Azerbaycan

Azerbaycan Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da konuşlanmış bir Türki cumhuriyettir. Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran yer almaktadır. Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin ise Ermenistan, İran ve Türkiye ile sınırı bulunmaktadır. Azerbaycan'ın resmî dili Azerbaycan Türkçesi'dir.

Azerbaycan, 86 bin 600 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Güney Kafkasya'nın alan bakımından en büyük ülkesidir. 10 milyon 160 bin kişilik nüfusa sahip Azerbaycan'ın başkenti ve en kalabalık şehri Bakü'dür.

Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen Azerbaycan'da devletin lideri Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanlığı görevini, 2003 yılından beri İlham Aliyev yürütmektedir.

Azerbaycan Hükûmeti'nin başı konumunda ise Başbakan yer almaktadır. Bu görevi ise 2019 yılından beri Ali Asadov yürütmektedir.

Azerbaycan'ın para birimi Azerbaycan manatıdır (AZN). 1 manat, 0.6 ABD dolarına (USD) tekabül etmektedir.

İlham Aliyev Avrupa ülkeleri hakkında konuştu
Azerbaycan-Türkiye arasındaki gaz anlaşması uzatıldı İlham Aliyev’den Dağlık Karabağ açıklaması
Nikol Paşinyan’ın yeni Türkiye politikasına tepkiler dinmiyor Türkiye’nin Orta Asya’da büyümesi ve Azerbaycan etkisi Stratejik açıdan önemli dört köyün kontrolü Azerbaycan'a geçti Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı açıldı Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Ermeniler, iade edilen toprakları için protesto düzenledi Bakü'den tarihi KKTC adımı "Azerbaycan ile Ermenistan önemli noktalarda anlaşamadı" Selçuk Bayraktar 2028'de cumhurbaşkanı adayı mı? Zaharova'dan Ermenistan ile ilgili çarpıcı açıklamalar Papa Francis, Paskalya ayininde net mesajlar verdi Nikol Paşinyan’dan kritik Azerbaycan açıklaması Aliyev ile Stoltenberg görüştü Ankara ile Tiflis arasında iş birliği gelişiyor İlham Aliyev’den çarpıcı açıklamalar Paşinyan: “Türkiye’nin varlığını hissediyoruz" Ermenistan, Türkiye ile sınırlar açılsın istiyor Paşinyan ve Miçotakis Atina’da görüştü Bakü ile Erivan arasında barış görüşmeleri Türkiye 2 proje için çalışmalarını yoğunlaştırıyor Ermenistan ile Rusya arasında ipler kopuyor İlham Aliyev resmi ziyaret için Türkiye’de Aliyev: “Üçüncü Dünya Savaşı çok yakında” Azerbaycan’da hükümet istifa etti Ermenistan Başbakanı'ndan kritik açıklama Azerbaycan'da seçim sonuçları belli oldu Paşinyan’dan "saldırmazlık anlaşması" önerisi