Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kıbrıs adasının kuzey kesiminde yer alan ve kendi kendini ilan etmiş bir devlettir. Bağımsızlığını 1983 yılında ilan etmiştir ancak sadece Türkiye tarafından tanınmaktadır. Uluslararası toplum, KKTC'yi tanımamaktadır.

Kuzey Kıbrıs'ın kendine özgü bir siyasî statüsü vardır ve parlamenter sistemle yönetilmektedir. Başkenti Lefkoşa'dır ve resmî dili Türkçe'dir. Nüfusun çoğunluğunu Kıbrıslı Türkler oluşturmaktadır ve çoğunluk dini İslam'dır.

Kıbrıs adası, etnik ve siyasî gerilimlerin damgasını vurduğu karmaşık bir tarihe sahiptir. 1974 yılında Türkiye'nin, adayı Yunanistan'la birleştirmeyi amaçlayan bir darbeye karşılık olarak gerçekleştirdiği askeri müdahalenin ada bölünmüştür. O zamandan bu yana, "Yeşil Hat" olarak bilinen ve BM tarafından devriye gezilen bir tampon bölge, iki tarafı birbirinden ayırmaktadır.

Bir Türk devleti olan KKTC'nin resmî dili Türkçe olup ülkede Türk Lirası kullanılmakta, vatandaşlarına Türkiye Cumhuriyeti pasaportu tahsis edilmektedir. Ülkenin 380 bini aşkın bir nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen ülkede en üst düzey devlet görevlisi Cumhurbaşkanı, hükûmet yetkilisi ise Başbakan'dır. KKTC'nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakanı ise Ünal Üstel'dir.

Bakü'den tarihi KKTC adımı
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, adada yaşanan gelişmeler hakkında konuştu BM Özel Temsilcisi Kıbrıs'ta çözüm arıyor
GKRY'den doğal gaz açıklaması Türk Devletleri Teşkilatı Astana Bildirisi yayımlandı Geçmiş yüzyılda Türkiye'nin dış ilişkileri BM ile KKTC arasında “tampon bölge” krizi!