Yevgeni Viktoroviç Prigojin

Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Haziran 1961'de o dönemde ismi Leningrad olan St. Petersburg  şehrinde dünyaya geldi.

1981 yılında soygun ve saldırı suçlarından hüküm giyerek 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra Vladimir  Putin ile  tanıştı. Prigojin, bu bağlantıyı kendi catering (yemek servisi) işi için kullandı ve kendisine “Putin’in şefi” lakabını kazandırdı.

Daha sonrasında ABD’de 2016 başkanlık seçimlerine karışmakla suçlanmasına neden olan kötü şöhretli bir internet “trol fabrikası” gibi diğer alanlara yayıldı.

Wagner Grubu’yla bağlantısı olduğunu reddeden Prigojin, Eylül 2022 tarihinde Wagner’i Donbass’taki çatışmalar nedeniyle 1 Mayıs 2014’de kurduğunu itiraf etti ve şirketin kurucusu, yöneticisi ve finansörü olduğunu açıkladı.

Prigojin; Afrika, Suriye ve Ukrayna’da çatışmalara katılan Rus devlet destekli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketin de aralarında bulunduğu bir şirketler ağını kontrol etmekte.

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Rusya saflarına savaşan Prigojin, savaş sırasında Rusya Savunma Bakanlığı'na bir dizi suçlama yöneltti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başakın Valeri Gerasimov’u Wagner’e yeterince mühimmat sağlamamakla suçladı. Bu gerilim giderek tırmandı.

23 Haziran’da Yevgeni Prigojin, Rusya’nın roket saldırılarında 2 bin Wagner grubu milisinin hayatını kaybettiğini söyleyerek Moskova’ya doğru “adalet için” ve Rus askeri yüksek komutasının “kötülüğünü" durdurmak için bir intikam saldırısı düzenleyeceğini duyurdu.

24 Haziran’da ise Prigojin, Wagner’in ilerleyişini durdurduğunu ve üslerine geri döndüklerini açıkladı.

Yevgeniy Prigojin’in vasiyeti açıklandı!
Vladimir Putin muhaliflerini ortadan kaldırıyor! Wagner, Afrika'da Batı'nın boşluğunu dolduruyor
ABD ile Rusya arasında istihbarat savaşları Belarus'un gündeminde Wagner'in geleceği var!