Portekiz

Güneybatı Avrupa ülkesi olan Portekiz, resmi adıyla Portekiz Cumhuriyeti, tek kara komşusu İspanya ile İber Yarımadası’nı paylaşmaktadır. 1910’da cumhuriyetin ilan edildiği ülkede, 1974’te gerçekleştirilen devrim sonrasında demokratik bir yarı başkanlık rejimine geçildi. Portekiz, 18 bölgeden oluşan üniter bir devlettir.

92 bin kilometrekarelik alana sahip ülkede 10 milyonu aşkın insan yaşamaktadır. 20. yüzyılda ağır bir göç veren ülkenin Brezilya, Fransa, ABD gibi ülkelerde geniş bir diasporası bulunmaktadır. Portekiz göreli olarak homojen bir ülkedir ve nüfusun yaklaşık yüzde 92,5’i kendini “Portekizli” olarak tanımlar.

Ülkenin Devlet Başkanı Marcelo Rebelo de Sousa’dır. Başbakan António Costa, yolsuzluk iddiaları sebebiyle Kasım 2023’te istifa etmiştir. Portekiz, AB, NATO, OECD gibi uluslararası kuruluşların ve Schengen Bölgesi, Avro Bölgesi gibi alanların üyesidir.

İnsani gelişmişlik endeksi çok yüksek olan Portekiz’in gayrisafi yurt içi hasılası 2023 yılında 276 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

Portekiz'de hükümet göreve başladı
Portekiz seçimlerinde aşırı sağın çarpıcı zaferi