektiğini savundu.
Japon Nippon Steel firması, Aralık 2023’te US Steel'i 14,1 milyar dolar karşılığında satın almayı planladığını duyurmuştu. Bu işlemin sendikalı işçiler, tedarik zincirleri ve ABD ulusal güvenliği açısından ne anlama gelebileceği konusunda endişeler giderek arttı. Japonya'nın Washington Büyükelçisi Shigeo Yamada, Kishida'nın Biden ile Nippon-US Steel anlaşması kararı hakkında herhangi bir yorum yapmadı.
Başbakan Kishida, Japonya'daki Amerikan yatırımlarının, "Ekonomileri daha derinden bağlı ve ayrılamaz" duruma getireceğini söyledi. Microsoft başkan yardımcısı Smith, teknoloji şirketinin Japonya'daki bilişim ve yapay zeka operasyonlarını genişletmek için önümüzdeki iki yıl içinde 2,9 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft aynı zamanda siber güvenlik yeteneklerini geliştirmek için Japon hükümetiyle birlikte çalışacak.
ABD yönetimi, Japonya'nın Ukrayna'ya verdiği güçlü destekten oldukça memnun görünüyor. Tokyo, Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan işgalinden bu yana Kiev'e en büyük bağış yapanlardan biri oldu ve Japonya, Çin'in askeri iddiasına ilişkin endişeler nedeniyle savunma harcamalarını artırdı.
Japonya’nın Washington Büyükelçisi Yamada, Kishida'nın Kongre huzuruna çıktığı sırada Japonya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin altını çizeceğini ve Doğu Avrupa'daki çatışmanın ülkesi için neden önemli olduğunu açıklayacağını belirtti. Biden, Rusya'yı savuşturmaya çalışan Kiev'e 60 milyar dolar daha gönderme çağrısını yineleyecek ve Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerden destek isteyecek.
HİNT-PASİFİK VE AUKUS GELİŞMELERİ
ABD, İngiltere ve Avustralya, 2021 yılında başlatılan ve Avustralya'yı nükleer enerjili ve konvansiyonel silahlı denizaltılarla donatmayı amaçlayan bir grup olan AUKUS ortaklığına Japonya'yı da dahil etmeyi düşünüyor.
Pekin ise bölünmeyi teşvik ettiğini ve bölgede askeri çatışmalara yol açabileceğini öne sürdüğü AUKUS anlaşmasını kınadığını duyurdu. Çin dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonya'nın muhtemel AUKUS üyeliğine itiraz edildi.
AUKUS güvenlik paktının önemine vurgu yapan Başbakan Kishida, "Üç ülke arasındaki işbirliği, Hint-Pasifik'te barış ve istikrarın korunmasında ve hukuk kurallarına dayalı özgür ve açık bir uluslararası düzeni savunmada son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.
Liderlerin ayrıca Japonya'daki ABD askeri komuta yapısını iyileştirme planlarını tartışmaları da bekleniyor. Japonya'da yaklaşık 54.000 ABD askeri bulunuyor.
Kishida ve Biden aynı zamanda Japonya'nın, NASA tarafından gerçekleştirilen Artemis ay programına katılımının yanı sıra Toyota Motor Corp. tarafından geliştirilen bir ay gezgininin durumunu ve bir Japon astronotun göreve dahil edilmesini görüşecek. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir maliyete sahip olan gezici, ABD dışındaki bir ortağın bugüne kadar misyona yaptığı en pahalı katkı olacak.