Rusya Federasyonu

Rusya Federasyonu

GSYİH: 1,562 milyar dolar

Nüfus: 147 milyon

Yüzölçümü: 17.075.400 km2

Başkent: Moskova

GENEL BİLGİLER

Coğrafi Konum

17 milyon kilometrekareyi aşan alanı ile dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Rusya, 11 farklı zaman dilimine bölünmüştür. Asya’nın kuzeyinde Kuzey Pasifik Okyanusu ve Avrupa arasında Kuzey Buz Denizine uzanan ülke, 14 ülkeyle sınır komşusudur. 

Rusya Federasyonu topraklarının dörtte üçü düz ovalıktır. Orta Sibirya ve Uzak Doğuda sıradağlar bulunmaktadır. Doğu Avrupa düzlüğü Urallar’a, Batı Sibirya düzlüğü Altay Dağları’na kadar devam etmektedir. Hazar kıyılarında ise, çoğu yerde yükseklik deniz seviyesinin altında seyretmektedir.

Başkent Moskova’da en sıcak ay Temmuz olup, en düşük ve en yüksek sıcaklık değerleri Temmuz ayında ortalama 13-23 °C. Kentteki en soğuk ay olan Ocak ayında ise ortalama sıcaklıklar en düşük -16 °C ve en yüksek -9 °C. En yağışlı ay Temmuz ayı olup, en az yağış görülen ay ise Mart’tır.

Siyasi ve İdari Yapı

İki parlamentolu bir başkanlık sistemi ile yönetilen Rusya Federasyonu çeşitli federal yapılardan oluşmaktadır. Bu federal yapılar hukuki açıdan eşit birimler sayılmakta olup, aşağıdaki gibi sıralanabilir: 21 Cumhuriyet (ya da Federe Cumhuriyet), 46 Oblast (Rusya’nın bölgeleri; il), 9 Kray (büyük il), 2 Federal kent yönetimi (Moskova ve St. Petersburg), 1 Özerk Oblast (özerk il/Yahudi Özerk Oblastı), 4 Özerk Okrug (küçük özerk İl). Bütün bu federal birimler 9 büyük Federal Okrug (çevre) birimi içine alınıp, bu yerlere bağlanmışlardır. Rusya Federasyonu'na bağlı 21 cumhuriyetin her birinin kendi ayrı anayasası ve devlet başkanı (President) vardır. Bu anayasaların Rusya Federasyonu Anayasası'na uyumlu olması ve onunla çelişmemesi gerekmektedir.

Ülkeyi Devlet Başkanı yönetir. Başbakan başkanlığındaki hükümet de yürütme yetkisine sahiptir. Yasama yetkisi ise, Duma (Federal Meclis’in alt kanadı) ve Federasyon Kurulu’ndan (Federal Meclis’in üst kanadı) oluşan Federal Meclis’e aittir.

2011 yılı Aralık ayında en son parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir. Gelecek parlamento seçimlerinin Eylül 2016’da gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

Son devlet başkanlığı seçimi ise 4 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Seçim sonuçlarına göre Vladimir Putin Devlet Başkanı olmuştur. Devlet başkanlığı süresi dört yıldan altı yıla çıkarılmıştır. Bir sonraki devlet başkanlığı seçiminin Mart 2018’de gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Doğal Kaynaklar ve Çevre

Rusya, zengin doğal gaz ve petrol kaynaklarının yanı sıra, kömür, alüminyum, bakır, demir, elmas, altın, gümüş maden kaynakları ve ormancılık ürünleri ile dünya ham madde ihracatında önde gelen ülkelerden biridir. Ülkenin sahip olduğu doğal kaynakların üretimi Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana artış göstermiştir. Ayrıca dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik alanlarda verimlilik artmış olup, çevre kirliliği konusundaki önlemler de artırılmıştır. Ancak Sovyet döneminin hızlı sanayileşme sürecinden miras kalan çevre problemleri göründüğünden daha fazla sorun teşkil etmektedir. Başlıca sanayi bölgelerindeki hava ve su kirliliği, tarımsal alanların azalması ve toprak verimliliğindeki düşüş, ormanların özellikle Sovyet dönemi süresince yok edilmesi başlıca çevre sorunlarıdır. Ülkedeki enerji santralleri yeterince denetlenmediği için yüksek miktarda toksik atık üretmekte ve hava kirliliğine neden olmaktadır.

Ülkenin petrol ve doğal gaz sanayisi de çevre standartlarının yeterince uygulanmaması nedeni ile önemli miktarda kirliliğe neden olmaktadır. Çeçenistan’da yasadışı petrol üretimi ve rafine edilmesi sonucunda büyük miktarlarda petrol toprağa sızarak çevre örgütlerinin tepkisine neden olmuştur. Çevre örgütlerinin zaten kirlenmiş durumda olan Hazar Denizi’ne petrol dökülmesi endişeleri bulunmaktadır.

Rusya’nın uluslararası çevre standartlarını kabul etme yolunda hareket etmesine rağmen Sibirya bölgesinde hidrokarbon üretimine başlanması halinde başta dünyanın en büyük ve en derin taze su deposu olan Baykal Gölü olmak üzere bölgede çevrenin zarar göreceğine ilişkin endişeler bulunmaktadır.

Sivil ve askeri nükleer atıklar da çevre sorunlarına neden olmaktadır. Ülkenin birkaç bölgesinde radyoaktif kirlilik tespit edilmiştir.

AB Konseyi Başkanı’ndan Macar lidere tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kritik Suriye açıklaması Hakan Fidan ile Vladimir Putin arasında kritik görüşme
ABD, Çin’e yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor Gazze'de ateşkes tasarısı BMGK'da onaylandı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lavrov ile görüştü Avrupa Parlamentosu seçimleri kıtanın geleceğini nasıl etkileyecek? BRICS toplantıları Rusya’da başladı Rusya’dan Batı’ya çok sert tehdit Rusya, Zimbabve'de Batı'nın önünde ABD'nin Gazze'de ateşkes taslağı BM'de görüşüldü İspanya da soykırım davasına müdahil olmak istiyor Rusya’dan Fransa’ya çarpıcı uyarı Türkiye’nin yeni yönü BRICS mi olacak? G7’den skandal yaratacak Ukrayna hamlesi Kremlin’den çarpıcı Türkiye açıklaması Ukrayna savaşı tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Nikol Paşinyan’ın yeni Türkiye politikasına tepkiler dinmiyor Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan Taliban açıklaması Türkiye’nin Orta Asya’da büyümesi ve Azerbaycan etkisi Macaristan Başbakanı Orban’dan 3. Dünya Savaşı uyarısı ABD, Ukrayna'ya yeni yardım paketi sağlamaya hazırlanıyor Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi The Economist: Liberal ekonomik düzen çöküyor NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna açıklaması Rus askerleri Ermenistan'dan ayrılıyor Türkiye fırsatları kaçırıyor: TCDD lojistik konuda geri kalıyor Çin'den, ABD'ye 'Rusya' uyarısı! Ukrayna Genelkurmay Başkanı'ndan kritik açıklamalar