Volodimir Oleksandroviç Zelenski
2019 yılında Ukrayna Devlet Başkanı seçilen Volodimir Oleksandroviç Zelenski ; 25 Ocak 1978 yılında Ukrayna’nın Krivoy Rog kentinde yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Dedesi Oleksandr Zelenski nazilere karşı savaştı ve 3 kardeşini
Nazi kamplarında kaybetti.
Bu yüzden Putin’in, Zelenski’nin Ukrayna Nazilerini koruduğuna dair
yaptığı yorumlar eleştirilmişti.
44 yaşındaki devlet adamı Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi’nde hukuk alanında eğitim almış olsa da profesyonel hayatına yönetmenlik ve oyunculukla devam etti. Zelenski sanat alanına 17 yaşında bir komedi yarışması takımına katılarak atıldı.
2015 yılında Halkın Hizmetkarı adlı televizyon dizisinde yer aldı ve Ukrayna Cumhurbaşkanı rolünü oynadı. Bu diziyle popülerlik kazanan Zelenski, dizinin adıyla bir parti kurdu ve bu partiden Ukrayna liderliğine seçildi.
2014’de Ukrayna Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı Rus sanatçıların ülkeye girişinin yasaklanmasına karşı duruşuyla dikkat çekti ve hemen ardından da siyasete adım attı. Bu diziyle popülerlik kazanan Zelenski, 2018 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimine, oynadığı dizinin adıyla kurdukları partiden aday oldu, ve bu partiden Ukrayna liderliğine seçildi. 20 Mayıs 2019’da resmi olarak göreve başlayan Zelenski Ukrayna’nın ilk yahudi kökenli Cumhurbaşkanı oldu.
İlk zamanlar siyasi bir deneyime sahip olmadığı için ülke yönetiminde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olan Zelenski 2019’da göreve geldikten kısa zaman sonra Rus lider Vladimir Putin ile Paris’te bir görüşme gerçekleştirdi. İki devletin geçmişten gelen siyasi sürtüşmeleri nedeniyle, Putin görüşmeyi “önemli bir adım” olarak değerlendirirken, Zelenski ise “Çok az gelişme var” ifadelerini kullandı. O zamandan bu zamana Rus lider Putin ile Zelenski’nin arasındaki tansiyon giderek arttı.
Batı yanlısı Zelenski’nin, Batı’ya ısrarla gerçekleştirdiği “Bizi NATO’ya alın” çağrıları Rus lider Putin’i rahatsız etti. Zelenski’nin bu çağrısı 24 Şubat’ta başlayan savaşa kadar yaşanan olayların başında geldi.
Zelenski’nin seçim sürecinde halkta oluşturduğu sempati; adaylığında yolsuzluk, rüşvet, vergi kaçakçılığı gibi konularda verdiği vaadleri yerine getirmemesiyle azaldı. Son zamanlarda yapılan kamuoyu araştırmalarında Volodimir Oleksandroviç Zelenski’ye karşı halkın güveni azalmış olarak gözükse de, Rusya’nın Ukrayna’ya işgali tabloyu tersine çevirdi.