Çin Halk Cumhuriyeti

Çin, resmi adı ile Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Çin Komünist Partisi tarafından tek parti rejimiyle yönetilen üniter egemen devlettir. Yaklaşık 1,404 milyar ile dünyanın en kalabalık, 9,6 milyon km² ile kara alanı bakımından ikinci en büyük, toplam alan açısındansa üçüncü veya dördüncü en büyük ülkesidir. Çin; 22 eyalet, beş özerk bölge, dört doğrudan yönetilen şehir ve Hong Kong ile Makao özel idari bölgesine egemendir ve Tayvan üzerinde egemenlik talebinde bulunmaktadır.

Çin; Kuzey Çin Ovası'ndaki verimli Sarı Nehir havzasında Dünya'nın ilk uygarlıklarından biri olarak ortaya çıktı. Çin'deki siyasi sistem, binlerce sene boyunca hanedanlıklara dayalıydı. İlk hanedanlıklardan beri Çin, defalarca genişledi, bölündü ve tekrar birleşti. 1912'de Çin Cumhuriyeti (ÇC), son hanedan olan Çing Hanedanı'nı devirerek Çin'in yönetimini üstlendi ve 1949'da Çin İç Savaşı'nda Halk Kurtuluş Ordusu tarafından yenilene dek Çin anakarasını yönetti. 21 Eylül 1949'da Komünist Parti, Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'ni kurdu; ÇC hükümetiyse Tayvan'a çekilip Taipei'yi de facto başkent yaptı. Hem ÇC hem de ÇHC, tüm Çin'in tek meşru hükümeti olduğunu savunmaktadır, ancak ÇHC Dünya çapında daha çok tanınmaktadır ve çok daha fazla toprak ve insana egemendir.

1978'de ekonomik reformların uygulanmasından beri Çin ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur. 2016 itibarıyla GSYİH açısından Dünya'nın ikinci en büyük, satın alma gücü paritesi (SAGP) açısındansa büyük ekonomisi ve ayrıca dünyanın en büyük mal ihracatçısı ve en büyük ikinci mal ithalatçısı konumundadır. Çin, nükleer silahlı olduğu bilinen bir devlettir. Dünyanın en büyük aktif asker sayısına ve en büyük ikinci savunma bütçesi de sahiptir. ÇHC, 1971'de ÇC'nin BM'deki yerini alarak Güvenlik Konseyi'nde daimi üye olmuştur. Çin ayrıca DTÖ, APEC, BRICS, ŞİÖ, BCIM, G20 ve birçok diğer resmî ve gayri resmî çok yönlü örgütün üyesidir. Çin, özellikle Asya'da önemli bir bölgesel güçtür; üstelik son yıllarda Dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamasıyla potansiyel süper güç olarak da nitelendirilmiştir.

SİYASİ COĞRAFYA

Çin Halk Cumhuriyeti, kara alanı açısından Rusya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci ülkesi; toplam alan açısındansa "toplam alan"ın tanımına göre ya Rusya'yla Kanada'dan sonra en büyük üçüncü ya da bunlarla Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra en büyük dördüncü ülkesidir. Çin'in toplam alanı 9.600.000 km2 civarındadır.

Çin'in kara sınırı; 22.117 km uzunluğuyla Yalu Nehri ağzından Tonkin Körfezi'ne kadar uzanıp, Dünya'nın en uzun toplam kara sınırını oluşturur. Çin; 14 farklı ülkeyle sınır paylaşıp aynı sayıda ülkeyle sınır paylaşan Rusya haricinde dünya çapında en çok sayıda yabancı ülkeyle sınır paylaşan ülkedir. Çin, Doğu Asya'nın büyük kısmını kapsayıp şu ülkelerle sınır paylaşır: Güneydoğu Asya'da Vietnam, Laos ve Myanmar (Birmanya); Güney Asya'da Hindistan, Bhutan, Nepal, Afganistan ve Pakistan; Orta Asya'da Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan; İç ve Kuzeydoğu Asya'da Rusya, Moğolistan ve Kuzey Kore. Çin üstelik Güney Kore, Japonya, Vietnam ve Filipinler ile deniz sınırı paylaşmaktadır.

SİYASİ YAPISI

Çin anayasasına göre Çin Halk Cumhuriyeti; “işçi sınıfının önderliği altında ve işçiler ile köylüler arasındaki ittifaka dayalı halkın demokratik diktatörlüğü altında bir sosyalist devlettir;” devlet organlarıysa “demokratik merkeziyetçiliğin prensiplerini uygular.” Çin Halk Cumhuriyeti, komünizmi açık şekilde destekleyen, dünyadaki sosyalist devletlerden biridir.

Başta internete özgür erişim, basın özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü, çocuk sahibi olma hakkı, sosyal örgütlerin serbest oluşumu ve din özgürlüğü olmak üzere birçok alanda ağır kısıtlamaların mevcut olmasıyla beraber Çin hükümeti, kimi zaman komünist ve sosyalist, kimi zaman da otoriter ve korporatist olarak nitelendirilmiştir. Mevcut siyasi, ideolojik ve ekonomik sistemleri; Çin'in liderleri tarafından “halkın demokratik diktatörlüğü”, “Çin değerleri ile sosyalizm” (yani Marksizm'in Çin şartlarına uyarlanması) ve “sosyalist piyasa ekonomisi” olarak tanımlanmıştır.

ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ

Çin anayasası; ülkenin “Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliği altında” yönetildiğini belirtir. Çin, de facto olarak tek partili rejim olduğu için Genel Sekreter (parti lideri), devlet ve hükümet üzerindeki nihai güce sahip olup üstün lider olarak işlev göstermektedir. Seçim sistemi piramit şeklindedir. Yerel Halk Kongreleri doğrudan seçilir; Halk Kongreleri'nin Ulusal Halk Kongresi (UHK)'ne kadar daha yüksek seviyeleriyse, hemen alttaki seviyedeki Halk Kongresi üyeleri tarafından dolaylı olarak seçilir.

Mevcut siyasi sistem ademi merkezlidir ve eyalet ve eyalet-altı seviyelerindeki liderler büyük oranda özerkliğe sahiptir. Sekiz diğer siyasi partinin UHK'da ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nda (ÇHSDK) temsilcileri vardır. Çin, Leninist “demokratik merkeziyetçilik” prensibini desteklemektedir, ancak Ulusal Halk Kongreleri sözde bir “süper noter” organı olmakla eleştirilmiştir.

ÇİN HALK CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ

Çin Devlet Başkanı, devletin itibarı başı olup Ulusal Halk Kongresi uyarınca törensel figüran olarak görev yapar. Çin Başbakanı, hükümet başkanı olup dört başbakan yardımcısından ve hem bakanlıkların hem de komisyonların başkanlarından oluşan Devlet Konseyi'ne başkanlık etmektedir. Şu anki devlet başkanı; aynı zamanda Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Xi Jinping'dir; Xi böylece Çin'in üstün lideridir. Şu anki başbakansa; aynı zamanda Çin'in de facto üst düzey karar verme organını oluşturan Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesi'nin üst düzey bir üyesi olan Li Keçiang'dır.

Köy ve kasaba seviyesinde açık, çekişmeli seçimlerin düzenlenmesiyle siyasi liberalleşmeye doğru bazı adımlar atılmıştır. Parti ancak fiilen hükûmet görevlendirmeleri üzerindeki yetkiye sahiptir: etkili bir muhalefet var olmaksızın ÇKP çoğunlukla varsayılan olarak kazanır. Zenginlerle fakirler arasında büyüyen uçurum ve hükûmet yolsuzluğu, Çin'deki ana siyasi kaygıların arasındadır. Buna rağmen, hükûmet ve hükûmetin devlet yönetimi için kamu destek seviyesi yüksektir; 2011'de yapılan bir ankete göre Çin vatandaşlarının yüzde 80-95'i, merkezi hükûmetle memnun olduklarını ifade ettiler.

ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NİN İDARİ YAPILANMASI

Çin Halk Cumhuriyeti, 22 eyalete; her biri bir azınlık grubuna atanmış beş özerk bölgeye; dört doğrudan yönetilen şehre; ve büyük oranda siyasi özerkliğe sahip iki Özel İdari Bölge (ÖİB)'ye bölünür. Hong Kong ve Makao ÖİB'leri haricinde tüm bu bölümler, kolektif olarak “Çin anakarası” olarak bilinir. Çin anakarasının idari bölümleri, altı farklı bölgeye gruplanabilir: Kuzey Çin, Kuzeydoğu Çin, Doğu Çin, Güney Merkez Çin, Güneybatı Çin ve Kuzeybatı Çin.

Çin, Tayvan'ı 23. eyaleti olarak varsaymaktadır; Tayvan ancak Çin Halk Cumhuriyeti'nin toprak taleplerini reddeden Çin Cumhuriyeti'nin yönetimi altındadır. Tüm Çin Halk Cumhuriyeti toprakları üzerinde talepte bulunan Çin Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki idari bölünmelerinin hiçbirini tanımamaktadır.

ABD, Çin’e yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor
Gazze'de ateşkes tasarısı BMGK'da onaylandı Eski Avusturalya Başbakanı, olası Tayvan savaşıyla ilgili açıklamalarda bulundu
Türkiye-Çin ilişkilerinde kritik dönemeç ABD'nin Gazze'de ateşkes taslağı BM'de görüşüldü Türkiye’nin yeni yönü BRICS mi olacak? Basra Körfezi'nde "adalar" gerginliği baş gösterdi! Hakan Fidan’ın Çin temasları devam ediyor ABD Savunma Bakanı Austin'den çarpıcı Çin açıklaması Topal ördekler Macron ve Scholz AB'nin seçim sonrası gündemine yön vermekte zorlanacaklar Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den kritik çağrı Çin, Japonya ve Güney Kore zirvesinde “füze” krizi Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu The Economist: Liberal ekonomik düzen çöküyor Manila-Pekin ilişkilerinde gerginlik artıyor! ABD'den kritik Boğaz hamlesi PEW raporu: Amerikalıların yaklaşık yarısı Çin’i düşman olarak görüyor Z kuşağı hakkında iç ferahlatacak nedenler Çin'den, ABD'ye 'Rusya' uyarısı! Blinken: "Çin, başkanlık seçimlerine müdahale edecek" Filipinler, Çin'in iddialarını yalanladı Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor? Ukrayna ordusunun kaybı ortaya çıktı "Pekin, deniz anlaşmazlıklarını diyalogla çözmeye kararlı" Alman ajanların, Çin'e askeri bilgi sağladığı ortaya çıktı ABD'nin denge politikası devam ediyor: Antony Blinken Pekin'e gidiyor! Çin'in büyük şehirleri çöküyor ABD'de siber saldırı endişesi Kolombiya en kısa sürede BRICS üyesi olmak istiyor Çin ve Endonezya’dan Gazze’de ateşkes çağrısı