Fayiz es-Serrac

Tunus’ta 2010 yılında başlayan ayaklanmaların 2011 yılında Libya’ya sıçramasıyla 30 yılından uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi iktidarı devrildi. Ayaklanmalar kısa sürede iç savaşa dönerken, Birlemiş Milletlerin girişimiyle 2014 yılında Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kuruldu. BM’nin garantörlüğünde kurulan UMH’nin Başkanlık görevini Libya Başkanlık Konseyi Başkanlığı’nı da yürüten Fayiz es Serrac üstlendi.

UMH Başkanı Fayiz es-Serrac 20 Şubat 1960 yılında Libya’nın Trablus kentine dünyaya geldi. Aile efradı Libya’nın başkenti Trablus’un tanınan ailelerinden olan Serrac’ın babası, 1951 yılında bağımsızlığını kazanan Libya’da yönetime yakın bir isim oldu ve üst düzey görevlerde bulundu

İlk ve orta öğretimini tamamlayan Fayiz es Serrac, Libya'da bir Mimarlık Fakültesi'ne girdi. 1982 yılında mimar olarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından birçok önemli inşaat firmasında çalıştı. Aynı zamanda Libya yönetimine bağlı çok sayıda bakanlık için danışmanlık görevi yürüttü. Muammer Kaddafi yönetimi döneminde çok sayıda kamu projesinde önemli rol oynadı. Trablus Mühendislik Danışmanlık Ofisi'ni teşkil etti.

Siyasetle olan ilgisi, Libya'da Kaddafi'nin devrileceği 2011 yılına kadar, çeşitli bakanlıklara ve siyasilere verdiği danışmanlık hizmetleriyle sınırlı kaldı.

2011 SONRASI

Fayiz es Serrac’ın siyasete girişi, 2011 yılında Kaddafi'nin devrilmesiyle oldu. Libya'da kurulan Ulusal Geçiş Konseyi'ne dahil oldu. Ailesinin ve kendisinin Trablus'ta ve ülkedeki saygın konumu, siyasette yükselmesinde önemli bir etken oldu.

2014 yılında Trablus'tan bağımsız aday olarak meclise seçildi. Bu dönemde Kamu Hizmetleri ve İskan Bakanlığı görevinde bulundu. Zamanla popülaritesi artan Serrac, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ve kurulmasına BM'nin öncülük ettiği Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başbakanı oldu.

2015 yılında imzalanan Suheyrat Anlaşması'yla Libya'da sağlanan mutabakatta Libya Başkanlık Konseyi Başkanlığı görevine geldi. Ancak anlaşma Hafter etkisindeki Tobruk merkezli hükümet ve Trablus merkezli hükümete bağlı gruplar arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle hayata tam anlamıyla geçmedi.

2016 yılında iki suikast girişimi atlatan Serrac, DEAŞ kontrolündeki Sirte'nin ABD desteğiyle geri alınmasında da Trablus merkezli hükümetin liderliğini yürüttü.

Libya'nın batısında, Trablus çevresinde kontrol sahibi olan UMH'yi oluşturan birçok farklı silahlı grup bulunuyordu. Serrac, kendisine doğrudan bağlı olan bir silahlı güce sahip olmadı. Bunun aksine, çok sayıda farklı silahlı grubu bir çatı altında birleştiren bir siyasi erkin başındaydı. Bu sebeple, Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan Halife Hafter'e kıyasla daha zayıf bir askeri-siyasi otoritesi oldu.

Bu doğrultuda, bir savaş ağası niteliğindeki Hafter zamanla Libya'nın büyük bölümünü kontrol altına alırken, iç çatışmalarla mücadele eden UMH'nin etki alanı günden güne daraldı.

Hafter, 2019 yılının Nisan ayında Trablus'u ele geçirmek için operasyonun başladığını ilan ederken, Serrac'ın en büyük müttefiki ise Türkiye oldu.

Türkiye, Serrac'ın liderliğindeki UMH'ye siyasi ve askeri destekte bulundu. Türk yapımı zırhlı araçların ve Bayraktar insansız hava araçlarının gönderildiği ülkeye, Türk askerlerinin gönderilmesi de gündeme geldi.

Serrac halen, Libya Başkanlık Konseyi Başkanlığı ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanlığı görevini sürdürüyor.

Türkiye'nin yeni dönemde dış politika stratejisi
Mısır-Libya hattında Doğu Akdeniz gerilimi artıyor Yunanistan ile Libya arasında Hafter krizi
Mağrip ülkelerinin hükümet çıkmazı Yeni yılda Mağrib’e barış gelebilir… Libya’daki seçimlerde adaylar belli oluyor Dibeybe aday olacak mı? Kuzey Afrika'da 'istikrar' umutları tükeniyor! Geçiş dönemi sonrası neler olacak?