Nijer'de yeni hükümet kuruldu: ECOWAS üyelerinden askeri müdahale kararı geldi!

Batı Afrika ülkelerinden Nijer’de darbe liderleri, bugün devlet televizyonundan yaptığı açıklamalar ile yeni hükümetin kurulduğunu duyurdu. ECOWAS, bugün düzenlenecek zirve öncesinde darbeyi gerçekleştiren liderlerden askeri darbeye son vermelerini talep etmişti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu’nun (ECOWAS) şu an ev sahibi durumunda bulunan Nijerya’da yapılması planlanan Batı Afrika liderleri toplantısı, Nijer’de ki son durumu değerlendirmeyi ve darbe yönetimi ile uzlaşıyı planlıyor.

26 Temmuz’da gerçekleşen darbenin sonrasında bir araya gelen devletler, ülkede demokrasinin tekrardan var olması adına askeri güç kullanabileceklerinin sinyallerini vermişti.

Darbe yönetimi ise devletlerin bu talebini geri çevirmiş, diplomatik teklifleri yanıtsız bırakmış ve Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’in eski Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u tekrardan göreve getirmek için 6 Ağustos’a kadar verdiği süreyi görmezden gelmişti.

NİJER’DE YENİ HÜKÜMET KURULDU

Nijer’de darbe yönetimi, devlet kanalında yaptıkları açıklamalarda, yeni hükümetin kurulduğunu ve atamaların gerçekleştiğini duyurdu.

Yeni kurulan hükümetin genel sekreteri konumunda bulunan Mahamane Roufai Laoulai, başka bir konu hakkında açıklama yapmadan devlet televizyonunda 21 isim söyledi.

Darbe gerçekleştiren üç lider savunma, içişleri ve spor bakanlığı görevini yürütecek. Geçtiğimiz pazartesi günü yeni hükümetin başbakanı olarak atanan eski Maliye Bakanı Ali Mahamane Lamine Zeine, yeni kurulan hükümetin maliye bakanı konumuna getirildi.

Nijer’in bir önceki hükümetinde görev alan bakanlardan hiçbiri asker değildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski Cumhurbaşkanı Bazoom’un ailesi ile cumhurbaşkanlığı konutunda elektrik, su ve yiyecek olmadan esir olarak tutulduklarını bildirmesinin ardından büyük bir endişe duyduğunu belirtti.

İsmi verilmeyen bir BM sözcüsü dün yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter bir kez daha onun derhal, koşulsuz olarak serbest bırakılması ve devlet başkanı olarak görevine geri getirilmesi çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

ECOWAS TOPLANTISINDAN “İHTİYAT GÜÇLERİ” KARARI

ECOWAS’ın dönem başkanlığını yürüten Nijerya’nın başkenti Abuja’da toplanan Batı Afrika ülkelerinin başkanları, darbenin gerçekleşmesinin ardından Nijer’de demokrasiyi tekrardan sağlamak için “ihtiyat kuvvetleri” oluşturma konusunda anlaşmaya vardı.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da bir araya gelen Batı Afrika ülkelerinin liderleri, gerçekleşen zirvenin ardından aldıkları karar sonucunda anayasal düzeni yeniden sağlamak için İhtiyat Kuvvetleri’ni hazır tutma ve bölgeye yakın bir konuma konuşlandırma kararı aldı.

AP’ye açıklamalarda bulunan Batılı yetkililer, darbe yönetiminin Amerikalı bir diplomata, ülkelerine askeri müdahalede bulunulması durumunda eski Devlet Başkanı Muhammed Bazoum’un infaz edileceğini söylediğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler, eski Devlet Başkanı Bazoum’un kendisinin ve ailesinin kısıtlı yiyecek ve suya sahip olmasının büyük endişe yarattığını açıkladı.

ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetleri, ekonomik, askeri ve siyasi kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden bir gelen oluşum.

ECOWAS güçlerinin kriz yaşayan bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için topluluk tarafından ortak bir karar alınması veya Afrika Birliği tarafından özel olarak görevdirilmesi gerekiyor.

Alınan kararlar hakkında açıklamalarda bulunan ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Alieu Touray, “Sadece alt bölgedeki askeri yetkililerin, topluluktan bir yedek güç konuşlandırma kararlarını teyit edebilirim” ifadelerini kullandı.

Touray, müdahale için gerekli finansmanın sağlandığını ve gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

Zirve sonrası alınan kararların bütün ülkeler tarafından ortak bir şekilde alındığını söyleyen Touray, “Bir ülkenin bir başka ülkeye karşı değil, topluluğun tüm üyelerinin taraf olduğu bir durum var” şeklinde konuştu.

Nijerya’da düzenlenen toplantıya ECOWAS’a dahil olmayan ülkelerden Moritanya ve Burundi liderleri de katılım gösterdi.

ECOWAS’ın dönem başkanlığını yürüten Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinibu, zirve öncesi yaptığı açıklamada, “Yaklaşımımızın temelini diplomatik müzakereler ve diyaloğun oluşturması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Batı Afrika ülkesi Nijer, 15 üyenin bulunduğu topluluk içerisinde son 3 yılda darbe gerçekleşen dördüncü ülke oldu.

Nijer’de darbe yönetimi, birçok Afrika ülkesinde faaliyetlerine devam eden ve insan haklarını göz ardı etmekle suçlanan Rus paramiliter grup Wagner’den yardım isteğinde bulundu.