Dünya
Dünya'nın çapı yaklaşık 12,742 kilometre ve çevresi yaklaşık 40,075 kilometredir. Güneş sistemimizdeki beşinci en büyük gezegendir. Dünya ağırlıklı olarak kaya ve metallerden oluşur. En dış katmanına kabuk denir, bunu manto ve çekirdek izler. Kabuk, hareket eden ve etkileşime giren tektonik plakalara bölünerek depremler ve volkanik patlamalar gibi jeolojik faaliyetlere yol açar.
Dünya, boyutuna kıyasla nispeten ince bir atmosfere sahiptir. Çoğunlukla nitrojen (yaklaşık yüzde 78) ve oksijenden (yaklaşık yüzde 21) oluşur ve eser miktarda başka gazlar da içerir. Atmosfer; sıcaklığı düzenlemede, yaşamı zararlı radyasyondan korumada ve hava düzenini kolaylaştırmada hayati bir rol oynar.
Dünya, ayrıca, güneş sistemimizde yaşamı desteklediği bilinen tek gezegendir. Ilımlı sıcaklıkları, sıvı suyun varlığı ve çeşitli temel element ve bileşiklerin bir arada bulunması nedeniyle çok çeşitli organizmalar için uygun bir ortam sağlar.
Biyosfer, Dünya üzerindeki tüm canlı organizmaların ve çevrelerinin birbirine bağlı sistemlerini ifade eder. Ormanlar, okyanuslar, otlaklar ve çöller gibi çeşitli ekosistemleri içerir ve organizmaların hayatta kalmak için birbirleriyle etkileşime girdikleri ve birbirlerine bağımlı oldukları yerlerdir.
Dünya; Afrika, Antarktika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Güney Amerika olmak üzere 7 kıtaya sahiptir. Dünya'nın yüzeyi çoğunlukla Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu, Güney Okyanusu ve Arktik Okyanusu gibi okyanuslarla kaplıdır. Okyanuslar, iklimin düzenlenmesinde, ısının depolanmasında ve çok çeşitli deniz yaşamının desteklenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Dünya; iklim değişikliği, ormansızlaşma, kirlilik, biyolojik çeşitlilik kaybı ve doğal kaynakların tükenmesi gibi çeşitli çevresel zorluklarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar; gezegenin sürdürülebilirliğini, korunmasını ve sorumlu bir şekilde yönetilmesini teşvik etmek için küresel çabalara yol açmıştır.