Suudi Arabistan

KÜNYE

Başkent: Riyad

Nüfusu: 32,4 milyon(IMF Tahmini, 2017)

Etnik yapı: yüzde 70 Arap, yüzde 30 yabancı

Yüzölçümü: 2 milyon 150 bin kilometrekare

Dil: Arapça

Din: Müslüman

Para Birimi: Riyal

GENEL BİLGİLER

Dünyada en çok petrol üreten ülke unvanı için ABD ile yarışan Suudi Arabistan Krallığı, sahip olduğu geniş topraklar ve sınırları içindeki kutsal kentler Mekke ve Medine’yi barındırmasıyla hem bölgede hem de uluslararası arenada ekonomik ve dini açıdan önemli bir ülke olma özelliğini taşıyor. Geniş çöller nedeniyle aşırı sıcak iklimin hakim olduğu Suudi Arabistan’da Hicri takvim kullanılıyor.

23 Eylül 1932’de Kral Abdulaziz tarafından ilan edilen Suudi Arabistan Krallığı’nda yönetim anayasa ile Kral Abdulaziz’in oğlu ve torunları arasından seçilen kral tarafından yönetiliyor. Arap yarımadasında yer alan Suudi Arabistan, Güney ve güneydoğusunda Yemen, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni bulunduruyor. Ülkenin doğusunda ise Katar yer alıyor.  Bununla nirlikte kuzeyinde Kuveyt, Irak ve Ürdün ile kara sınırları bulunuyor. Suudi Arabistan’da yaşayan 31 milyon kişiden yaklaşık 3’te 1’ini yabancı işçiler oluşturuyor. Temizlik, tamirat, fabrika işçiliği, berberlik, kasaplık gibi işlerin tamamı yabancılar tarafından yapılıyor.

Topraklarının yaklaşık yüzde 90’ı çöllerden oluşan ülkede Yemen sınırındaki Necran ile Cazan bölgelerinde rakımı 2 bin metreye uzanan dağlar bulunuyor. Resmi dilin Arapça olduğu Suudi Arabistan’da halkın büyük bölümünü İngilizce konuşabiliyor. Özellikle başkent ve şehir merkezlerinde sadece İngilizce konuşulan semtler bulunuyor.

EKONOMİK YAPI

Petrol üretiminde ABD ile yarışan Suudi Arabistan gelirini petrol üretiminden sağlıyor. Suudi Arabistan’daki zenginliğin büyük kısmı bir sermaye ve finans merkezi olan Riyad’da, ve Krallık ailesinin geldiği Necid’de toplanıyor. Petrol zengini ülkenin halkı oldukça yüksek bir refah seviyesinde yaşıyor.

Suudi Arabistan hükümetinin ekonomiyle ilgili öncelikli hedefi, tabii kaynaklara ve yabancı emeğe bağımlılığı azaltarak geleceğe daha fazla güvenle bakabilmek. Doğal kaynaklara bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda da “Kral Abdullah Şehri” isimli yeni bir şehir oluşturma planı uygulanmaya başlanmıştır. 30 milyar dolar harcanarak oluşturulacak bu şehrin bir sanayi şehri olması planlanıyor.

Ayrıca ülkede tatlı su kaynaklarının korunması için 2020 yılında tarımın önüne ciddi engellemelerin getirilmesi planlanıyor. Suudi Arabistan, yılda 18 milyon ton ile hurma üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Suudi Madencilik Bakanı Şili’ye gidiyor
Gazze'de ateşkes görüşmeleri Riyad'da başladı Rusya'ya uygulanan yaptırımlar savaşı engelleyebilir mi?
Türkiye ile Somali arasında işbirliği gelişiyor Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt’ten ortak karar Katar yeni LNG projesini başlatıyor Blinken 7 Ekim'den beri beşinci kez Orta Doğu'da Güney Kore ile Suudi Arabistan iş birliği yapıyor Suudilerin ekonomik ve stratejik gücü: Futbol! Dünya Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor... Riyad, İsrail ile normalleşme şartını açıkladı Karim Benzema Fransa İçişleri Bakanı'na dava açtı Katar, Kızıldeniz'deki tanker sevkiyatını durdurdu İsrail'e karşı Arap dünyasının sözcüleri: Husiler İsrail'in nükleer silahları dünya gündeminde Sudan’da Nyala’nın kontrolü RSF’ye geçti Türkiye - Arap dünyası ilişkileri üzerine Muhammed bin Selman’dan “İsrail” açıklaması Suudi Arabistan-ABD arasında nükleer anlaşmazlık Pekin-Riyad ilişkileri günden güne gelişiyor! Suudi-İsrail ilişkileri ve Filistin meselesi Yemen'deki insani kriz derinleşiyor Lübnan'da bağımsız ve tarafsız bir yargı yok! Basra Körfezi'nde çözülemeyen sorun: Darra sahası! Rusya-Ukrayna savaşında "Barış Konferansı" Dünyada savaşın coğrafyası değişiyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turu sona erdi İran ile Körfez arasında yeni bir sayfa açılıyor Kuveyt, çoğulcu dış politika tutumunu sürdürüyor President Erdoğan is touring the Gulf region