İsveç'te Kuran-ı Kerim'in yakılmasına tepkiler giderek artıyor
İsveç’in başkenti Stockholm’de cami önünde Kuran-ı Kerim yakıldı. Protestocuya polis herhangi bir müdahalede bulunmadı. İsveç medyasında yapılan haberlere göre eylemi düzenleyen kişinin mahkemeyi kazanması sebebiyle polisin müdahalede bulunmadığı belirtildi. Peki, bu provoke edici eyleme dünya ülkeleri hangi tepkileri verdi?
NATO’ya katılım süreci için Türkiye’nin onayını bekleyen İsveç’te Kuran-ı Kerim yakma eylemi düzenlendi. Başkent Stockholm’de gerçekleşen provokasyon eyleminde, polis herhangi müdahalede bulunmadı.
İsveç’te gerçekleşen olayın ardından birçok dünya ülkesi, eylem hakkında kınama mesajı yayınladı. Bazı ülkeler büyükelçilerini geri çağırma kararı alırken bazı ülkeler ise İsveç mallarının ülkeye girişini yasakladığını açıkladı.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz günlerde İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan merkez caminin önünde Kuran-ı Kerim yakma eylemi düzenlendi.
İsveç medyasının haberine göre provokasyon eylemini düzenleyen şahıs, Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde eylemi düzenlemek için polise gidiyor fakat izin alamıyor. Daha sonra mahkemeye giden eylemci, temyiz davasını kazanıyor ve izni alıyor.
Başkent Stockholm’ün merkezinde bulunan caminin önünde Kuran-ı Kerim’in sayfalarını yırtan eylemci daha sonra kutsal kitabı ateşe verdi.
Eylemi izleyen birçok vatandaş provokasyon eylemine büyük tepki gösterdi.
Aşırı sağ söylemleriyle bilinen Stram Kurs partisi lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak'ta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim’i yakma eylemi düzenlemişti.
Paludan’ın gerçekleştirdiği eylem, ilişkileri NATO süreci nedeniyle olumsuz yönde ilerleyen İsveç ve Türkiye’nin daha da gerilmesine sebep olmuştu.
ABD’DEN “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ” AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, İsveç’te Kuran’ı Kerim’in yakılmasının ardından açıklamalarda bulundu.
Eylemin mahkemeden alınan iznin ardından düzenlendiğini ve bunun bir ifade özgürlüğü olduğunu belirten Miller, bunun eylemi desteklemek olarak anlaşılmamasını söyledi ve ABD olarak eylemi kınadıklarını açıkladı.
Miller, “Bu eylem Müslümanların ve diğer dini azınlıkların inanç özgürlüğünü engelleyen bir korku ortamı yarattı” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, dini değerler üzerinden provokatif eylemler düzenlemek insanları yaralayabilir dedi.
Patel, “Dini metinlerin yakılmasının ve tahrip edilmesinin saygısız ve incitici olduğunu, yasal olabilecek bir şeyin her zaman uygun olacağı anlamına gelmediğini sürekli dile getirdik” şeklinde konuştu.
ORTA DOĞU VE KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN SERT TEPKİ
Arap Parlamentolar Birliği ve Körfez İş Birliği Konseyi üyeleri, İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleşen provokasyon hakkında kınama mesajı yayınladı.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Dünyadaki bütün Müslümanların duygularını incitecek, tehlikeli provokatif eylemlerden uzak durulmalıdır. İsveç hükümeti, olayın arkasında bulunmadığını kanıtlamak için acil olarak harekete geçmelidir” çağrısında bulunuldu.
Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, eylemin nefret ve ırkçılık taşıdığı belirtilirken; aynı zamanda manevi değerlere, hoşgörüye ve demokrasiye bir saldırı olduğu vurgulandı.
Lübnan’da bulunan Yüksek İslami Şii Konseyi, eylemin İslam dinine bir saldırı olduğunu vurgularken din ve inanç özgürlüğünün açık ihlali olduğunun altını çizdi.
Fas da İsveç’te düzenlenen eylemi sert bir dille kınadığını duyurdu. Rabat hükümeti, İsveç’teki büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını açıkladı.
Fas Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Müslümanlar takvimlerindeki en kutsal günlerden birini kutlarken yapılan bu saldırgan ve sorumsuzca eylem kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.
Arap Parlamentolar Birliği, provokatif eylemin dünyadaki müslümanları kışkırtmak adına yapıldığını belirttiği açıklamada, “İsveç makamlarının bu türden provokatif eylemlere devam etmesini kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye'de İsveç'te yaşanan olay hakkında sert açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak tehdit ve tahrik siyasetine boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise "İsveç'te Kuran-ı Kerim'e yönelik yapılan eylemi lanetliyorum" ifadelerini kullandı.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN İSVEÇ’İN RİYAD BÜYÜKELÇİSİNE TEPKİ
Suudi Arabistan, Stockholm’de düzenlenen provokatif eylem nedeniyle İsveç’in Riyad Büyükelçisi ile görüştü.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan bu utanç verici eylemi kati olarak reddediyor” ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca açıklamada, “İsveç hükümetinden halklar ve devletler arasında bulunması gereken saygıyı baltalayan, hoşgörü ve itidal gibi değerlerle çelişen eylemlerin durdurulması” çağrısında bulunuldu.
İRAN: “PROVOKATİF VE KABUL EDİLEMEZ”
İran, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen provokatif eyleme izin veren mahkemeyi kınadığını açıkladı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani, "kutsallara karşı tekrarlanan hakaretlere zemin hazırlamanın" "provokatif, düşüncesiz ve kabul edilemez" olduğunu belirtti.
Kenani, “İslam ümmetinin mübarek günlerinde milyonlarca Müslümanın hac için bir araya geldiği bir dönemde semavi mukaddesata yapılan hakaretlerin hala tekrarlanıyor olması açık provokatif bir eylemdir ve kabul edilemez” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bu olaylar dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların duygularını ateşlemekte ve sadece ırkçı olmakla kalmayıp aynı zamanda şiddet ve nefreti de teşvik etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Bağdat hükümeti ise “İsveç makamlarını, bir aşırılık yanlısının dini kutsallara ağır bir hakaret teşkil edecek şekilde Kuran yakmasına izin verdiği için şiddetle kınıyoruz” diyerek tepkisini gösterdi.
YEMEN’DEN İSVEÇ ÜRÜNLERİNE YASAK
Yemen’in Husi Hareketi, İsveç’te Kuran-ı Kerim’in yakılması eylemini protesto ettiğini ve İsveç ürünlerinin ithalatına yasak getirdiğini açıkladı.
Husi Hareketi Ticaret Bakanı Muhammed Sharaf al-Mutahhar, kararın yürürlüğe girdiğini duyurdu ve bu uygulamanın diğer Müslüman ülkelere de örnek olması gerektiğini söyledi.
Husilerin haber kanalı Almasirah TV’ye göre Ticaret Bakanı Mutahhar, “Yemen, ihlalleri ve saygısızlıklarından sonra İsveç mallarının ithalatını yasaklayan ilk İslam ülkesidir” ifadelerini kullandı.
Husi Hareketi’nin Ticari Ajanslar Departmanı, boykot uygulaması için 30’a yakın İsveç ajansı ve yaklaşık 100 markadan oluşan bir liste hazırlandığını açıkladı.
Ticaret Bakanı Mutahhar, ürünlere yasak getirilmesi kararının Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini ve kararın uygulanması için bir komite kurulacağını söyledi.
Mutahhar, “Gümrük satış noktalarına ulaşacak herhangi bir İsveç ürününe el konulacak ve özel sektör ile konuşulduktan sonra karar verilecek” şeklinde konuştu.
Husi Hareketi lideri Seyyid Abdülmalik, Almasirah TV’ye verdiği röportajda, Müslüman ülkelerin İsveç’i toplu olarak boykot etmesi durumunun önemli bir etki yaratacağını ve bunun başkaları için önemli bir ders niteliğinde olacağını söyledi.
PAPA FRANCİS: “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BU DEĞİLDİR”
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, İsveç’in başkenti Stockholm’de Kuran-ı Kerim’in yakıldığı eylem için “İfade özgürlüğü asla başkalarını hor görmenin bir aracı olarak kullanılmamalıdır. Bu eyleme izin verilmesi reddedilmeli ve kınanmalıdır” dedi.
Papa, “Kutsal kabul edilen her kitaba, ona inananlara saygı göstermek için saygı gösterilmeli" dedi. Papa ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayın yapan el Ittihad gazetesine verdiği röportajda, "Bu eylemler karşısında öfke ve tiksinti duyuyorum” şeklinde konuştu.
İsveç’te düzenlenen provokatif eylem sonrası birçok Müslüman ülkenin, İsveç hükümetinin eylemi sert bir dille kınamaması nedeniyle boykot uygulaması kararı alacağı öngörülüyor.